Mødedato: 11.04.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Håndtering af modtagelse af de første flygtninge i 2016

Redegørelse om forvaltningens håndtering af de flygtninge og familiesammenførte, kommunen forventer at skulle modtage i 2016.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager redegørelse om forvaltningens håndtering af de flygtninge og familiesammenførte, kommunen forventer at modtage i 2016, til efterretning.

Problemstilling

Regeringen har besluttet at ændre beregningsmodellen for fordeling af flygtninge mellem kommunerne. Som følge af den beslutning har Udlændingestyrelsen tildelt Københavns Kommune en foreløbig kvote på 335 flygtninge i 2016.

Københavns Kommune vil modtage de første flygtninge fra den 1. maj 2016. Da Udlændingestyrelsen ikke kan oplyse det præcise antal og tidspunkt for modtagelse af flygtninge, antager forvaltningen, at de kommer løbende henover året, hvilket betyder, at der ved årsskiftet vil være ankommet omkring 268 flygtninge. De resterende 67 flygtninge forventes først at komme til København i 2017. Udlændingestyrelsen har mulighed for at justere kvoten i løbet af året i overensstemmelse med den generelle udvikling i antallet af flygtninge. Det antages, at kommunen tidligst vil skulle modtage familiesammenførte til flygtninge i løbet af 2017.

I forbindelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 8. marts 2016 blev det besluttet, at udvalget skulle have en redegørelse for, hvordan forvaltningen vil håndtere de flygtninge og familiesammenførte, der forventes at komme til København i løbet af 2016.

Denne indstilling rummer status for modtagelse af flygtninge og familiesammenførte til kommunen i 2016 samt en redegørelse for, hvilke tiltag forvaltningen har iværksat og fremadrettet vil iværksætte for at være klar til at modtage de nye borgere fra 1. maj 2016.

Løsning

Overordnet har forvaltningen følgende lovmæssige forpligtigelser over for flygtninge som led i det tre-årige integrationsprogram for nyankomne flygtninge og familiesammenførte:

  1. Forberedende aktiviteter før flygtningens ankomst - Dialog med asylcenter samt CPR-registrering   
  2. Kommunens anvisning af midlertidig/permanent bolig til flygtninge          
  3. Hjælp til etablering, herunder behandling af ansøgning om integrationsydelse 

  4. Opstart af integrationsprogram, herunder job- og praktikformidling samt integrationsplan for hele familien

  5. Opstart af danskundervisning  

  6. Tilbud om helbredsmæssig vurdering og eventuelt henvisning til relevante behandlingstilbud

  7. Løbende opfølgning på integrationsprogram og integrationsplan over den treårige integrationsperiode.

I København varetages modtagearbejdet primært af Jobcenter Copenhagen International og Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration. Jobcenter Copenhagen International varetager det overordnede integrationsforløb, mens Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration varetager aktiveringsindsatsen og danskuddannelsen til flygtningene.

Med den topartsaftale, der blev indgået den 18. marts 2016 mellem Regeringen og KL om bedre rammer for modtagelse og integration af flygtninge, er parterne enige om at styrke beskæftigelsesindsatsen for flygtninge. Dette indebærer, at samtlige voksne flygtninge og familiesammenførte fra første dag skal modtage en virksomhedsrettet indsats. Kommunerne skal sigte efter at igangsætte den virksomhedsrettede indsats inden 2 uger og er forpligtiget til at give en virksomhedsrettet indsats senest 1 måned efter ankomst til kommunen.

Med topartsaftalen er parterne ligeledes enige om at gøre den på nuværende tidspunkt lovpligtige helbredsmæssige vurdering af flygtninge valgfri at gennemføre, så det vil være op til kommunerne at vurdere, om de vil tilbyde helbredstjekket. Det bemærkes, at den helbredsmæssige vurdering, samt øvrige elementer af topartsaftalen, der indebærer lovændringer, først vil kunne træde i kraft i forbindelse med efterfølgende vedtagelse i Folketinget. Det betyder, at de flygtninge Københavns Kommune modtager fra 1. maj og frem til en eventuel lovændring vil skulle tilbydes en helbredsmæssig vurdering.

Hvad angår virksomhedsindsatsen, har Københavns Kommune allerede, i forbindelse med indgåelsen af aftalen om overførselssagen for 2016, besluttet at igangsætte en målrettet og tidlig virksomhedsrettet indsats overfor de flygtninge og familiesammenførte, der kommer til København fra 2016 og frem. Den virksomhedsrettede indsats, som er nærmere beskrevet nedenfor, rummer bl.a. følgende elementer:

  • Tidlig screening af flygtningen i asylcentret med henblik på afdækning af forudsætninger og kompetencer.
  • Tæt samarbejde med de københavnske virksomheder og organisationer, der ønsker at tilbyde nyankomne flygtninge og familiesammenførte ordinært job, virksomhedspraktik eller løntilskud.
  • En håndholdt beskæftigelsesindsats, som påbegyndes inden for den første uge efter flygtningens ankomst til København. Den enkelte flygtning får tilbud om brancherettet kompetenceafklaring og forløb kombineret med sproglig opkvalificering (branchedansk). Der etableres match mellem flygtninge og virksomheder, således at den enkelte hurtigst muligt kommer i relevant job, uddannelse eller virksomhedspraktik.   

I de perioder, hvor en nyankommen flygtning ikke kan matches til et konkret job, uddannelsesforløb eller virksomhedsplacering, tilbydes vedkommende et intensivt kursusforløb hos Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration, der indebærer, at kursisten følger et tilbud på 30 timer ugentligt, der er fordelt på en beskæftigelsesfremmende del (formiddagstimer) og danskuddannelse (eftermiddagen). Målet med forløbet er at kursisterne:

  • Bliver selvforsørgende via arbejde eller kommer i uddannelse
  • Får kendskab til det danske arbejdsmarked og uddannelsessystem
  • Får et grundlæggende kendskab til det danske samfund, politik og historie
  • Bliver klædt på til at være borger i det danske samfund
  • Får undervisning der tager udgangspunkt i den enkelte kursists forudsætninger, herunder vedkommendes danskniveau, erhvervserfaring, og uddannelsesniveau. I undervisningen arbejdes der med at kompetenceafklare og tale med den enkelte kursist om beskæftigelsesmål og jobsøgning.  

Tiltag og indsatser, som er vedtaget med Budget 2016

Med budget 2016 blev der afsat midler i 2016-2019 til at iværksætte en særlig indsats for de flygtninge og familiesammenførte som, på trods af kommunens daværende status som nul-kvote-kommune, alligevel kommer til Københavns Kommune. Der er tale om en afgrænset målgruppe, som på tidspunktet for budgetforhandlingerne for 2016 udgjordes af følgende tre grupper: 

  1. Flygtninge, der grundet særlig tilknytning til kommunen (via beskæftigelse eller familierelationer) bliver overgivet direkte fra Udlændingestyrelsen til Københavns Kommune.

     

  2. Flygtninge, der tilflytter fra andre kommuner i den 3-årige integrationsperiode (ca. 50 - 60 personer årligt).

     

  3. Flygtninge, der tilflytter Københavns Kommune fra andre kommuner eller der fortsat bor i København, efter den 3-årige integrationsperiode (ca. 350 - 400 personer årligt).

Der blev med budgetaftalen i 2016 afsat 1,8 mio. kr. til følgende fire indsatser i forhold til denne afgrænsede målgruppe:

  • Helhedsorienteret mentor: Intensivering af brugen af mentorer for nyankomne flygtninge, der er omfattet af det tre-årige integrationsprogram. Formålet er at øge flygtningenes muligheder for at komme i job og uddannelse. Alle nyankomne flygtninge i integrationsprogrammet modtager tilbud om 1½ times mentor om ugen i det første år efter de er ankommet til København. Den helhedsorienterede mentor supplerer den eksisterende mentorindsats for flygtninge.
  • Målrettet sundhedstjek: Alle nyankomne flygtninge, der er omfattet af det tre-årige integrationsprogram får den hurtigste og bedste helbredsundersøgelse, når de ankommer til København. På nuværende tidspunkt er der etableret et pilotprojekt med Indvandrermedicinsk Klinik i Hvidovre med henblik på at højne kvaliteten af sundhedstjek af flygtninge.
  • Frivilligt arbejde: Formålet med indsatsen er at finde og tilbyde frivilligt arbejde til de borgere, som ikke er lykkedes med at få fodfæste på arbejdsmarkedet eller at komme i virksomhedspraktik. Forvaltningen indgår aftaler med relevante organisationer og virksomheder om frivilligstillinger samt gennemfører en håndholdt og rådgivende indsats målrettet borgere i målgruppen for at sikre de rigtige match mellem borgere og virksomheder. Målgruppen for indsatsen er alle flygtninge i København, dvs. også de flygtninge, der ikke længere er omfattet af integrationsperioden.  Status på indsatsen er at forvaltningen er i tæt dialog med flere organisationer, som Danske Flygtningehjælp, Venligboerne, Røde Kors m.fl. i forhold til at finde frivilligt arbejde til flygtninge.
  • Håndholdt virksomhedsrettet indsats: Tilbud om en særlig håndholdt indsats for de flygtninge, der er jobparate, med henblik på at skaffe virksomhedsplaceringer. Derudover vil forvaltningen etablere et netværk af frivillige og ressourcestærke borgere, der ønsker at bidrage til flygtninges integration og tilknytning til arbejdsmarkedet. De frivillige borgere opsøger virksomheder og bruger deres netværk til at få flygtninge i eksempelvis virksomhedspraktik. Målgruppen for indsatsen er alle flygtninge i København, dvs. også de flygtninge, der ikke længere er omfattet af integrationsperioden. 
  • Det bemærkes, at beslutningen om at ophæve kommunens status som nul-kvote-kommune, blev taget efter budgetforhandlingerne for 2016. Således omfatter ovenstående fire indsatser ikke de flygtninge, som fremover anvises direkte til Københavns Kommune.

Tiltag og indsatser, som er vedtaget med overførselssagen for 2016

Der blev med aftale om overførselssag 2015/2016 i alt afsat 13,2 mio. kr. i driftsmidler på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område til at dække kommunens merudgifter i forbindelse med modtagelse af flygtninge i 2016.

Der blev afsat 10,2 mio. kr. i servicemidler i 2016 til at håndtere modtagelse af nyankomne flygtninge og familiesammenførte. Konkrete indsatser og tilbud til flygtninge og familiesammenførte er:      

  • Uddannelsesindsats for unge i alderen 18-25 år.

  • Dansksproglige konsulenter på virksomheden. Målrettet de flygtninge, som opnår virksomhedsplacering. Den dansksproglige konsulent kommer ud på virksomheden og afklarer centrale spørgsmål til sproget og arbejdsdagen på virksomheden.

  • Etablering af en modtagefunktion, der både udgør én indgang for borgeren/familien (kontaktperson) samt et fysisk mødested for de nytilkomne flygtninge. Her kan de mødes med frivillige københavnere, gå til dansktræning, deltage i fællesspisning, komme i kontakt med virksomheder m.v.

  • Sociale viceværter på den midlertidige indkvartering på Ottiliavej. De sociale viceværter skal støtte flygtningene i at etablere en hverdag, som fx håndtering af delekøkken og etablering af fælles husregler. Endvidere skal de sociale viceværter bistå flygtningene med praktisk rådgivning og holde styr på ind- og udflytning, depot, indkøb mv.

  • Danskuddannelse og aktivering af flygtninge, herunder brancherettet danskundervisning.

  • Mentorindsats (der tilknyttes en mentor til alle flygtninge).

  • Et særligt uddannelsesrettet program for uledsagede unge, der er over den skolepligtige alder, men under 18 år. Integrationsprogrammet omfatter uddannelsesforberedende aktiviteter og danskundervisning og gennemføres i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Derudover anvendes midlerne til en særlig tidlig arbejdsmarkedsrettet indsats i tre faser, der har til formål at få nyankomne flygtninge og familiesammenførte så tidligt som muligt i job og/eller virksomhedsplacering:

  • Tidlig screening med 1-2 samtaler på asylcentret for at afdække den enkelte flygtnings kompetencer, forudsætninger og helbredsmæssige situation. Herunder har samtalerne til formål at afdække perspektiverne for at etablere hurtigt match til job, virksomhedspraktik eller uddannelse.

  • Et tværfagligt beskæftigelsesteam (med deltagelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen) mødes ugentligt og drøfter visitering af de enkelte flygtninge til konkrete jobåbninger, virksomhedsplaceringer eller uddannelsesforløb.

  • Tidlig og styrket beskæftigelsesindsats i den første måned efter ankomst til København, hvor de jobparate flygtninge bliver tilbudt en særlig håndholdt beskæftigelsesindsats med samtaler med en virksomhedskonsulent eller jobkonsulent indenfor den første uge efter ankomst til København. Alle nyankomne flygtninge og familiesammenførte får tilbud om brancherettet kompetenceafklaring og forløb kombineret med en tæt integration med sproglig opkvalificering (branchedansk).  

Formålet med den tidlige arbejdsmarkedsrettede indsats er, at så mange nyankomne flygtninge og familiesammeførte som muligt får et hurtigt tilbud om ordinært job, virksomhedsplacering eller uddannelse. Gennem en opsøgende indsats udpeges virksomheder og organisationer, der ønsker at gøre en særlig indsats for at give de nyankomne flygtninge en tilknytning til arbejdsmarkedet. På nuværende tidspunkt har over 50 virksomheder allerede rettet henvendelse til kommunen med beskæftigelsesmuligheder til flygtninge. Disse henvendelser alene vurderes at kunne generere op imod 150 virksomhedsplaceringer.

Konsulenterne matcher flygtninge med relevante virksomheder og giver konkrete tilbud om virksomhedsplaceringer, fx i form af deltidspraktikker, hvor det er muligt at supplere med danskundervisning. Flygtningene vil få tilbud om fleksibelt tilpasset danskundervisning i de perioder, hvor de er i virksomhedsplacering. Danskundervisningen kan, efter aftale med virksomheden, følge med borgeren ud på virksomheden. For eksempel kan en flygtning i praktikperioden få tilknyttet en såkaldt dansksproglig konsulent, hvis dette sikrer det bedste samspil mellem danskindlæring og aktivering.  

Desuden blev der med aftalen om overførselssagen 2015/2016 afsat 1,2 mio. kr. i drift i 2016 til etablering af en fælles digital indgang på kk.dk, hvor borgere, organisationer og virksomheder kan orientere sig om, hvordan de bidrager til den bedst mulige integration af byens flygtninge. Indgangen vil også være tilgængelig via Facebook.

Endelig blev der afsat 1,8 mio. kr. i drift i 2016 til at fremme civilsamfundets tilbud til flygtninge i form af fx venskabsfamilier, netværk, kontaktpersoner, karrierementorer, sociale mentorer med videre. I den forbindelse er det besluttet, at Københavns Kommune skal indgå samarbejdsaftaler med en eller flere civilsamfundsaktører med henblik på at fremme integration af nyankomne flygtninge og familiesammenførte.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen igangsætter de initiativer, som er vedtaget med overførselssagen.

Med aftale om overførselssagen 2015/2016 er det besluttet, at flygtningene skal opholde sig i de midlertidige boliger på Ottiliavej så kort tid som muligt, max 6 måneder for de flygtninge, som er udflytningsparate. Forvaltningernes løsningsforslag til permanent indkvartering af flygtninge og familiesammenførte vil, jf. aftaleteksten, blive behandlet i særskilt indstilling, der forelægges til politisk behandling snarest muligt.

Birgitte Hansen     /     Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

"Vi er optaget af at sikre trygheden ikke bare på Otilliavej, men også i Valby (Spinderiet, Tingstedet, Valby Langgade, etc.), og glæder os over, at forvaltningen vil adressere dette sammen med politiet og Økonomiforvaltningen."

Til top