Afrapportering for 2022 på Handleplan 2022-23 - Forebyggelse af ekstremisme i København
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte d. 19. april 2022 en handleplan for forvaltningens arbejde med forebyggelse af ekstremisme: ”Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune 2022-23”. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges hermed afrapportering på arbejdet med handleplanen i 2022 til godkendelse. 5 ud af 6 mål under indsatsen er nået. Det har ikke været muligt at afrapportere på et enkelt mål.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg fra Københavns Politi om situationen på ekstremismeområdet til efterretning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapportering for 2022 på ”Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune 2022-23” til efterretning.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges med denne indstilling afrapportering for 2022 på "Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune 2022-23". Handleplanen er vedlagt i bilag 1.
Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme har i Kortlægning af viden om ekstremisme (2018) taget udgangspunkt i, at forebyggelse af ekstremisme udvikles i et samspil mellem faktorer på et samfunds-, gruppe- og individniveau. Handleplanen i Københavns Kommune fokuserer på den baggrund på fire målgrupper, som er hensigtsmæssige at arbejde med i forebyggelsen af ekstremisme. Indsatsen spænder fra tidlig forebyggelse til en mere indgribende indsats i forhold til enkeltindivider.
Målgrupperne er:
- Samfund: Unge, forældre, voksne og civilsamfund
- Gruppe: Lokale fællesskaber og grupper præget af frustrationer
- Individ: Individer i ekstremistiske miljøer eller som viser konkrete bekymringstegn på ekstremisme
- Professionelle: Fagpersoner med kontakt til sårbare borgere
Siden 2020 har forebyggelse af ekstremisme indgået som fokusområde i Københavns Kommunes Sikker By-strategi under betegnelsen ”Fokus på ekstremisme”. Handleplan 2022-23 er en udmøntning af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser til forebyggelse af ekstremisme og udmønter derudover Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bidrag til arbejdet med fokusområdet i Sikker By-strategien.
Løsning
På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 11. april 2023 vil Københavns Politi give et indblik i situationen på ekstremismeområdet i København.
I tabel 1 nedenfor forelægges afrapportering for 2022 på "Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune 2022-23”. De årlige mål er opdelt efter de fire målgrupper, som der arbejdes med i handleplanen. 5 ud af 6 mål under indsatsen i 2022 er nået, mens det ikke har været muligt at afrapportere på et enkelt mål.
Som det fremgår af afrapporteringen, er målene nået for:
- ”Folkeskoleelevers og friskoleelevers deltagelse i målrettede undervisningsforløb”
- ”Afprøvning af den forebyggende handleplan i 2 situationer i København”
- De tre delmål for målgruppen af fagersoner med kontakt til sårbare borgere; ”Udarbejdelse af skriftlig information og viden om bekymringstegn og handlemuligheder; 8 opmærksomhedsoplæg om bekymringstegn og handlemuligheder og 3 workshops om forebyggende indsatser og opbygning af modstandskraft”.
Det har ikke været muligt at afrapportere på målet:
- ”Individer i ekstremistiske miljøer”. Den manglende afrapportering for målet skyldes, at der ikke er igangsat nye mentorforløb i BIF i 2022. Det bemærkes dog, at der i regi af Infohus København i 2022 er igangsat to nye individuelle forløb, som hhv. Enheden for Kriminalpræventive Indsatser (Socialforvaltningen) og Psykiatrienheden (Socialforvaltningen) har myndighedsansvar for (se bilag 2). De pågældende borgere har haft komplekse psykiske og sociale problemstillinger og dermed et behov for en helhedsorienteret indsats og specialiseret indsats, som de nævnte myndigheder tilbyder.
Handleplanen indeholder desuden 5 indsatser, som ikke har et årligt mål tilknyttet. Der gives en kort status på disse indsatser under tabel 1.
Tabel 1. Afrapportering på årlige mål
Målgruppe |
Årlige mål |
Afrapportering for 2022 |
1. Unge, forældre, voksne og civilsamfund |
|
|
2. Lokale fællesskaber og grupper præget af frustrationer |
|
Den første situation omhandlede konflikt mellem ukrainske flygtninge og andre beboere i et boligområde grundet nogle lokales frustration over særloven for ukrainske flygtninge. Den anden situation omhandlede diskrimination af LGBTQ+ elever på en skole.
|
3. Individer i ekstremistiske miljøer eller som viser konkrete bekymringstegn på ekstremisme |
|
|
4. Fagpersoner med kontakt til sårbare borgere |
|
|
|
|
|
|
|
Status på handleplanens indsatser uden årligt mål
Samfund – Forældreindsats:
Forældreindsatsen har til formål at styrke forældres viden om og kompetencer til at tale med deres børn om digital adfærd og negative fællesskaber online. Forvaltningen har i 2022 valgt Center for Digital Pædagogik (CfDP) som leverandør på indsatsen. CfDP har i 2022 konceptudviklet metode, rekrutteringsstrategi og materiale for indsatsen og i 2023 afvikles dialogmøder med 400 forældre.
Samfund - Voksenindsats:
Forvaltningen har i 2022 indledt et samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Kommune om at udvikle en forebyggende indsats, der skal forbedre vilkårene for den demokratiske samtale online. Indsatsen består i en forskningsbaseret undersøgelse af effekten af en række interventioner mod fjendtlige kommentarer og intimiderende adfærd på kommunalpolitikeres Facebook-sider. Medlemmerne af Borgerrepræsentationen vil blive inviteret til at deltage i undersøgelsen i første halvdel af 2023.
Samfund - Udvikling af et bredt civilsamfundssamarbejde:
Forvaltningen har i 2022 lavet en strategi for civilsamfundssamarbejde, som favner en bredere kreds af relevante aktører. Strategien har to primære fokuser: 1) samarbejde med civilsamfundet via eksisterende strukturer, herunder fx lejlighedsvis deltagelse i møder i Københavns Politis Trossamfundsnetværk samt ad hoc møder med udvalgte civilsamfundsaktører og 2) situationsbestemt inddragelse af civilsamfundet i forbindelse med aktiveringen af den forebyggende handleplan, hvor civilsamfundet kan være en vigtig medspiller i løsningen af en konflikt eller udbredt frustration i en specifik gruppe.
Individ – Pårørendeindsats:
Der er ikke igangsat nye mentorforløb i 2022, og der har derfor heller ikke været aktuelt at igangsætte en pårørendeindsats, der oftest tilbydes i sammenhæng med et mentorforløb. I regi af samarbejdet i Infohus København er der dog igangsat indsatser i andre forvaltninger.
Individ - Udvikling og kvalificering af samarbejdet med kriminalforsorgen:
Infohus København (ved BIF og Københavns Politi) har afholdt flere møder med Kriminalforsorgen på ledelsesplan i 2022. Samarbejdet med Kriminalforsorgen om indsatte med terrordomme eller andre bekymringer relateret til ekstremisme er styrket ift. at sikre, at Infohus København tidligst muligt får besked om bekymringer. Det er aftalt, at der arbejdes på at kvalificere et mere systematisk samarbejde om at skabe en mere kontinuerlig indsats for målgruppen inden løsladelse, og gerne med et ophæng via eksisterende indsatser som ”God Løsladelse”, ”Job og Uddannelse for Varetægtsfængslede Unge” og ”Job og Uddannelse for Dømte Unge” (JUVU/JUDU), hvor forvaltningens allerede arbejder med handleplaner og mentorindsatser for indsatte.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan bede om yderligere oplysninger i forhold til de opnåede resultater for 2022 på udvalgsmødet. Udvalget vil desuden få forelagt en opdateret handleplan for 2024-25 ultimo 2023, hvor der vil være mulighed for stille forslag til ændringer i indsatsen.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil senest i april 2024 blive forelagt en afrapportering for 2023 på Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune 2022-23. Den nuværende handleplan udløber ultimo 2023, og udvalget vil blive forelagt forslag til en opdateret handleplan for forebyggelse af ekstremisme senest ultimo 2023.
Henrik Lund/Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingens at-punkter blev taget til efterretning.