Mødedato: 11.12.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgende sag om virksomhedspraktikker

Se alle bilag

Resumé

BIU havde en temadrøftelse den 15. maj om virksomhedspraktikker og bad i den forbindelse om en opfølgning på, hvordan det går med anvendelsen af virksomhedspraktikker. Fokusset på virksomhedspraktikker skal ses i lyset af de lovgivningsmæssige ændringer på beskæftigelsesområdet, hvor indsatser, der hører under øvrig vejledning og opkvalificering, ikke længere tæller med som nulstillende tilbud, hvilket forventes at medføre en stigning i anvendelsen af virksomhedspraktikker.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager opfølgning på anvendelsen af virksomhedspraktikker i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til efterretning.

Problemstilling

Den 15. maj blev der afholdt en temadrøftelse på BIU-mødet om virksomhedspraktikker. Anledningen var de nye lovændringer på beskæftigelsesområdet som følge af delaftale 2 om finansiering af ret til tidlig pension. Lovændringerne betyder, at øvrig vejledning og opkvalificering ikke længere kan bruges som et nulstillende tilbud. Jobcentrene skal nu tilbyde virksomhedsplaceringer og ordinær uddannelse, herunder uddannelser på den regionale positivliste i forhold til ret og pligt tilbud, som dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og modtagere af overgangsydelse skal modtage inden senest 6 måneders ledighed. Endvidere tæller ordinære timer (100 timer) samt FVU og ordblindeundervisning også i opgørelserne af fokusmål, der opgør om alle målgrupper får et aktivt tilbud om året. Derfor forventes der at ske en stigning i anvendelsen af virksomhedspraktikker. BIU bad om at få en opfølgning på forvaltningens arbejde med virksomhedspraktikker ved årets udgang.

På udvalgsmødet den 15. maj orienterede borgmesteren desuden om det vedtagne budgetnotat fra overførselssagen om Bedre Virksomhedspraktikker. Med budgetnotatet blev der givet midler til brug af mentorer til dagpengemodtagere, der havde svært ved at finde en virksomhedspraktik. Endelig orienterede borgmesteren om de minitrepartsmøder, som han ville holde med repræsentanter fra lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer, a-kasser og virksomheder.

Løsning

Generelt om virksomhedspraktikker

Forvaltningen har opdateret faktaarket fra BIU temadrøftelsen. Det viser, at København p.t. ikke overholder rettigheden for ret og pligt tilbud, det vil sige, at under 80 pct. af dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere og overgangsydelsesmodtagere uden for program har modtaget et aktivt tilbud (dvs. de tilbud, der tæller som nulstillende) inden for de første 6 måneder. Kun uddannelseshjælpsmodtagere har en rettidighed over 80 pct., de er også den eneste målgruppe for hvem øvrig vejledning og opkvalificering også tæller som et tilbud.

Af de borgere, der modtager tilbud om virksomhedspraktik, får langt de fleste én virksomhedspraktik (74 pct.), mens 21 pct. får to virksomhedspraktikker og 4 pct. får tre virksomhedspraktikker. En virksomhedspraktik varer i gennemsnit 3,9 uger for en dagpengemodtager og 17,4 uger for en borger i ressourceforløb. Københavns Kommune står selv for de fleste virksomhedspraktikker (1526), mens Kofoed Skole er den statslige arbejdsplads med flest virksomhedspraktikker (60). 30 pct. af de jobparate og 26 pct. af de aktivitetsparate kommer i beskæftigelse efter endt virksomhedspraktik.

Bedre Virksomhedspraktikker

Ved Overførselssagen 2022/2023 blev der afsat 6,3 mio. kr. til styrkelse af den virksomhedsrettede indsats gennem brug af mentorer. Indsatsen er rettet mod ledige dagpengemodtagere, som ikke er medlem af en akademisk a-kasse. På et udvalgsmøde den 25. september 2023 besluttede BIU, at Bedre Virksomhedspraktikker er én af de indsatser, der skal fortsætte i 2024 inden for BIF’s egen ramme. Samtidig besluttede udvalget, at indsatsen næste år skal udvides til også at omfatte jobparate kontanthjælpsmodtagere.

Forvaltningen har etableret en intern mentorindsats bestående af et team af mentorer. Mentorfunktionen kan også varetages af en medarbejder på arbejdspladsen, som frikøbes i et antal timer til at fungere som mentor for borgeren i virksomhedspraktik. Der har ikke tidligere været en mentorindsats rettet mod dagpengemodtagere, og indsatsen er derfor løbende blevet justeret med henblik på at støtte borgerne dér, hvor de har behov for støtte. Det bemærkes, at indsatsen kun vurderes virksom, hvis borgerne er motiverede for at gøre brug af mentorindsatsen.

Mini trepartsmøder om virksomhedspraktikker

Borgmesteren har holdt to mini trepartsmøder med repræsentanter fra lønmodtagerorganisationer, arbejdsgiverorganisationer, a-kasser og virksomheder, hvor man nåede frem til en fælles hensigtserklæring om den fremadrettede brug af virksomhedspraktikker for borgere i København. Hensigtserklæringen er vedlagt som bilag. Hensigtserklæringen er blevet bredt ud til jobcentret, som vurderer, at hensigtserklæringen giver en god retning i det daglige arbejde med virksomhedspraktikker. Hensigterne i erklæringen vil indgå i jobcentrenes daglige arbejde med virksomhedspraktikker.

Tættere opfølgning på virksomhedspraktikker

Forvaltningen orienterede på BIU temamødet om, at der vil blive set på muligheden for at følge virksomhedspraktikker endnu tættere. Forvaltningen forventer snart at have et nyt opfølgningskoncept, hvor det er muligt løbende at følge, hvilke typer praktikker der fører til beskæftigelse og i hvilke brancher, så det er muligt at målrette indsatsen yderligere og give en bedre vejledning til borgerne i forhold til praktikker og jobsøgning. En lignende opfølgning er også under udarbejdelse i forhold til ordinær uddannelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre på at sikre volumen og kvalitet i anvendelse af virksomhedspraktikker.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 

Beslutning

Sagen blev taget til efterretning.

Til top