Mødedato: 11.01.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Profil for Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration

Se alle bilag
Forvaltningen fremlægger forslag til centrets fremtidige profil.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til profil for Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bad på udvalgsmødet den 7. december 2015 forvaltningen forelægge en indstilling om den fremtidige profil for Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI).

Løsning

CBSI består af to omtrent lige store dele – en afdeling med en sprogskole og en afdeling for beskæftigelsesindsats. Denne indstilling handler kun om indsatsen i afdelingen for beskæftigelsesindsats.

Nuværende profil

CBSI’s beskæftigelsesindsats fokuserer på dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, men jobcentret henviser også i mindre omfang ledige, der modtager uddannelseshjælp eller integrationsydelse, til CBSI.

Centret har i dag ni forskellige tilbud til de nævnte grupper. Tilbuddene spænder fra tilbud med 26 timer om ugen til ledige i integrationsprogram, hvor en del er danskuddannelse på sprogskolen, over holdforløb med individuelle samtaler på 12 timer om ugen, til rene samtaleforløb med 2-3 timer om ugen. Målet for alle jobparate er et job eller et virksomhedstilbud, mens det for de unge er uddannelse.

Forvaltningens forslag i hovedtræk

Forvaltningen foreslår, at CBSI fortsat har jobparate som sin primære målgruppe. Det er planen, at et forløb på CBSI - næst efter en virksomhedsplacering - skal være hovedtilbuddet til jobparate ledige uanset alder og ydelse. Der skal tages særskilt stilling til indsatsen for AC-ledige, hvilket vil ske i forlængelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets forhandlinger i foråret 2016.

Forvaltningen foreslår, at CBSI får en enkel og gennemskuelig profil og tilbudsvifte. Konkret foreslås det, at centret fremover har fire tilbud til borgerne - tre brancheopdelte tilbud og et tilbud for ledige med sproglige barrierer. Arbejdsmarkedscentret, der primært henviser til CBSI, anvender en lignende brancheopdeling. Det samme gør Københavns Erhvervshus. Det primære formål med alle tilbud på CBSI er, at borgerne afgår til ordinær beskæftigelse eller eventuelt ordinær uddannelse

Forvaltningen foreslår desuden, at tilbuddene på CBSI bliver mere intensive end i dag. Formålet er at øge effekten af tilbuddene. Konkret foreslås det, at deltagerne i alle fire tilbud deltager med fremmøde 30 timer om ugen i fire uger. Forudsætningen for, at dette kan lade sig gøre inden for de afsatte midler, er, at alle tilbud tilrettelægges som holdforløb.

Planen er, at der altid skal være to undervisere/vejledere på holdet, så der er mulighed for også at tilgodese individuelle behov inden for rammerne af holdforløbet. Der vil desuden blive oprettet en åben jobvejledning på CBSI, som alle deltagere kan benytte.

Fokus på områder med beskæftigelsesmuligheder

Forvaltningen planlægger følgende tilbud:

  1. Jobformidling – Køkken, rengøring, sundhed og pædagogik
  2. Jobformidling – Byg, anlæg og transport
  3. Jobformidling – Handel og kontor
  4. Jobformidling – Sproglige barrierer

Fordelingen af brancher kan blive justeret undervejs. Det afgørende er, at CBSI i undervisningen og vejledningen hele tiden skal sigte mod de områder, hvor der aktuelt er gode beskæftigelsesmuligheder. Den såkaldte Arbejdsmarkedsbalance, der viser, hvor der er størst chancer for job, skal således anvendes aktivt i CBSI's tilrettelæggelse af indsatsen.

På alle hold vil de 30 ugentlige timer blive gennemført efter et fast skema, hvor der veksles mellem undervisning for hele holdet og individuel jobsøgning med vejledning fra de to undervisere/vejledere. Der vil blandt andet blive undervist i udarbejdelse af CV samt brugen af Jobnet (portal med ledige job) og Joblog (system til registrering af jobsøgning og jobsøgningsmetoder).Deltagerne vil undervejs i forløbet møde repræsentanter fra Erhvervshuset og ikke mindst virksomheder, der har ledige stillinger.

Det er et vigtigt succeskriterium for CBSI’s fremtidige indsats, at indsatsen bidrager til at mindske paradoksproblemer, dvs. områder, hvor der samtidig er ledige borgere og mangel på arbejdskraft.

Hensigten med at samle borgere med væsentlige sproglige barrierer på ét spor, der omfatter alle brancher, er at kunne give dem en indsats, der er tilpasset deres behov.

Kapacitetsbehovet

CBSI vil med den planlagte profil og det forventede budget kunne gennemføre op mod 4.000 forløb om året, hvis ressourcerne udnyttes optimalt. Det dækker ikke hele det nuværende behov for forløb til dagpengemodtagere (minus AC'ere) og jobparate kontanthjælpsmodtagere. Det er imidlertid flere forløb, end CBSI har leveret i 2015. Hvis forvaltningen skal kunne give borgerne den aktivering, de har ret og pligt til at deltage i, så er det en forudsætning, at produktiviteten på CBSI øges.

Forvaltningen forventer, at forvaltningen i 2016 er forpligtet til at aktivere målgruppen i et omfang svarende til op mod 7.000 forløb, ud over virksomhedsforløb. Da CBSI ikke kan dække behovet fuldt ud, planlægger forvaltningen at reservere 7 mio. kr. til køb af supplerende forløb til målgruppen i 2016. Ligesom der i budgettet er reserveret cirka 60 mio. kr. til køb af ordinær uddannelse til målgruppen.

På sigt forventer forvaltningen, at behovet for denne type forløb vil falde. Jo mere ambitionerne om flere i job og øget brug af virksomhedstilbud indfries, jo mindre behov for denne type forløb.

Udnyttelsen af CBSI's kapacitet

Hvis CBSI som planlagt skal gennemføre op mod 4.000 forløb pr. år til dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, så skal medarbejderne bruge mere af arbejdstiden til direkte borgerkontakt, end de gør i dag. I dag anvender konsulenterne på CBSI typisk mellem 10 og 20 timer om ugen til direkte borgerkontakt. Antallet af timer afhænger af tilbudstype.

I forbindelse med de planlagte holdforløb vil de medarbejderne, der står for forløbene skulle anvende i alt 22-25 timer om ugen til dette. Det svarer til 60-70 procent af arbejdstiden. For at det skal kunne lade sig gøre, skal undervisernes øvrige opgaver lettes. En del af de administrative opgaver, der i dag er spredt på de enkelte medarbejdere, vil blive samlet i et særligt understøttende team.

Alternativ løsning

I stedet for den ovenfor beskrevne løsning, kan man vælge at tilrettelægge indsatsen, så tilbuddene har færre timer og er mindre intensive. Dette vil imidlertid mindske muligheden for at arbejde koncentreret med borgerens jobsøgning.

Økonomi

CBSI's budget til beskæftigelsesindsats vil i 2016 være på cirka 36 mio. kr. Dette er en reduktion på 4,5 mio. kr. som følge af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutning den 7. december 2015.

Videre proces

Under forudsætning af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse implementeres de planlagte ændringer på CBSI.

Der vil efter behov blive iværksat efteruddannelse for de medarbejdere, der får ændrede arbejdsopgaver.

 

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte: 7 (B, F, A, Ø)

Imod stemte: Ingen

Undlod: 3 (C, V, I)

Indstillingen blev dermed vedtaget.

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Vi så helst, at CBSI blev nedlagt, og at de pågældende grupper (dagpengegrupper og jobparate kontanthjælpsmodtagere) blev sendt i nytteaktivering. Pt. afventer vi en melding fra BR Sekretariatet om, hvorvidt vi som budgetpartier reelt har veto i denne sag."

Til top