Mødedato: 11.04.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Sagsforløb for survey om medborgerskab blandt unge københavnere

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager redegørelse omkring fastlæggelse af rammerne for survey om medborgerskab blandt unge københavnere til efterretning. Redegørelsen (bilag 1) rummer en oversigt over behandlingerne i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen af integrationsaftale 2015-2016 og integrationspolitik 2015-18.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøftede den 8. marts 2016 ”Survey om medborgerskab blandt unge københavnere” (dagsordenspunkt 8).

Udvalget bad på den baggrund forvaltningen om en indstilling, der redegør for forløbet omkring fastlæggelse af rammerne for undersøgelsen (herunder spørgsmålet om sharialovgivning) og behandlingerne af integrationsaftale 2015-2016 og integrationspolitik 2015-18 i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Forvaltningens redegørelse over beslutningsforløbet er vedlagt som bilag 1. Redegørelsen viser at:

  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 7. november 2014 vedtog Integrationsaftale 2015-2016, hvor beslutningen om at gennemføre en survey om medborgerskab indgik.
  • Udvalget besluttede med Integrationsaftale 2015-16 samtidig, at alle parter skal være enige om eventuelle underspørgsmål i surveyen om medborgerskab.
  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede ligeledes med udmøntningen af Integrationsaftale 2015-16 den 26. januar 2015, at survey om medborgerskab skal danne grundlag for Integrationspolitikkens indikatorer.
  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte Integrationspolitik 2015-18 den 16. februar 2015, hvor udvalget besluttede et mål om sharialovgivning og vedtog ordlyden af spørgsmålet om sharialovgivning.
  • Borgerrepræsentationen godkendte Integrationspolitik 2015-18 den 26. marts 2015, hvori målsætningen om faldende tilslutning til sharialovgivning indgår.

Ud fra ressourcemæssige hensyn har forvaltningen valgt at implementere de to beslutninger om hhv. survey om medborgerskab samt spørgsmål om sharialovgivningen (som en del af opfølgning på Integrationspolitikken) ved at gennemføre en samlet surveyundersøgelse.

Såfremt udvalget ønsker det, vil det fremover være muligt at stille spørgsmålet om sharialovgivning i en særskilt undersøgelse. Forvaltningen vurderer, at det vil indebære en øget udgift på mellem 250.000-300.000 kr. såfremt spørgsmålet om sharialovgivning skal stilles i en særskilt undersøgelse med samme validitet og repræsentativitet, som spørgsmålene i medborgerskabsundersøgelsen.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Undersøgelsen ”Survey om medborgerskab blandt unge københavnere” skal ifølge Integrationsaftale 2015-16 gennemføres igen i anden halvdel af 2016.

I 2017 vil målet om sharia blive afrapporteret i forbindelse med integrationspolitikken og ikke integrationsaftalen. 

Birgitte Hansen     /     Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning med bemærkning om, at aftaleparterne har vetoret på spørgsmålene vedrørende sharia inden udarbejdelsen af næste survey om medborgerskab.
Til top