Høring om skærpelse af miljøprofilen ved køb af personbiler
Høring om skærpelse af miljøprofilen ved køb af personbiler
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 11. oktober 2007
7. Høring om skærpelse af miljøprofilen ved køb af personbiler BIU 189/2007
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til en høring fra Teknik- og Miljøudvalget vedrørende skærpede miljøkrav til kommunens biler.
INDSTILLING OG Beslutning
Beskæftigelses-
og Integrationsforvaltningen indstiller, 1. at Beskæftigelses - og Integrationsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget vedrørende forslag til en skærpet miljøprofil ved Københavns Kommunes nyerhvervelser af egne/leasede køretøjer indregistreret som personbiler. Beskæftigelses- og
Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2007 Indstillingen blev godkendt. |
PROBLEMSTILLING
I 2006 blev der kørt ca. 5 mio. km i kommunens egne/leasede personbiler. Kommunens kørsel i egne/leasede personbiler har et energiforbrug svarende til ca. 1.000 ton CO2 pr. år og medfører udledning af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, eksempelvis partikler.
Miljø- og Teknikudvalget har på den baggrund sendt forslag om en skærpet miljøprofil ved erhvervelse af personbiler til høring i fagudvalgene.
LØSNING
Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningens tal ejer/leaser Københavns Kommune ca. 500 indregistrerede personbiler, hvoraf en del af bilerne ligger uden for energimærkningen, og flertallet vurderes at ligge i energiklassen F eller G. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der med økonomisk fordel kan stilles øgede miljøkrav til kommunens biler
Teknik- og Miljøudvalget foreslår, at kommunen ved alle nyanskaffelser vælger en A-energimærket personbil, med mindre der er væsentlige tekniske eller arbejdsmiljømæssige argumenter for at vælge en B-energimærket bil. Dieselbiler skal desuden have påmonteret partikelfilter. Teknik- og Miljøudvalget anbefaler samtidig, at miljøkravene udformes, så de på sigt ligeledes også omfatter varevogne og andre køretøjer.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen stiller sig positiv over for forslaget. Forslaget vil i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen primært påvirke de 3 beskæftigelsescentre, som råder over 30 af forvaltningens 31 biler. Beskæftigelsescentrene er i en proces omkring opnåelse af miljøcertificering i 2007, og det vil være naturligt at inddrage spørgsmålet om mere miljørigtige biler i dette arbejde.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen stiller sig også positiv over for deltagelse i den foreslåede arbejdsgruppe til løbende afklaring af tekniske forhold mv.
Økonomi
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der med forslaget er et gennemsnitligt besparelsespotentiale på 35 % af udgifterne til brændstof og grøn ejerafgift, samt at både anskaffelsespriserne og forsikringsomkostningerne vil falde betydeligt.
Alt i alt vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der på
sigt er en potentiel besparelse på mindst 2 mio. kr. årligt i kommunen som
helhed. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens andel af en sådan besparelse vil i givet fald i
udgangspunktet udgøre i størrelsesordenen 0,1 mio. kr. De miljømæssige
argumenter vejer således umiddelbart stærkere end de økonomiske argumenter for
Teknik- og Miljøudvalgets forslag.
Videre proces
Med forbehold for Beskæftigelses- og
Integrationsudvalgets godkendelse sendes udvalgets høringssvar til Teknik- og
Miljøudvalget. Indstillingen behandles
herefter af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Bilag
1.
Høringsbrev fra
Teknik- og Miljøforvaltningen inkl. uddrag af beslutningsprotokol fra Teknik-
og Miljøudvalgets møde den 15. august 2007.
2.
Udkast til høringssvar
fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2007