Mødedato: 12.04.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Afrapportering på Handleplan 2020-21 - Forebyggelse af ekstremisme i København

Se alle bilag

Resumé

Med indstillingen afrapporteres der på arbejdet i 2020 med "Handleplan 2020-21 - Forebyggelse af ekstremisme i København". 3 ud af 5 mål er opnået, et mål er delvist nået og 1 mål er ikke nået.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapportering for 2020 på "Handleplan 2020-21- Forebyggelse af ekstremisme i København" til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges med denne indstilling afrapportering for 2020 på "Handleplan 2020-21 - Forebyggelse af ekstremisme i København". Handleplan 2020-21 er vedlagt i bilag.

Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme har i deres Kortlægning af viden om ekstremisme (2018) taget udgangspunkt i, at forebyggelse af ekstremisme udvikles i et samspil mellem faktorer på et samfunds-, gruppe- og individniveau. Handleplanen i Københavns Kommune fokuserer på den baggrund på fire målgrupper, som er hensigtsmæssige at arbejde med i forebyggelsen af ekstremisme. Indsatsen spænder fra tidlig forebyggelse til en mere indgribende indsats i forhold til enkeltindivider.

Målgrupperne er:

  1. Samfund: unge, forældre og foreninger, der kan medvirke til at opbygge modstandskraft mod ekstremisme
  2. Gruppe: Miljøer med risiko for ekstremisme
  3. Individ: individer i ekstremistiske miljøer eller i risiko for radikalisering
  4. Professionelle: fagpersoner med kontakt til sårbare borgere

Fra 2020 indgår forebyggelse af ekstremisme som et fokusområde i Københavns Kommunes Sikker By-strategi. Handleplan 2020-21 er en udmøntning af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser til forebyggelse af ekstremisme og udmønter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bidrag til arbejdet med fokusområdet ”Fokus på ekstremisme”.

Løsning

I tabel 1 nedenfor ses afrapportering for 2020 på "Handleplan 2020-21- Forebyggelse af ekstremisme i København”. De årlige mål er opdelt efter de fire målgrupper, som der arbejdes med i handleplanen. 3 ud af 5 mål under indsatsen er nået og 2 mål er enten delvist nået eller ikke nået.

Som det fremgår af afrapporteringen, er målene nået for: elevers deltagelse i målrettede undervisningsforløb, individer i ekstremistiske miljøer, samt fagpersoner med kontakt til sårbare borgere. Målet er ikke nået for forældres deltagelse i et forløb med fokus på at styrke deres evne til at tale med deres børn om propaganda og negative fællesskaber. Målet om udvikling og afprøvning af koncept for opsøgende dialog med relevante risikomiljøer er kun delvist nået. De to sidste mål er ikke opfyldt, da udviklingsarbejdet med de to indsatser er trukket ud og at COVID-19-ristriktionerne har vanskeliggjort gennemførelsen af aktiviteterne i efteråret.

Handleplanen indeholder desuden 3 indsatser, som ikke har et årligt mål tilknyttet. Der gives en kort status på disse indsatser under tabel 1.  

Tabel 1. Afrapportering på årlige mål

Målgruppe

Årligt mål

Afrapportering for 2020

1. Samfund: unge, forældre og foreninger

  • 2.000 elever skal indgå i målrettede undervisningsforløb
  • Målet er nået
    2.730 elever har via tilbud i Åben Skole indgået i målrettede aktiviteter med fokus på kritisk tænkning/online, medborgerskab og fællesskaber.

 

  • 100 forældre skal deltage i forløb med fokus på at styrke deres evne til at tale med deres børn om propaganda og negative fællesskaber
  • Målet er ikke nået
    Der er i 2020 udviklet et tilbud til forældre med fokus på at tale med deres børn om deres liv på nettet. Grundet forsinkelse i udviklingen af tilbuddet og Covid-19 restriktioner har der ikke deltaget nogen forældre i forløb i 2020. Måltallet for 2020 på 100 forældre lægges oveni måltallet for 2021, så der skal nås 200 forældre i 2021.

2. Gruppe: risikomiljøer for ekstremisme

  • 2020: Udvikling og afprøvning af koncept for opsøgende dialog med relevante risikomiljøer
  • Målet er delvist nået Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i samarbejde med SSP og Københavns Politi undersøgt relevante målgrupper for dialog i miljøer med risiko for ekstremisme og der er samtidig identificeret mulige indgange til miljøerne. Der arbejdes med dialogkoncepter for målgrupper i eller i randgruppen af miljøerne.

    Udviklingsarbejdet har fyldt meget i 2020, og da den aktuelle situation med covid-19 har vanskeliggjort vilkårene for at række ud med dialogskabende aktiviteter, vil selve afprøvningen af konkrete koncepter først blive gennemført i 2021.

3. Individ: i ekstremistiske miljøer eller i risiko for radikalisering

  • Borgere opnår efter 6 måneders aktivt mentor- eller pårørendecoachforløb progression inden for relevante risiko- eller beskyttelsesfaktorer i det nationale vurderingsværktøj
  • Målet er nået
    I 2020 har Infohusets kommunale tovholder iværksat to mentorindsatser. Der er opnået progression efter 6 måneders 1-1-forløb i begge forløb.

4. Professionelle: Fagpersoner med kontakt til sårbare borgere

  • 2020: Opmærksomhedsoplæg for 2 strategisk udvalgte faggrupper af frontpersonale samt afholdelse af en temadag for medarbejdere i Københavns Kommune
  • Målet er nået
    Indsatsen har haft fokus på SSP lokaludvalg og politielever som strategiske målgrupper i 2020.

    Der er afholdt opmærksomhedsoplæg for 3 SSP-lokaludvalg og et kursus for SSP-medarbejdere.

    Der er afholdt 5 oplæg for politielever.

    Derudover er der afholdt en temadag om online ekstremisme for medarbejdere i Københavns Kommune.

    Det har grundet COVID-19 og de medfølgende restriktioner ikke været muligt at arbejde med frontpersonale i behandlingspsykiatrien som målgruppe i 2020 som forventet. Der arbejdes på i stedet at afholde opmærksomhedsoplæg for målgruppen i 2021.

Status på handleplanens indsatser uden årligt mål

  • Samfund - Videreudvikling af samarbejdet omkring moskenetværket: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i 2020 fortsat samarbejdet omkring Københavns moskenetværket. Aktuelt består moskenetværket af 6 moskeer. Efter netværkets ønske har programmet for 2020 haft fokus på moskeernes rolle og bidrag til forebyggelse af ekstremisme, kriminalitet og negativ social kontrol. Der er afholdt to møder i netværket i 2020. Det ene omhandlede kriminalitetsforebyggelse, mens det andet møde var en drøftelse af aktuelle emner så som Muhammad-tegninger og religiøse vielser. Covid-19-restriktioner har vanskeliggjort vilkårene for at afholde møder og workshops, og en workshop omkring social kontrol er blevet udskudt til 2021.
  • Individ - Udvikling af indsats overfor ressourcestærke borgere: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i samarbejde med SSP, Socialforvaltningen og Københavns Politi i 2020 udviklet to tiltag målrettet arbejdet med ressourcestærke borgere, der udviser ekstremistisk adfærd. Disse tiltag er målrettet unge og deres forældre. Tiltagene er:  1) en sagsgang for sager i Ungdomskriminalitetsnævnet. Det gør, at Socialforvaltningen fremover kan indstille et mentorforløb til forebyggelse af ekstremisme som social foranstaltning via nævnet. Målgruppen er unge mellem 15 og 17 år. 2) et koncept for bekymringssamtaler med forældre til ressourcestærke borgere med ekstremistisk adfærd. Derudover er der identificeret yderligere tiltag målrettet voksne og unge, som skal udvikles under indsatsen i 2021.Det gælder 1) et dialogkoncept for første bekymringssamtaler om ekstremisme med ressourcestærke voksne samt 2) yderligere opkvalificering af mentor- og pårørendecoachkorpset i at kunne tage dialog om ideologi og religion med ressourcestærke voksne samt unge over 15 år.
  • Professionelle - Individuel sparring og rådgivning til fagpersoner og borgere: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ydet sparring og rådgivning efter behov. Derudover har forvaltningen i samarbejde med SSP og Infohus København tilbudt målrettet sparring i forbindelse med opblusningen af debatten om Muhammad-tegninger og de udfordringer, det har kunne give lokalt. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager i april 2022 afrapportering for 2021 på handleplanen.

 

Jeppe Bøgh Andersen / Lars Ethelberg Nielsen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.   

 

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten støtter, at Københavns Kommune har igangsat en række initiativer, der kan forbygge ekstremisme gennem samarbejde med civilsamfundet, forældre, foreninger og institutioner på demokratiske måder. Men vi er stærkt bekymrede for højre-ekstremismens udvikling i Danmark og mener, at de kommende indsatser også skal have fokus på de højreradikale miljøer og forebygge højreekstremisme.”

Til top