Mødedato: 12.04.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Afrapportering på Perspektiv for 2020

Resumé

Med Budgetaftale 2020 blev der afsat midler til i en fireårig periode fra 2020-2023 at genoptage beskæftigelsesindsatsen Perspektiv målrettet ægtefælleforsørgede mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund, der er bosat i udsatte boligområder. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal forelægges status på indsatsens målsætninger én gang årligt.

Med denne indstilling bedes Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tage status for 2020 på Perspektiv til efterretning.   

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på Perspektiv for 2020 til efterretning

Problemstilling

Med Budgetaftale 2020 blev det besluttet at genoptage Perspektiv i en fireårig periode fra 2020-23 med en årlig bevilling på 4,2 mio. kr. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal modtage en årlig status på indsatsen.

Målsætningerne for Perspektiv er,

  1. At minimum 180 ægtefælleforsørgede visiteres til indsatsen årligt
  2. At 80 pct. af deltagerne kommer i virksomhedspraktik, løntilskud, danskuddannelse eller øvrige tilbud (f.eks. sociale tilbud kurser, etc.)
  3. At 50 pct. af deltagerne (af de 80 pct.) afgår til ordinært arbejde/ordinære timer eller kommer i ordinær uddannelse – delmål for 2020 er 30 pct
  4. Den gennemsnitlige indkomst for deltagerne øges

Baggrund om Perspektiv:

Genoptagelsen af Perspektiv blev ved Budgetaftale 2020 besluttet som del af Økonomiforvaltningens tværgående budgetpakke for langsigtet og varig forandring af udsatte boligområder. Indsatsen er baseret på Nørrebro omkring Mjølnerparken/Aldersrogade og i Tingbjerg. Indsatsen er primært målrettet ægtefælleforsørgede bosat i områderne på regeringens ghettoliste samt områder, der er i risiko for at komme på ghettolisten.

Indsatsens formål er at opsøge, motivere og bidrage til, at deltagerne rykker nærmere eller kommer ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. De hidtidige erfaringer med målgruppen er, at gruppen bl.a. har sociale, sproglige, kulturelle eller kompetencemæssige udfordringer i forhold til arbejdsmarkedet – og i forhold til at klare sig i samfundet generelt. Samtidig er der tale om borgere, som ofte er meget motiverede for at komme i arbejde – eksempelvis på grund af et ønske om at forbedre familiens økonomi, agere rollemodeller for deres børn eller komme ud af hjemmet og få et netværk. Da målgruppen ikke modtager ydelse, er det frivilligt for borgerne at deltage i indsatsen.

De 4,2 mio. kr., der er afsat til indsatsen, dækker over fem årsværk samt 0,2 mio. kr. til opkvalificering af deltagerne, eksempelvis AMU-kurser. De fem årsværk er aktuelt fordelt således, at ét årsværk opsøger deltagere til indsatsen, og fire årsværk arbejder med beskæftigelsesindsatsen, hvis indhold er beskrevet nedenfor.

I indsatsen arbejdes der med opsøgende arbejde, virksomhedsrettet indsats, helhedsorienteret vejledning samt opkvalificering gennem bl.a.  danskuddannelse og undervisningsforløb. Der arbejdes kontinuerligt med borgerne, indtil de kommer i ordinært job eller uddannelse. I flere tilfælde arbejdes der desuden med opfølgning for at sikre borgens fastholdelse i beskæftigelse eller uddannelse. Den opsøgende medarbejders arbejde indebærer opsøgende arbejde i og omkring de udsatte boligområder, følge borgere til aktiviteter eller tilbud, såfremt der er behov for dette, opfølgning, fastholdelse samt brobygning mellem kvinderne borgerne og de øvrige medarbejdere i Perspektiv, hvis borgerne eksempelvis har mangelfulde danskkundskaber.

De resterende fire medarbejdere i Perspektiv arbejder med alle elementer af indsatsen, idet alle har vejledningssamtaler med borgerne, underviser, opsøger og etablerer virksomhedstilbud og løbende deltager i udviklingen af indsatsen. Alle medarbejdere har særligt fokus på virksomhedsindsatsen, men medarbejdernes ansvarsområder er overordnet fordelt således, at én medarbejder koordinerer indsatsen og er tovholder på social kontrol-området, undervisningsforløb og bl.a. samarbejdet med øvrige aktører, én medarbejder er tovholder på virksomhedsindsatsen og virksomhedsindgangen til uddannelse, én medarbejder er tovholder på danskuddannelse samt øvrig uddannelse og én medarbejder er tovholder på tilbud og den engelsksprogede indsats (for borgere, som ikke taler dansk men engelsk).

Løsning

I nedenstående tabel 1 fremgår status på Perspektiv for 2020. Det bemærkes, at der er et halvt års forsinkelse på data til målet vedr. øget indkomst. Status på dette mål inkluderer derfor kun 1. halvår af 2020.

Som tabel 1 viser, er to af indsatsens fire målsætninger ikke opnået, ét mål er delvist opnået, og ét mål er opnået. De mål, der ikke er opnået, er antal deltagere i indsatsen og andel i aktivering. Målet vedr. afgang til beskæftigelse og uddannelse er delvist opnået, og målet vedr. øget indkomst er opnået.

Covid-19 har i høj grad påvirket resultaterne for indsatsen i 2020, og dette særligt i første halvår, hvor beskæftigelsesindsatsen i en stor periode var delvist suspenderet. Hvis de resultater, som blev opnået i perioden fra august-december 2020, havde været mulige i hele 2020, ville der have været tale om en markant forbedret målopfyldelse, sammenlignet med den reelle målopfyldelse, hvor alle målene formentligt ville have været opfyldt.

Derfor vurderer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at målsætningerne fortsat er de rette for indsatsen, idet Covid-19 kan tilskrives en stor del af den manglende målopfyldelse.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens uddybende bemærkninger til resultaterne for 2020 fremgår under tabellen.

Tabel 1: Status på Perspektiv for 2020

Målsætning

Status for 2020

Minimum 180 ægtefælleforsørgede visiteres til indsatsen årligt.

157 ægtefælleforsørgede (mål er ikke opnået)

80 pct. af deltagerne (min. 144 personer) kommer i virksomhedspraktik, løntilskud, danskuddannelse eller øvrige tilbud (f.eks. sociale tilbud, kurser, etc.).

56 pct. (88 personer) (mål er ikke opnået)

50 pct. af deltagerne (af de 80 pct.) afgår til ordinært arbejde/ordinære timer eller kommer i ordinær uddannelse – delmål for 2020 er 30 pct. (min. 43 personer)

30 pct. (26 personer) (mål er delvist opnået[1])

Den gennemsnitlige indkomst for deltagerne øges

9.840 kr. pr. mdr. pr. beskæftiget deltager 472.318 kr. i samlet lønindkomst for alle beskæftigede deltagere (mål er opnået[2]) (omfatter kun 1. halvår af 2020)

Kilde: Forvaltningens egen opgørelse pba. data fra Fasit samt Danmarks Statistik.
Anm.: Data vedr. øget gennemsnitlig indkomst omfatter lønindkomst inkl. arbejdsmarkedsbidrag og de personalegoder, som er arbejdsmarkedsbidragspligtig A-indkomst, men ekskl. ATP-bidrag, øvrige personalegoder og indbetalinger til arbejdsmarkedspension. Indkomst, der ikke er tjent fra et lønmodtagerjob, indgår ikke i opgørelsen, f.eks. indkomst blandt selvstændige. SU indgår ligeledes heller ikke i opgørelsen. 

Det bemærkes, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i 3. kvartal 2021 får forelagt status på mål vedr. øget indkomst for 2. halvår af 2020. I den forbindelse vil udviklingen i indkomstniveauet mellem 1. halvår og 2. halvår af 2020 synliggøres, og på den baggrund vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen opstille et præciseret måltal for, hvor meget den gennemsnitlige indkomst fremover forventes øget.

Forvaltningens bemærkninger til status på Perspektiv for 2020:

Den delvise suspension af beskæftigelsesindsatsen i foråret grundet Covid-19 betød bl.a. at medarbejderne ikke måtte opsøge deltagere i perioden. Den opsøgende indsats lå således stille i hele denne periode. På trods heraf har medarbejderne i Perspektiv på forskellige måder forsøgt at tilpasse og omstille indsatsen til de særlige omstændigheder grundet Covid-19. I december havde fx alle medarbejderne i Perspektiv, og dermed ikke kun den opsøgende medarbejder, fokus på at rekruttere nye deltagere til indsatsen for at forsøge at indhente det forsømte. Det betød, at eksempelvis udvikling af nyt undervisningsmateriale samt vejledningssamtaler som opfølgning på nye deltageres visiteringssamtaler blev udskudt. Der var dog fortsat fokus på at hjælpe deltagerne i virksomhedsplacering eller i beskæftigelse/uddannelse.

Perspektiv benytter i høj grad offentlige løntilskud, som deltagernes første skridt ind på arbejdsmarkedet. Det er dog en udfordring for private og offentlige virksomheder at opfylde merbeskæftigelseskravet bl.a. pga. Covid-19, hvilket betød, at flere virksomheder efter genåbningen ikke havde ret til at få kandidater i løntilskud. Nedlukning blandt mange samarbejdspartnere betød desuden at færre deltagere kunne henvises til vejledning i uddannelsesinstitutioner, kvindeklubber, rådgivninger m.m.

Covid-19 medførte desuden generel øget tilbageholdenhed blandt virksomhederne ift. at tage nye kandidater i løntilskud og virksomhedspraktik og øget konkurrence ift. ordinære jobåbninger, hvilket gjorde det vanskeligere end normalt at få deltagerne ud på arbejdsmarkedet. Perspektiv havde fokus på jobåbninger i brancher, der ikke i lige så høj grad var påvirket af Covid-19 krisen, f.eks. inden for rengøring og detail.

 


 

[1]På trods af at 30 pct. er afgået til job/uddannelse, er målet kun delvist opnået, fordi afgangsraten målt i antal borgere ligger under målniveau. Dette er afledt af, at gruppen af aktiveringsberørte ligger under målniveau.

[2] Deltagerne havde ved tidspunktet for indsatsoptag ingen indkomst.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i 3. kvartal 2021 modtage status på målet vedr. øget gennemsnitlig indkomst for 2. halvår af 2020. I den forbindelse vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen opstille et præciseret måltal for, hvor meget indkomsten fremover forventes øget.  

Jeppe Bøgh Andersen / Lars Ethelberg Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top