Mødedato: 10.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57
Resultatstatus pr. december 2012
Se alle bilag
Til top
Resultatstatus pr. december 2012 opgør forvaltningens produktion og resultater for perioden januar til august, og i nogle tilfælde september og oktober, 2012.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatstatus pr. december 2012 til efterretning.Problemstilling
Resultatstatus opdateres med de nyeste tilgængelige tal, ca. en gang om måneden, og fremlægges på førstkommende møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Næste resultatstatus forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ved mødet den 14. januar 2013.
Der kan peges på 3 særlige positive resultater i resultatstatus pr. november.
- Overledigheden i Københavns Kommune lå i perioden januar-september 2012 på 1,27 pct., hvilket er et fald på ca. 6 pct. i forhold til niveauet for samme periode 2011, jf. figur 6. Forvaltningen har en målsætning om, at overledigheden skal fjernes frem mod 2015.
- Ungeledigheden i Københavns Kommune lå i perioden januar-september 2012 på 6,9 pct., hvilket er den næst-laveste blandt kommuner med samme rammevilkår, jf. figur 7. Århus Kommune har den laveste ungeledighed, idet Københavns Kommune dog samlet set har færre unge på overførselsindkomst end Århus Kommune.
- Forsørgelsesudgifterne er i Københavns Kommune faldende når der sammenlignes med kommuner med samme rammevilkår, jf. figur 4. Hvis andelen af befolkgningen på offentlig forsørgelse var den samme i Københavns Kommune som i de sammenlignelige kommuner, ville det svare til en merudgift på lige over 1 mia. kr., svarende til ca. 12.500 fuldtidspersoner mere på offentlig forsørgelse. Københavns Kommunnes samlede forsørgelsesudgifter, sammenlignet med kommuner med samme rammevilkår, har været faldende siden 2008.
Der kan tilsvarende peges på 3 udfordringer.
- Antallet af personer i fleksjob var i september 2012 ca. 10 pct. under det forventede antal i den seneste regnskabsprognose, svarende til 1.960 personer, jf. figur 18. I samme måned var antallet af ledighedsydelsesmodtagere dog lidt under det forventede antal i regnskabsprognosen.
Den overordnede målsætning for området er, at personer på ledighedsydelse konverteres til personer i fleksjob. Der ligger således fortsat en udfordring i, at skabe flere fleksjobåbninger og nedbringe antallet af ledighedsydelsesmodtagere. Forvaltningen har iværksat en handlingsplan, som skal medvirke til at øge antallet af åbne fleksjob, så perioder på ledighedsydelse begrænses mest muligt.
- Varigheden i afklaringssager er fortsat stigende, og den gennemsnitlige varighed for de 90 pct. hurtigst afklarede sager lå i september måned på 26,9 uger, jf. figur 19. Dette er ca. 7 uger over forvaltningens målsætning i 2012. Forvaltningen har aktuelt dedikeret ekstra ressourcer til en øget sagsbehandling i resten af 2012. Da afklaringssagerne generelt har et langt forløb, blandt andet fordi eksterne parter så som læge, misbrugskonsulent og visitationsudvalget skal inddrages, vil der dog gå noget tid før effekten af de ekstra ressourcer kan ses. Endvidere har afklaringsenheden været udfordret af en pukkel af gamle sager fra før november 2010, som dog pr. november 2012 er blevet endeligt afviklet.
I forbindelse med førtidspensionsreformen kan sager efter 1. januar 2013 ikke afgøres efter de nu gældende regler. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen samarbejder i den forbindelse tæt omkring at sikre, at så mange igangværende afklaringssager som overhovedet muligt kan afgøres inden årets udgang. Der henvises særskilt til notat om overgangen til de nye regler.
- Sygefraværet blandt forvaltningens medarbejdere lå i oktober 2012 på 1,1 sygedag i gennemsnit pr. medarbejder, hvilket er over målsætningen på 1 sygedag, jf. figur 20. Det akkumulerede sygefravær for januar til oktober 2012 udgjorde 9 sygedage pr. medarbejder, hvilket er en reduktion på 0,8 sygedage ift. samme periode 2011.
Fovaltningens direktion har sammen med Kontor for Personale besøgt de 9 afdelinger i forvaltningen, som i 2012 har haft det højeste korttidsfravær. Formålet var at høre medarbejderne om deres udfordringer ift. korttidssygefraværet, at høre hvad afdelingerne gør for at reducere fravær og i fællesskab at drøfte, hvad der kan gøres for at reducere korttidssygefraværet. Afdelingerne er blevet tilbudt at opstille et fælles mål for reduktion af kortidssygefraværet i en kortere periode, og hvis målet nås uddeler direktionen en præmie. Forvaltningen har endvidere udarbejdet et forslag til revision af retningslinjerne for håndtering af sygefravær, herunder at sænke kriteriet for hvornår der indkaldes til samtale fra 12 til 8 kalenderdage.
Bilag
1. Resultatstatus pr. december 2012
Morten Binder / Thomas Thellersen Børner
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.