Mødedato: 11.03.2014, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Førstebehandling af budgetbidraget for 2015

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal senest den 5. maj aflevere et budgetbidrag vedr. budget 2015.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der tages udgangspunkt i det foreliggende budgetmateriale, herunder kataloget med effektiviseringer (bilag 1) som grundlag for de kommende forhandlinger om budgetbidraget for 2015

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte den 28. januar 2014 indkaldelsescirkulæret for 2015, som fastsætter rammerne for budgetprocessen og de økonomiske rammer, som de enkelte udvalgs budgetbidrag skal holdes indenfor.

I indkaldelsescirkulæret udmeldes kommunens effektiviseringsstrategi, som i 2015 betyder, at der samlet set skal findes effektiviseringer svarende til 300 mio. kr., heraf 240 mio. kr. i forvaltningsspecifikke effektiviseringsbidrag. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal herudaf indmelde forvaltningsspecifikke effektiviseringer svarende til 5,7 mio. kr.

Drøftelserne i udvalget skal lede frem til, at udvalget senest den 5. maj 2014 kan aflevere et budgetforslag balance, herunder indfrielse af de udmeldte effektiviseringskrav.

Løsning

Budgetforslaget skal afleveres inden for fire bevillingsområder, som er driftsrammen (serviceudgifter), efterspørgselsstyret indsats (aktive tilbud m.v.), efterspørgselsstyrede overførsler (forsørgelsesudgifter) og anlægsrammen.

Driftsrammen og efterspørgselsstyret indsats er styret således, at udvalget fastlægger serviceniveauet inden for den af Økonomiudvalget udmeldte ramme.

For de efterspørgselsstyrede overførsler skal udvalget aflevere et budget, der afspejler forventningerne til udviklingen i efterspørgslen af kontanthjælp og øvrige forsørgelsesydelser. Der tages udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets seneste ledighedsprognose i Økonomisk Redegørelse fra december 2013. De forventede udgifter til efterspørgselsstyrede overførsler justeres efter en fast procedure aftalt med Økonomiforvaltningen i forbindelse med, at der kommer reviderede ledighedsskøn i Økonomisk Redegørelse (i hhv. maj og august).

Anlægsrammen er reserveret til konkrete formål knyttet til Borgeren ved Roret, som blev besluttet i budgetaftalen for 2012.

Rammerne er tildelt udvalgene som nettobeløb. Det vil sige at rammen til afholdelse af udgifter er fratrukket indtægter, herunder særligt statsrefusioner. Det betyder, at ændrede indtægter fra for eksempel statsrefusion nødvendigvis må medføre behov for tilsvarende udgiftstilpasninger, hvis de tildelte rammer skal overholdes.

De udmeldte budgetrammer for 2015 - dvs de budgetter BIU har fået udmeldt i indkaldelsescirkulæret vedrørende 2015 samt budgetrammerne for 2014 fremgår i nedenstående oversigt.

Det skal bemærkes, at udmøntningen af de tværgående og forvaltningsspecifikke effektiviseringer i forbindelse med Kommunens fælles effektiviseringsarbejde for 2015 ikke indgår i tallene i tabel 1.

Tabel 1. Budget 2014 og udmeldte rammer for budget 2015 (nettobudget 2015 p/l)

Mio. kr.

Budget 2014

Udmeldte rammer i 2015

Difference

Drift

738.755

745.892

7.137

Efterspørgselsstyret indsats

680.344

668.115

-12.229

Efterspørgselsstyrede overførsler

5.554.269

5.583.418

29.149

Anlæg

5.862

2.826

-3.512

I alt

6.979.230

7.000.251

20.545

På rammen til efterspørgselsstyrede overførsler afspejler budgetændringen fra 2014 til 2015, at der med udgangspunkt i ledighedsprognosen for 2015 forventes øgede udgifter til forsørgelse af ledige og syge borgere i 2015, sammenlignet med det, der er forudsat i 2014-budgettet. De øgede udgifter kan henføres til yderligere konsekvenser af tidligere års lovgivning om forhøjelse af efterlønsalderen og førtidspensionsreformen.

På rammerne til anlæg og efterspørgselsstyret indsats afspejler budgetændringerne planlagte budgetændringer, som på anlægsrammen fortrinsvist knytter sig til planmæssig afslutningen af projekter under Borgeren ved Roret fx udviklingen af it-baserede selvbetjeningsløsninger. På rammen til efterspørgselsstyret indsats knytter ændringerne sig til faldende mentorudgifter som forudsat i kontanthjælpsreformen idet der i den foreløbige statslige DUT-kompensation til kommunerne i forbindelse med reformen lægges til grund, at kommunernes udgifter til mentorer indledningsvist - dvs. 2014 vil være høje, for herefter at aftage i 2015 og efterfølgende.

På driftsrammen afspejler budgetændringen fra 2014 til 2015 at der flyttes budgetmidler svarende til knap 30 mio. kr. i forbindelse med at Københavns Erhvervsservice overflyttes til BIF. Ses bort fra denne budgetflytning er der reelt set tale om en budgetnedgang, som afspejler, at en række midlertidige bevillinger ophører – i alt 28,6 mio. kr. til drift og 2 mio. kr. til indsats. I bilag 2 til denne indstilling gennemgås de bortfaldende bevillinger, som finansierer en række midlertidige indsatser jf. bilag 2. 

De indsatser, hvortil bevillingen udløber, ophører som udgangspunkt, med mindre der tilvejebringes ny finansiering enten inden for udvalgets eksisterende rammer eller ved de centrale budgetforhandlinger om budget 2015.

På driftsrammen bortfalder dog en enkelt større bevilling på 6 mio. kr. fra budget 2014, som delvist kompenserer forvaltningen for manglende statslig økonomisk kompensation i forlængelse af reformen på førtidspension og fleksjobområdet. Bevillingen finansierer en væsentlig del af forvaltningens udgifter til sundhedstilbud fra regionen samt huslejeudgifter til rehabiliteringsteams – udgifter som vil skulle fortsætte også i 2015, men hvor finansieringsgrundlaget bortfalder.

De endelige DUT-forhandlinger om kompensation til kommunerne i forlængelse af kontanthjælpsreformen forventes afsluttet i juni 2014. Resultatet af forhandlingerne kan medføre et finansieringsbehov på ca. 4,8 mio. kr. i 2015 på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område, bl.a. som følge af, at København modtager ca. 10 pct. af den statslige DUT-kompensation til kommunerne, mens kommunens andel af berørte kontanthjælpsmodtagere udgør 18 pct.

Effektiviseringskrav i budgetbidraget for 2015
Økonomiudvalget har som nævnt besluttet, at der samlet set skal findes forvaltningsspecifikke effektiviseringer for 240 mio. kr. i budget 2015. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets andel udgør 5,7 mio. kr. I budgetbidraget skal peges på hvilke effektiviseringer forvaltningen vil gennemføre for at indfri måltallet.

Håndteringen af effektiviseringskravet i budget 2015
Med henblik på at håndtere budgetudfordringen på driftsrammen har forvaltningen udarbejdet et katalog med effektiviseringsforslag, der kan indgå i det samlede budgetbidrag, jf. bilag 1. Kataloget indeholder 7 konkrete forslag til effektiviseringer, som samlet set frigør midler svarende til 9,1 mio. kr.

Samlet set overstiger forslagene i kataloget det, der er nødvendigt for at håndtere budgetudfordringen. Dette giver Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mulighed for, at prioritere hvilke tiltag, der konkret skal iværksættes for at kunne levere et budget i balance.

Kataloget over effektiviseringsforslag omfatter alene driftsbudgettet, idet budgetændringerne på de øvrige rammer ikke vurderes at indebære en ressourcemæssig udfordring.

Økonomi

Jf. ovenfor

Videre proces

Overordnet tidsplan for budget 2015 

11. marts

Førstebehandling af BIU’s budgetbidrag

7. april/28. april

Forhandlinger i BIU om budgetbidraget for 2015

5. maj

Andenbehandling af BIU’s budgetbidrag og efterfølgende oversendelse til ØKF.

10. juni

ØU behandler juni-indstillingen (samlet redegørelse om de indberettede budgetbidrag fra forvaltningerne)

19.-20. august

ØU budgetseminar (førstebehandling af budgetforslag for 2015)

28. august

BR førstebehandling af budgetforslag for 2015

2. oktober

BR andenbehandling af budgetforslag for 2015



Birgitte Hansen                    Jørn Levinsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top