Mødedato: 11.01.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forslag til businesscases til investeringspuljerne

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) godkender, at BIF arbejder videre med at kvalificere investeringscase 1 med henblik på en endelig forelæggelse af casen i BIU, Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR).
  2. at BIU tager til efterretning, at BIF i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvalt­ningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ar­bejder videre med investeringscases der går på tværs af Forvaltninger – med det formål at Økonomiforvaltningen (ØKF) indstiller casene til ØU med henblik på implementering.

Problemstilling

Indstillingen er udsat fra udvalgsmødet den 7. december 2015.

Med budgetaftalen for 2016 er det besluttet, at iværksætte en ny stra­tegi: ’Smarte investeringer i kernevelfærden’. Strategien har til formål at implementere ny teknologi og udvikle medarbejderne i Københavns Kommune. Investeringerne skal desuden føre til effektiviseringer. Til­bagebetalingshorisonten er 6 år. 

Alle forvaltninger i Kommunen er derfor blevet bedt om at udarbejde idéoplæg til investeringer, som kan give en samlet besparelse på sigt. Hele effektiviseringen tilfalder de relevante udvalg og kan anvendes til at opfylde udvalgenes andel af ef­fektiviseringsmåltallet i de kommende år.

BIU skal indstille til ØU, om man ønsker det idéoplæg til business case, der alene vedrører BIF, igangsat.

De idéoplæg til businesscases, der går på tværs af forvaltninger, indstilles af ØKF til ØU.

Løsning

BIF har udarbejdet nedenstående 4 idéoplæg til business cases – hvoraf 1 alene vedrører BIF. Alle idéoplæg er vedlagt som bilag.

Det er væsentligt at understrege, at de potentialevurderinger, der er udarbejdet for de enkelte cases, er overslagsmæssige. Det vil sige, at potentialet skal kvalificeres i det videre arbejde.

 

Tabel 1: Overblik over idéoplæg til business cases med anslået potentiale i investeringsperiode

 

Caseidé

Investering

(samlet i kr.)

Potentiale

(2017-2022 samlet i kr.)

Styringsområde

Alene BIF

1. Øget produktivitet i borgerbetjeningen

3,5 mio.

27 mio. kr.

Service

BIF, SOF, SUF og BUF

2. Effektivisering af arbejdsgange i rehabiliteringsteams

0,8 mio.

0-20 mio.

Service

3. Helhedsorienteret indsats for de unge

28 mio.

Op til 28 mio.

Service

Efterspørgselsstyret indsats

Efterspørgselsstyrede overførsler

4. Sundheds, social mobilitet og beskæftigelse for borgere i ressourceforløb

Skal afklares

Skal afklares

Service

Efterspørgselsstyret indsats

Efterspørgselsstyrede overførsler

 

Kort beskrivelse af caseidé der alene vedrører BIF

1. Øget produktivitet i borgerbetjeningen: En konsulentanalyse, som BIF har fået gennemført af produktiviteten i jobcentrene, påpeger en række serviceområder med effektiviseringspotenti­aler, som samtidig i visse tilfælde kan give serviceforbedringer. Det drejer sig fx om en udvidelse af telefontiden, hvilket kan reducere genopkald, viderestillinger og intern videregivelse af opgaver. Der sø­ges derfor om midler fra Investeringspuljen til konkret implementering af effektiviseringsinitiativerne.

 

Kort beskrivelse af caseidéer der går på tværs af forvaltninger

2. Effektivisering af arbejdsgange i rehabiliteringsteams: Samling af myndighedsudøvelse på tværs af forvaltninger, hvilket vil betyde mindre behov for koordinering. Desuden sammenlægning af se­kretariater som vil medføre mere optimal planlægning og afhol­delse af rehabiliteringstemamøder med færre aflysninger. Idéen indgik i bilaget til Budgetaftalen.

3. Helhedsorienteret indsats for de unge: Etablering af en fælles funk­tion på tværs af forvaltninger, hvor udsatte unge kan få råd­givning samt få sikret koordination og opfølgning på indsatser, så de unge kommer tættere på uddannelse og job. Idéen indgik i bila­get til Budgetaftalen.

4. Sundhed, social mobilitet og beskæftigelse for borgere i ressource­forløb: Forsøgscase for borgere, der påbegynder ressourceforløb med sideløbende indsatser i BIF, SOF, SUF og Region Hovedsta­den. Formålet er at forbedre borgernes sundhed, sociale vilkår og beskæftigelsessituation samt skabe viden om, hvilke tværgående indsatser der løfter udsatte borgere ind i en positiv ud­vikling. Idéen indgik i bilaget til Budgetaftalen.

Yderligere idéer

Udover de fire beskrevne cases arbejder forvaltningen på at undersøge om en række andre idéer kan udvikles til investeringscases.

a. Øget brug at såkaldte smartkeys, der gør det enkelt at åbne og arbejde i flere fagsystemer samtidigt.

b. Øget brug af frivillige i beskæftigelsesindsatsen.

c. Én plan for borgerne på tværs af forvaltningerne.

d. Flere digitale selvbetjeningsløsninger for borgere.

Videre proces

Såfremt BIU vedtager 1. at, vil BIF arbejde videre med at kvalificere investeringscase 1. Den endelige business case vil blive forelagt BIU, ØU og BR i 1. kvartal 2016.

For de øvrige tre caseidéer, som går på tværs af forvaltninger, arbejdes der videre med en kvalificering af i samarbejde med de relevante forvalt­ninger. Der har hidtil været en begrænset inddragelse af de øvrige forvaltninger. BIU modtager status for arbejdet januar 2016 i koordination med øvrige involverede forvaltninger.  

ØKF giver en status til Borgerrepræsentationen på den samlede portefølje af idéoplæg til investeringscases i forbindelse med overførselssagen i marts 2016. Midler til de forskellige cases indgår i forhandlingerne om overførselssagen.

 

Birgitte Hansen / Jacob Zeberg Eberholst     

 

Beslutning

Indstillingens 1. at blev godkendt.

Indstillingens 2. at blev taget til efterretning.

Til top