Mødedato: 10.12.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Rapportering af tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud 2018

 

 

Resumé

Denne sag giver et overblik over forvaltningens tilsyn med virksomhedsordningerne virksomhedspraktik og løntilskud i perioden 2. halvår 2016 til 2018. Herunder om virksomhederne overholder gældende lovgivning.

Rapportering af tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud omfatter 1) en sammenfatning af det samlede resultat af forvaltningens tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud for 2018. 2) En gennemgang af resultater med tilsyn af overholdelse af lovgivningen 3) En gennemgang af resultater af tilsyn med retningslinjer for ansættelse i virksomhedspraktik og løntilskud i Københavns Kommune 4) En gennemgang af resultatet af databaseret tilsyn med virksomhedsplaceringer 5) Intern revisions anbefaling til forvaltningens tilsynskoncept og forvaltningens forslag til fremadrettet tilsyn med virksomhedsordningerne.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller:

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens rapportering af tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud samt orientering om forvaltningens liste vedr. virksomheders eventuelle misbrug af virksomhedspraktik og løntilskud til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen fremadrettet kun orienterer BIU, såfremt resultaterne af forvaltningens tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud giver anledning til bekymring.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) besluttede d. 7. december 2015 ”at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i forbindelse med varetagelsen af det samlede tilsyn sikrer, at der føres tilsyn med administrationen af virksomhedspraktik og løntilskud. Herigennem skal sikres, at loven og Københavns Kommunes retningslinjer overholdes. Der rapporteres til udvalget halvårligt.” BIU besluttede den 18. december 2017 på baggrund af de gode resultater, at afrapportering til udvalget fremadrettet skal ske én gang årligt og første gang i december 2018.

BIU besluttede den 9. januar 2017, at forvaltningen sammen med forvaltningens rapportering af tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud, i anonymiseret form skal forelægge Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en liste over de virksomheder, der eventuelt har misbrugt virksomhedsordningerne virksomhedspraktik og løntilskud.

Den 23. februar 2018 blev BIU orienteret om henvendelse til STAR vedr. resultatet af interne tilsyn med medarbejderrepræsentanters underskrift ved etablering af virksomhedspraktik og løntilskud. Herunder, at forvaltningen dels vil gennemføre et databaseret tilsyn på spørgsmålet om p-nummer og dels at forvaltningen vil inddrage Intern Revision med henblik på at drøfte forslag til, hvorledes forvaltningen fremover kan føre et tilsyn med spørgsmålet om medarbejderrepræsentants tilknytning til P-nummer. 

Løsning

1.  Præsentation og sammenfatning af tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen præsenterer her sit resultat af forvaltningens tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud for 2018.

Præsentationen er også illustreret grafisk, og giver samtidigt BIU et sammenligneligt overblik over forvaltningens resultater af sit tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud i 2. halvår 2016, 1. og 2. halvår 2017 og 2018. 

Forvaltningens tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud har grundlæggende til formål at sikre, at der ikke sker en uberettiget brug af virksomhedspraktik og løntilskud, som ikke er i overensstemmelse med loven og Københavns Kommunes retningslinjer.

Sammenfatning af forvaltningens tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud for 2018

Forvaltningen har fokus på at sikre et korrekt oplysningsgrundlag i sager om virksomhedspraktik og løntilskud via korrekt udfyldelse af ansøgning, bevilling og forlængelse i VITAS .

VITAS er en digital selvbetjeningsløsning, hvor arbejdsgivere har adgang til at søge om oprettelse af virksomhedsrettede tilbud.

En korrekt udfyldt ansøgning, bevilling og forlængelse i VITAS medvirker til at sikre, at betingelserne for virksomhedspraktik og løntilskud er opfyldt, herunder at virksomheden lever op til kravene i lovgivningen.

VITAS giver automatisk forvaltningen en advarsel, hvis en given virksomhed ikke overholder forholdstalskravet.

I 1. kvartal 2018 blev VITAS integreret med FASIT, hvilket yderligere understøtter forvaltningens samlede tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud.

VITAS giver hermed forvaltningen et mere overskueligt grundlag for korrekt administration af virksomhedspraktik og løntilskud

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har fået forelagt rapportering af forvaltningens tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud for 2. halvår 2016 på sit møde i december 2016 og afrapportering for 1. og 2. halvår 2017 på møder i juni og december 2017. Her viste resultaterne, at der ikke var udfordringer på området. Resultaterne viste også, at der ikke var mistanke om misbrug af virksomhedsordningerne (virksomhedspraktik og løntilskud) blandt de virksomheder, der indgik i tilsynet.

Resultatet af forvaltningens tilsyn i 2018 viser, at der ikke er mistanke om misbrug af virksomhedsordningerne (virksomhedspraktik og løntilskud), blandt de virksomheder, der indgår i tilsynet.

Liste over virksomheder med mistanke om misbrug

Der er for nuværende ingen virksomheder påført forvaltningens liste over virksomheders eventuelle misbrug af virksomhedsordningerne.

2. Gennemgang af resultaterne af forvaltningens tilsyn med Virksomhedspraktik og løntilskud.

Resultat af tilsyn med overholdelse af lovgivningen

Som det ses i figurerne nedenfor, viser de områder, der er undersøgt, en målopfyldelse mellem 97 og 100 procent.

Figur 1: Resultat af tilsyn med privat løntilskud

  • Ansøgning udfyldt korrekt: Alle relevante felter i VITAS skal være korrekt udfyldt ved.
  • Bevilling korrekt udfyldt: Bevilling skal i VITAS indeholde sats for lønrefusion til arbejdsgiver og timetal for borger.
  • Forholdstalskrav overholdt: Forholdet mellem antal ordinært ansatte og ansatte i løntilskud og virksomhedspraktik skal følge loven. Her gennemgås, om forvaltningen har tjekket, om forholdstallet er overholdt. Herunder undersøges også, om virksomheden har borgere fra andre kommuner ansat i virksomhedspraktik og løntilskud.
  • Merbeskæftigelseskrav overholdt: Er der tale om en nettoudvidelse af antallet af ansatte hos arbejdsgiveren, dvs. en merbeskæftigelse i forhold til virksomhedens normale antal beskæftigede. Her gennemgås, om forvaltningen har tjekket, om merbeskæftigelseskravet er overholdt.
  • Bruttostøtteintensitet: Den maximale støtte til private virksomheder må højst udgøre 50 procent af omkostningerne til den ansatte.
  • Ikke senest ansat i virksomhed: Borger må ikke senest have været ansat i samme virksomhed, hvor borger, hvor borger skal indgå i virksomhedspraktik eller løntilskud.

 Figur 2: Resultat af tilsyn med offentligt løntilskud

  • KK's retningslinjer: Offentlig løntilskud/Klar stillingsbeskrivelse: Er der i ansøgning om løntilskud angivet en klar stillingsbeskrivelse, herunder borgerens progression.

  Figur 3: Resultat af tilsyn med virksomhedspraktik

  • KK's retningslinjer: Virksomhedspraktik/Formål beskrevet: Er formålet beskrevet i "Min Plan", herunder borgerens progression og fremgår formålet med virksomhedspraktikken også af ansøgning/bevilling

Der er i alt gennemgået 80 sager, hvor borgere har været i privat løntilskud, 70 sager, hvor borgere har været i offentligt løntilskud, og 60 sager, hvor borgere har været i virksomhedspraktik.

Resultatet af tilsynet viser en målopfyldelse på mellem 97 og 100 procent for privat og offentligt løntilskud. Resultatet viser således fortsat et højt kvalitetsniveau.

Resultatet på 97 % vedr. beregning af bruttostøtteintensitet ved ansættelse i privat løntilskud er udtryk for en forkert beregning af refusion  til 3 virksomheder i 3 sager. De 3 fejlberegninger er genoprettet i forlængelse af tilsynet. Fejlen har ingen økonomiske konsekvenser.

Resultatet af tilsynet med virksomhedspraktik viser en målopfyldelse på 100 procent. Resultatet viser et fortsat højt kvalitetsniveau.

Resultatet af tilsyn med retningslinjer for ansættelse i virksomhedspraktik og løntilskud i Københavns Kommune

Tilsynet med Københavns Kommunes retningslinjer for virksomhedspraktik indgår ovenfor i præsentation af "resultat af tilsyn med overholdelse af lovgivningen". Derimod er der elementer i Københavns Kommunes retningslinjer for løntilskud, som ikke bliver fanget heraf, hvorfor forvaltningen har udført et yderligere tilsyn med enkelte elementer i Københavns Kommunes retningslinjer for løntilskud.

Københavns Kommunes retningslinjer for ansættelse i løntilskud vedrører Københavns Kommune som arbejdsplads. Det betyder, at retningslinjerne kun gælder for borgere, som er ansat i løntilskud i én af kommunens institutioner eller afdelinger.

Retningslinjerne for ansættelse i løntilskud i Københavns Kommune omfatter, udover de lovgivningsmæssige krav, to yderligere krav. Disse er,

  1. at den lokale tillidsrepræsentant skal godkende oprettelse af alle løntilskudspladser og inddrages i alle løntilskudsansættelser. Hvis der ikke er en lokal tillidsrepræsentant, inddrages en anden lokal ansat medarbejderrepræsentant på det sted, hvor løntilskudsansættelsen finder sted.
  2. at den enkelte, kommunale arbejdsplads i Københavns Kommune skal tilknytte en mentor/kontaktperson til den løntilskudsansatte.

Figur 4: Resultatet af tilsyn med Københavns Kommune retningslinjer for løntilskud

Resultatet i figur 4 viser en målopfyldelse på 100%, hvad angår, at en lokal tillidsrepræsentant og/eller en lokalt ansat medarbejderrepræsentant på den lokale arbejdsplads har godkendt ansættelse af borger i løntilskud. 

Resultatet viser tillige, at der kun er en målopfyldelse på 50% i forhold til om borger har tilknyttet en mentor i forbindelse med sin ansættelse i løntilskud. Ud af 10 tilfældigt valgte kommunale arbejdspladser har 5 arbejdspladser svaret, at de ikke har tilknyttet en mentor/kontaktperson til borger i løntilskud.

Dette resultat er ikke tilfredsstillende. Forvaltningen vil internt indskærpe, at Københavns Kommunes retningslinjer for ansættelse i offentligt løntilskud, hvor Kommunen er arbejdsgiver, bliver overholdt.

Forvaltningen vil ligeledes rette henvendelse til Koncernservice, som har den administrative forpligtelse ved besættelse af offentlige løntilskud i Københavns Kommune.

Resultat af det databaserede tilsyn med virksomhedsplaceringer i virksomheder

Forvaltningen har i dette tilsyn gennemført et supplerende tilsyn med overholdelse af loven ved administration af virksomhedspraktik og løntilskud. Forvaltningen har gennemført tilsynet som et databaseret udtræk på større virksomheder med mange P-numre, hvor der er foretaget mange virksomhedsplaceringer.

I datatrækket indgår i alt 5.010 virksomheder med virksomhedsplaceringer i perioden 1.6.18 - 4.9.18. Heraf har forvaltningen udvalgt 4 butikskæder. Butikskæde 1 (34 butikker), butikskæde 2 (8 butikker), butikskæde 3 (10 butikker) og butikskæde 4 (47 butikker) - i alt omfatter tilsynet 99 butikker/p-numre.

Tilsynet omfatter i alt 206 virksomhedsplaceringer i de 99 butikker.

Forvaltningen har i den databaserede gennemgang undersøgt, om der er navnesammenfald/underskrifter dækkende flere butikker/P-numre indenfor den enkelt butikskæde. Forvaltningen har ikke via den databaserede gennemgang mulighed for at undersøge, hvorvidt den enkelte medarbejderrepræsentant, der har underskrevet ansøgning om virksomhedspraktik/løntilskud i den enkelte butik, også er tilknyttet den enkelte butik. Dette ville forudsætte, at forvaltningen skulle besøge den enkelte butik.

Forvaltningen har kun fundet et navnesammenfald i 2 butikker med hvert sit p-nummer i to af de 99 butikker. Her har den samme medarbejderrepræsentant underskrevet ansøgninger om løntilskud i begge butikker. Den pågældende medarbejder var på ansøgningstidspunktet ansat som HR medarbejder i den pågældende butikskædes HR-afdeling og derfor ikke ansat i de pågældende 2 butikker.

De to sager er bevilget i januar 2018 og dermed førend retningslinjerne vedr. sammenhæng mellem medarbejderrepræsentantens underskrift og medarbejderrepræsentantens tilknytning til p-nummer blev indskærpet overfor virksomhederne

Forvaltningen har i forbindelse med tilsynet rettet henvendelse til den pågældende butikskæde. Her gav den pågældende butikskæde udtryk for, at den er bekendtgjort med de gældende regler for spørgsmålet om medarbejderrepræsentants tilknytning til p-nummer.

3. Anbefaling og fremadrettet tilsyn med virksomhedsordningerne

Intern Revisions anbefaling til forvaltningens koncept vedr. tilsyn med virksomhedsordningerne

Forvaltningen har kontaktet Intern Revision med henblik på, at få deres vurdering af mulighederne for at gennemføre et dækkende tilsyn med medarbejderrepræsentantens tilknytning til P-nummer.

Forvaltningen har som udgangspunkt ikke mulighed for via de tilgængelige fagsystemmer, herunder det landsdækkende virksomhedssystem VITAS, at gennemfører et dækkende tilsyn med medarbejderrepræsentantens tilknytning til P-nummer, da systemerne ikke understøtter dette spørgsmål i deres opsætning.

Intern Revision er enig med forvaltningen i, at det ikke er muligt med den systemunderstøttelse der findes i dag, at føre et dækkende tilsyn med p-nummer. Intern Revision anbefaler, at med afsæt i de muligheder, som VITAS giver, og med resultaterne af de seneste tilsyn, at det vil være relevant at revidere tilsynskonceptet for administration af virksomhedspraktik og løntilskud.

Fremadrettet tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud

Forvaltningen vil på baggrund af Intern Revisions anbefalinger fremadrettet løbene revidere koncept for tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud.

Resultaterne af forvaltningens tilsyn viser, at de anvendte IT-systemer(VITAS) har indbygget en kvalitetssikring, der minimere fejl i de spørgsmål som indgår i tilsynet.

Forvaltningen forslår som en konsekvens af de gode resultater tilsynet har vist over tid, at forvaltningen fremadrettet kun orientere BIU såfremt, at forvaltningens tilsyn med virksomhedspraktik og løntilskud giver anledning til bekymring.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Under forudsætning af BIUs godkendelse fortsætter forvaltningen sit tilsyn ud fra et revideret tilsynskoncept, herunder orientere BIU såfremt tilsynet giver anledning til bekymring.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

 

 

Beslutning

 

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, Alternativet og Konservative tilsluttede sig.

”A, F, B, Ø, Å og C er glade for, at københavnske virksomheder tager er ansvar ift. at tage borgere i virksomhedspraktik. Men der skal fremadrettet være et øget fokus på, at ordningen ikke fortrænger ordinære stillinger, nye såvel som allerede eksisterende.”

Til top