Mødedato: 11.03.2014, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på implementering af FØP-/fleksreformen, 4. kvartal 2013

Se alle bilag
Den 1. januar 2013 trådte reformen vedr. førtidspension, fleksjob og ressourceforløb i kraft. Her gives en status for reformens implementering.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for 4. kvartal 2013 på implementering af reform om førtidspension, fleksjob og ressourceforløb til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at udvalget for 2014 modtager en halvårlig status på implementeringen af reform om førtidspension, fleksjob og ressourceforløb.

Problemstilling

Den 1. januar 2013 trådte en reform af førtidspension, fleksjob og ressourceforløb i kraft. Reformens sigte er at undgå at unge førtidspensioneres og for alle aldersgrupper generelt at styrke indsatsen for, at borgere med komplekse problemer kan bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Det skal ske ved:

  • En helhedsorienteret og tværfaglig vurdering på tværs af fagområder i tværfaglige rehabiliteringsteams
  • Mulighed for af arbejde med udvikling af borgeres arbejdsevne i nye ressourceforløb
  • Øget mulighed for fleksjob til borgere med en meget begrænset arbejdsevne
  • Én gennemgående koordinerende sagsbehandler

Udvalget har på møde den 10.12.2012 bedt om en kvartalsvis status på implementeringen i 2013 og senest taget status for 3. kvartal 2013 til efterretning den 11.11.2013.

Løsning

Reformen har betydet, at arbejdet med borgere med komplekse problemer har undergået en stor forandring, da der er sat struktur på den tværfaglige indsats med tværfaglige rehabiliteringsteams som centralt element i indsatsen. For at give et billede af hvordan indsatsen er blevet implementeret i København, gives nedenfor en status med udgangspunkt i borgerens vej gennem den tværfaglige indsats. 

Visitationen til rehabiliteringsteams
Visitation til rehabiliteringsteam finder sted, når det i sagsbehandling vurderes, at der skal en særlig tværfaglig indsats til, for at borgeren ikke på sigt vil være i risiko for at komme på førtidspension.
Derudover har en borger også adgang til at få sin sag forelagt rehabiliteringsteam, hvis borgeren selv ønsker at få afprøvet sine muligheder for førtidspension på det foreliggende grundlag.

Når en sag skal visiteres til rehabiliteringsteams, skal der udarbejdes en forberedende plan. Den forberedende plan skal dokumentere, hvad borgeren hidtil har fået af tilbud, vedkommendes helbredssituation, arbejdsmarkedsperspektiv mm.
  
I København er der oprettet et sekretariat i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som den forberedende plan sendes til. Sekretariatet sikrer, at den forberedende plan bliver forelagt rehabiliteringsteamet. For at undgå at borgerens møde med rehabiliteringsteam ender uafklaret, så er det i København således, at regionens sundhedskoordinator sikrer, at de lægelige oplysninger i den forberedende plan er tilstrækkelige til, at der kan gives en anbefaling i rehabiliteringsteamet.  

Om rehabiliteringsteam
Hvert rehabiliteringsteam er sammensat af en medarbejder fra henholdsvis Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt en sundhedsfaglig medarbejder fra klinisk funktion i regionen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen for teamet. Børne- og Ungdomsforvaltningen deltager kun i møder med unge op til 25 år.

Rehabiliteringsteamene behandler, med deltagelse af borgeren, mulighederne i den videre indsats som kan være et ressourceforløb, andre tilbud efter beskæftigelsesloven, et fleksjob eller førtidspension. Når borgeren går fra rehabiliteringsteamets møde, er det således med en klar forventning om, hvad rehabiliteringsteamet vil anbefale af indsats. Den endelige afgørelse træffes efterfølgende i den ansvarlige forvaltning. Det betyder, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen træffer afgørelse om ressourceforløb og fleksjob. Socialforvaltningen træffer afgørelse om førtidspension.  

I implementeringsåret 2013 har der været afholdt 940 møder med borgere i rehabiliteringsteamet. Antallet af møder er steget støt hen over 2013, og fra januar 2014 er rehabiliteringsteamet i fuld drift og vil afholde ca. 40-50 møder om ugen, svarende til 1.800 møder for hele året.

Om ressourceforløb
Reformen har medført en ny type tilbud, der sigter på at udvikle arbejdsevnen og fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det er de såkaldte ressourceforløb, der kan have en varighed på 1-5 år, og som kan bestå af elementer fra de fire involverede forvaltningers fagområder. Indsatsen i et ressourceforløb skal have et klart mål i forhold til arbejdsmarkedet eller uddannelse, og der kan indgå tilbud efter beskæftigelseslovgivningen, som f.eks. vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik, løntilskud og mentor samt tilbud efter serviceloven og sundhedsloven. 

Reformen har forudsat, at kommunerne allerede i 2013 nåede at bevillige et stort antal ressourceforløb. Arbejdsmarkedsstyrelsens måltal for Københavns Kommune var 546 ressourceforløb. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i løbet af 2013 meddelt Beskæftigelsesregionen, at tallene var urealistiske høje, og det var forvaltningens forventning at nå et niveau på 114 iværksatte ressourceforløb. Ved årets udgang var der anbefalet 103 ressourceforløb. 

Antallet af ressourceforløb forventes at stige markant i 2014 alene af den grund, at der nu er en stabil produktion af forberedende planer. Beskæftigelsesministeriet har netop besøgt et antal kommuner med få ressourceforløb ift. Arbejdsmarkedsstyrelsens forventninger for at følge op på implementeringen af reformen og særligt med fokus på anvendelsen af ressourceforløb. I den forbindelse har forvaltningen haft besøg den 13. januar 2014, hvor status for implementeringen af reformen i København blev drøftet, herunder målgruppe for og indhold af ressourceforløb, brugen af koordinerende sagsbehandler mm.

Det har generelt på landsplan været en udfordring at opfylde måltal for ressourceforløb i 2013. KL har den 15. januar 2014 offentliggjort en undersøgelse af området. De gennemgående tilbagemeldinger fra kommunernes jobcentre er her, at 2013 har været præget af implementering, og at det derfor først fra 2014 vil være muligt at indfri måltallene for ressourceforløb. Det har samtidig været svært at definere målgruppen for ressourceforløb, og i mange tilfælde har målgruppen fået andre tilbud efter beskæftigelseslovgivningen, der ligner ressourceforløb. Undersøgelsens konklusioner er meget dækkende også for Københavns Kommunes udfordringer med implementeringen af ressourceforløb.

Forvaltningen af i februar 2014 besluttet at der skal foretages en screening af sygedagpengesager og kontanthjælpssager med henblik på at identificere borgere i målgruppen for ressourceforløb, og forventningen er, at antallet af anbefalinger af ressourceforløb kommer op på 500 i 2014. Der er udarbejdet en handleplan for at nå dette niveau, der i hovedtræk er beskrevet i bilag 1.  

Indholdsmæssigt vil ressourceforløbene også undergå en udvikling i 2014. I den forbindelse har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ved møde den 9. december 2013 besluttet at iværksætte det AMS-finansierede metodeudviklingsprojekt ”Fra faglig refleksion til innovation”, der gennem supervision skal bidrage til udviklingen af en fælles faglighed for koordinerende sagsbehandlere i den tværfaglige rehabiliteringsindsats på tværs af medarbejdernes sociale faglighed og beskæftigelsesfaglighed.

Om fleksjob
På fleksjobområdet er der, som forudsat i lovreformen, sket en stigning i bevillinger. Rehabiliteringsteamet har iflg. de seneste tal for 2013 anbefalet fleksjob i 81 sager. Det betyder en stigning på 24,6 pct. i forhold til de 65 fleksjobbevillinger, som Københavns Kommune ifølge Ankestyrelsens tal bevilligede i 2012.

Om førtidspension
Det var forudsat med reformen, at der skulle ske et fald i antallet af førtidspensioner, og at det særligt for unge var vigtigt at bevare et arbejdsmarkedsperspektiv. På førtidspensionsområdet har Beskæftigelsesregionen forudsat, at Københavns Kommune bevilgede 404 førtidspensioner i 2013. Socialforvaltningen, der træffer den endelig afgørelse i førtidspensionssager, har i 2013 truffet afgørelse i 761 sager. Der er givet afslag i 434 sager og bevilliget førtidspension i 327 sager.

I 2012 blev der bevilliget i alt 475 førtidspensioner. Faldet i antallet af førtidspensioner er forventeligt, eftersom reformens intention er, at udvikling af arbejdsevnen via ressourceforløb som hovedregel skal gå forud for en eventuel anbefaling om førtidspension, og at under 40-årige som hovedregel slet ikke kan få førtidspension. Dog er undtagelsen de sager, hvor det er åbenlyst, at udvikling af arbejdsevne ikke er relevant, eksempelvis i sager hvor borgeren er multihandicappet eller lider af en fremskreden progredierende uhelbredelig sygdom som f.eks. ALS.

Af tabel 1 fremgår antallet af helårspersoner på førtidspension og fleksjobvisiterede i hhv. 2012 og 2013.  

Tabel 1 

  

Helårspersoner på førtidspension

Helårspersoner visiteret til fleksjob (i fleksjob og på ledighedsydelse samlet)

Helårspersoner i ressourceforløb

 

 

2012

16.657

2.813

-

 

 

2013

14.719

2.927

20

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Der vil fortsat i en periode blive arbejdet med styring og metodeudvikling af både rehabiliteringsteam og det tværfaglige samarbejde om ressourceforløb, ligesom der vil være fokus på at øge anvendelsen af ressourceforløb og små fleksjob.
Da 2013 har været et implementeringsår, er antallet af rehabiliteringsteamenes anbefalinger ikke udtryk for en normal driftssituation. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller derfor, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget også i 2014 modtager en status for implementeringen af førtidspension- og fleksjobreformen. Der foreslås en halvårlig status for 2014, hvor der følges op på forvaltningens måltal for 2014 jf. tabel 2.

Tabel 2

 

Resultat 2013

Måltal 2014

 

Ressourceforløb

103

500

 

Fleksjob

81

200

 

Førtidspensioner (anbefalet i rehabiliteringsteam)

170

400

 

 

 

 

 

 

BILAG

1.Status - januar 2014


Birgitte Hansen                                            Jørn Levinsen

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt
Til top