Udbud af erhvervsrettede kurser inden for det digitale fagområde
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til rammerne for udbud af erhvervsrettede kurser inden for det digitale fagområde. Det foreslås, at udbuddet gennemføres som offentligt udbud, og at tildelingskriteriet bliver laveste pris.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at udbudsformen offentligt udbud anvendes
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammerne m.v. for udbud af erhvervsrettede opkvalificeringskurser inden for det digitale område, herunder at laveste pris anvendes som tildelings- og vægtningsmodel.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 13. december 2021 igangsættelse af udbud af erhvervsrettede opkvalificeringskurser inden for det digitale fagområde, der købes via den nationale eller en regional positivliste.
Udbuddet blev sat i bero på grund af anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen (Arne II), der ændrede forudsætningerne for udbuddet. Processen blev genoptaget 5. januar 2023.
Løsning
Erhvervsrettede kurser til ledige borgere købes i dag via henholdsvis den nationale og den regionale positivliste. Kurserne på den nationale liste er enten AMU-kurser eller kurser udbudt af erhvervsakademierne, mens kurser på en regionale liste også kan være private kurser, der blive udbudt af virksomheder.
Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der vurderer hvilke kurser, der optages på den nationale positivliste, mens det for de regionale positivlister, er det regionale arbejdsmarkedsråd (RAR) for regionen, der vurderer, hvilke kurser, der optages. Vedlagte bilag 1 beskriver nærmere listerne.
Forvaltningen har i forberedelsen af udbuddet været i dialog med erhvervsakademier, private udbydere af kurser, Forsknings- og Uddannelsesstyrelsen samt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Dialogen kan findes her: Information om kommende udbud af erhvervsrettede opkvalificeringskurser inden for det digitale område | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
På baggrund af markedsdialogen foreslås udbuddet opdelt i hhv.
- Opkvalificeringskurser omfattet af studieforordning på akademiniveau (erhvervsakademier)
- Opkvalificeringskurser, der ikke er omfattet af studieforordning (private kurser).
Det foreslås at hvert af de to udbudsområder underopdeles i 3 delområder inden for det digitale fagområde, hhv.:
- Digitalt salg og markedsføring samt online kommunikation
Området omhandler fx uddannelser i programmer og platforme, der anvendes i virksomhedernes (online) salgsarbejde - IT-infrastruktur, programmering, AI og Big data
Området omhandler fx uddannelser i programmering / kodning mht. fx datatjenester, der er i ”skyen” (datacentre), analyseprogrammer til behandling af store mængder data samt udvikling, testning m.v. af programmer til løsning af opgaver
- Allround Office
Området omhandler fx uddannelse i tekstbehandlingssystemer, regneark, økonomistyrings- og lønsystemer.
Ved at opdele udbuddet i to udbudsområder øges feltet af leverandører, så der både er erhvervsakademier samt private kursusudbydere, der kan levere kurserne. Et erhvervsakademi kan byde på begge udbudsområder, mens en privat virksomhed kun kan byde på udbudsområde 2, idet private virksomheder ikke selv må udbyde et kursus med studieforordning.
Antal leverandører
Der foreslås to leverandører på både udbudsområde 1 og 2 for at sikre forsyningssikkerhed for jobcentret, valgmulighed for borgerne og konkurrence mellem leverandørerne.
Tildelingskriterier
Da kurserne vurderes af hhv. STAR og RAR ved optagelse på listerne, foreslår forvaltningen, at tildeling af rammeaftaler alene sker på basis af tildelingskriteriet laveste pris. Maksimalpris og minimalprisen fastsættes, så det sikres, at der er grundlag for såvel budgetoverholdelse som kvalitet i undervisningen.
Ligeledes foreslås at anvende udbudsformen offentligt udbud for at sikre et bredt felt af tilbudsgivere.
Andre elementer i udbuddet
Aftalens varighed
Forvaltningen foreslår, at rammeaftalerne indgås for fire år, hvilket er den længde rammeaftaler maksimalt kan vare. En rammeaftale kan opsiges med 8 ugers varsel.
Geografisk afgrænsning
Kurser, der leveres fysisk, skal leveres i København, Frederiksberg kommuner eller en af kommunerne beliggende i det tidligere Københavns Amt. Digitale kurser kan leveres fra hele landet til ledige borgere i København.
Klausuler
Aftalerne er omfattet af Københavns Kommunes generelle klausuler mht. arbejdsklausul og miljø, egenerklæring mht. tilhørsforhold til russiske enheder, beskæftigelse af ledige borgere og beskæftigelse af personer med handicap m.v.
Økonomi
Udgiften til køb af erhvervsrettet opkvalificering afholdes inden for det samlede indsatsbudget. Den samlede bevilling til uddannelser via den regionale positivliste og den nationale positivliste samt ordinær uddannelse udgør ca. 71 mio. kr. i 2023.
Det bemærkes, at en rammeaftale er en ret for jobcentret til at foretage køb hos en leverandør af kurser, ikke en pligt.
Politisk handlerum
Da Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har godkendt, at indsatsen skal udbydes, kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i denne sag komme med kommentarer, ændringsforslag m.v. til rammerne for udbuddet.
Videre proces
Hvis indstillingen tiltrædes, er den forventede tidsplan for udbuddet som følger:
- 1. kvartal 2024: Udbuddet iværksættes
- 2. kvartal 2024: Udbuddet gennemføres
- 1. august 2024: Udbuddet træder i kraft.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.