Overførsler fra 2017 til 2018
I forbindelse med årsregnskabet kan de enkelte udvalg anmode om, at deres mer- og mindreforbrug i et regnskabsår overføres til det kommende års budget.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender,
- at der på servicerammen anmodes om overførsel af et merforbrug på 1,4 mio. kr. vedrørende eksternt finansierede projekter (tilskudsmidler)
- at der på servicerammen anmodes om overførsel af et mindreforbrug på 3,5 mio. kr. vedrørende lov- eller kontraktmæssigt bundne midler
- at der på anlægsrammen anmodes om overførsel af et mindreforbrug på 0,2 mio. kr. vedrørende forsinkede projekter
- at øvrigt mindreforbrug på servicerammen på 3,4 mio. kr. og på anlægsrammen på 0,3 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på service- og anlægsområdet fire typer af mer- og mindreforbrug, som kan give anledning til overførsel af midler til 2018.
I relation til eksternt finansierede projekter (tilskudsmidler) skal kommunens forbrug i 2017 (som forudsættes dækket af tilskudsgiver, men først udbetales af tilskudsgiver i 2018) som udgangspunkt søges overført. Dette blev fastslået i forbindelse med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens drøftelse med revisionen og Økonomiforvaltningen om regnskab 2015.
I relation til lov- eller kontraktmæssigt bundne midler kan mindreforbrug på servicerammen som udgangspunkt forventes overført til 2018.
I relation til øvrigt mindreforbrug på servicerammen kan dette søges overført, men anmodningen kan som udgangspunkt ikke forventes overført.
Herudover kan mindreforbrug på anlægsområdet som udgangspunkt forventes overført til 2017.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har mindreforbrug på indsatsrammen og på overførselsrammen i 2017 på henholdsvis 66,8 mio. kr. og 85,0 mio. kr., men mindreforbrug på de to rammer tilføres som udgangspunkt kommunekassen og kan ikke overføres.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandler årsregnskabet for 2017 under dagsordenens punkt 3. Årsregnskabet indeholder nærmere forklaringer på afvigelser mellem budget- og regnskabstal.
Løsning
Årsregnskab 2017 for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen viser et mindreforbrug på 5,5 mio. kr. på servicerammen og et mindreforbrug på 0,5 mio. kr. på anlægsrammen.
Overførselsanmodningerne indebærer, at der søges overført 2,1 mio. kr. på servicerammen og 0,2 mio. kr. på anlægsrammen. Det resterende mindreforbrug på service- og anlægsrammen på henholdsvis 3,4 mio. kr. og 0,3 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen.
Tabel 1 viser overførselsanmodninger fra 2017 til 2018 på service- og anlægsrammen.
Tabel 1. Overførselsanmodninger fra 2017 til 2018 (mio. kr.)
Eksterne projekter på servicerammen |
Lov- og kontraktbundne aktiviteter på servicerammen |
Forsinkede aktiviteter på anlægsrammen |
Øvrige forsinkede projekter på servicerammen |
Søges overført til 2018 i alt |
|
Service- og anlægsrammen |
-1,4 |
3,5 |
0,2 |
0,0 |
2,3 |
I relation til eksternt finansierede projekter søges overført et merforbrug på 1,4 mio. kr. Udgifterne er afholdt i 2017, men dækkes af indtægter i 2018. Merforbruget i 2017 betales altså tilbage med indtægterne i 2018. Det vil sige, at servicerammen i 2018 reduceres med 1,4 mio. kr., svarende til de tilskud og indtægter, som forvaltningen har til gode hos tilsagnsgivere i forbindelse med eksternt finansierede projekter. Et eksempel på et eksternt finansieret projekt er "Flere skal med", som afvikles i perioden 2017-2019 inden for en indtægts- og udgiftsramme på 64 mio. kr., og som har til formål, at flere langvarige kontanthjælpsmodtagere får helt eller delvist fodfæste på arbejdsmarkedet. Her er udgifterne til løn til medarbejderne og indtægterne fra staten faldet tidsmæssigt lidt anderledes end forudsat.
I relation til forsinkede aktiviteter, hvor de tilhørende udgifter er lov- eller kontraktmæssigt bundne, søges et mindreforbrug på servicerammen på 3,5 mio. kr. overført:
-
Helhedsorienteret indsats for unge (2,6 mio. kr.) – forsinkede aktiviteter vedr. business case, der vedrører udsatte unge.
-
Aftale med Empano (0,7 mio. kr.) – udestående vedr. afregning. Hovedparten af udeståendet vedrører bestilte men ikke gennemførte forløb, som følge af ophævelse af samarbejdet.
-
Kernevelfærd (0,1 mio. kr.) – udskudt analysearbejde vedr. businesscase, der vedrører borgere i ressourceforløb.
-
Ny arbejdsgangsportal (0,1 mio. kr.) – forsinket udvikling af arbejdsgangsportalen.
-
Integrationsaktiviteter – civilsamfundstjeneste (0,03 mio. kr.) – udskudt betaling vedr. integrationshandlingsplanen.
Herudover søges et mindreforbrug på anlægsrammen på 0,2 mio. kr. overført:
-
Implementeringsomkostninger vedr. Kvantum (0,2 mio. kr.).
Øvrigt mindreforbrug på service- og anlægsrammen søges ikke overført.
Økonomi
Se ovenfor.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har – med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse – oversendt overførselsanmodningerne til Intern Revision. Intern Revision har valideret overførselsanmodningerne og sendt disse sammen med en erklæring herom til Økonomiforvaltningen den 20. februar 2018.
Økonomiforvaltningen udarbejder på baggrund heraf oplæg om de økonomiske rammer for de politiske forhandlinger om overførselssagen fra den 16. marts 2018 til den 22. marts 2018.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bemærker, at mindreforbrug på 2,9 mio. kr. vedrørende Samtalelokaler på Lærkevej (forsinket ombygning for at etablere det nødvendige antal samtalelokaler på Lærkevej uden gennemgang, af hensyn til fortrolighed) søges rejst som et need to-budgetønske i forbindelse med de politiske forhandlinger om overførselssagen, da der ikke kan foretages teknisk overførsel grundet forsinkelsens karakter.
En samlet indstilling om overførsler behandles i Økonomiudvalget den 24. april 2018 og i Borgerrepræsentationen den 3. maj 2018.
Bjarne Winge / Lars Eriksen Videbæk