Regnskabsprognose og bevillingsmæssige ændringer pr. august
Resumé
Med denne sag skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende regnskabsprognosen for august 2020 – samt godkende bevillingsmæssige ændringer.
COVID-19-krisen betyder, at der er en ekstraordinær stor usikkerhed omkring skønnet for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forudsætter på overførselsrammen et merforbrug på 1,2 mia. kr., svarende til en stigning på 17,1 pct., som væsentligst skyldes flere ledige som følge af COVID-19-krisen. Skønnet er baseret på Finansministeriets Økonomiske redegørelse fra ultimo maj 2020. I henhold kommunens bevillingsregler dækkes merudgifter på overførselsområdet af kommunekassen, fordi udgifterne ikke er styrbare på kort sigt.
På servicerammen forventer forvaltningen, at budgettet kan holdes. Det stigende antal ledige giver et pres på forvaltningens normale serviceniveau i sagsbehandlingen.
På indsatsrammen forventer forvaltningen et mindreforbrug på 72 mio. kr. Mindreforbruget skyldes, at lukningsperioden har betydet, at der er iværksat færre beskæftigelsestilbud til ledige end forudsat (-50 mio. kr.) og de lukkede grænser stort set har betydet et stop for tilgangen af udlændinge til danskuddannelse i 2. kvartal 2020 (-22 mio. kr.). Dette forventes ikke modsvaret af det stigende antal ledige, der i andet halvår skal aktiveres.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen for august 2020
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de bevillingsmæssige ændringer i bilag 2.
Problemstilling
Denne indstilling vedrører to forhold:
- Regnskabsprognose pr. august 2020
- Bevillingsmæssige ændringer
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på forvaltningens økonomi og efter 1., 2. og 3. kvartal indberette forventet regnskab til Økonomiudvalget.
Samtidig kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer. Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give og ændre bevillinger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan løbende godkende omplaceringer inden for hver af udvalgets egne bevillinger (f.eks. beskæftigelsesindsats). Derimod skal omplaceringer mellem to af udvalgets egne bevillinger (f.eks. beskæftigelsesindsats og administration), omplaceringer mellem udvalg samt bevillingsmæssige ændringer som følge af eksterne midler (f.eks. statslige puljemidler) godkendes af Borgerrepræsentationen.
Løsning
Tabellen nedenfor viser den forventede afvigelse mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget for 2020 og det forventede forbrug for 2020. Afvigelsen i kolonne F er opgjort som forskellen mellem forventet regnskab og det korrigerede budget, der indeholder både allerede godkendte korrektioner og p.t. forventede korrektioner til budgettet (kolonne D).
Tabel 1: Forventet afvigelse mellem budget og forbrug i 2020*
* Ordforklaringer: Servicerammen omfatter udgifter til fx den borgerrettede service i jobcentre (primært samtaler) og Ydelsesservice samt tværgående administration. Anlægsrammen omfatter udgifter til anlæg. Overførsler mv. omfatter a) overførselsrammen (udgifter til forsørgelsesydelser til modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge mv. samt medfinansiering af dagpenge), og b) indsatsrammen (udgifter til aktive beskæftigelsestilbud, mv., herunder drift af kommunens egne beskæftigelsescentre). Finansposter omfatter balanceposter, fx gæld og tilgodehavender.
1. Regnskabsprognosen pr. august 2020
COVID-19-krisen betyder, at der er en ekstraordinær stor usikkerhed omkring skøn for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose.
Servicerammen
På servicerammen forventer forvaltningen at holde budgettet (inkl. korrektioner). Der bliver i efteråret 2020 behov for at afholde flere samtaler end oprindelig forudsat på grund af den aktuelt stigende ledighed som følger af COVID-19. Det giver et betydeligt pres på sagsbehandlingen i Jobcentret, som i 2. halvår 2020 søges adresseret bedst muligt indenfor budgettet, ved at opnormere med sparede midler fra nedlukningsperioden – f.eks. udskudte ansættelser, færre indhentede lægeerklæringer og enkelte øvrige driftsbesparelser.
Anlægsrammen
På anlægsrammen forventes et forbrug svarende til budgettet (inkl. korrektioner). Udgiftsskønnet for 2020 og fordelingen af udgifterne for 2021 og frem er baseret på de seneste tidsplaner for anlægsprojekterne.
Overførselsrammen
På overførselsrammen forventes et merforbrug på ca. 1,2 mia. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner). Skønnet er 40 mio. kr. højere end i regnskabsprognosen pr. april og er baseret på Finansministeriets Økonomiske Redegørelse fra ultimo maj. Merforbruget skyldes primært flere ydelsesmodtagere som følge af COVID-19-krisen og vedrører hovedsageligt a-dagpengemodtagere, hvor der forventes et merforbrug på ca. 0,9 mia. kr. I henhold til kommunens bevillingsregler dækkes merudgifter af kommunekassen fordi udgifterne på overførselsområdet ikke er styrbare på kort sigt.
Indsatsrammen
På indsatsrammen samlet set forventer forvaltningen et mindreforbrug på 72 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner). Mindreforbruget skyldes et mindreforbrug på beskæftigelsestilbud og et mindreforbrug på danskuddannelse:
a. Beskæftigelsestilbud (mindreforbrug på 50 mio. kr.).
Nedlukningen af aktiveringsindsatsen under COVID-19-epidemien indebærer, at der forventes et samlet mindreforbrug på 50 mio. kr. Det lave forbrug ses hovedsageligt på de eksterne rammer, da budgettet til intern indsats primært anvendes til løn for medarbejdere. Mindreforbruget på rammen skyldes primært nedlukningsperioden i forbindelse med COVID-19, hvor der, på trods af en stigende ledighed, ikke har kunnet gennemføres aktivering af de ledige borgere.Krisen har ramt København hårdere end resten af landet – og mange københavnere er, eller har været omfattet, af statens lønkompensationsordninger. Når ordningerne udfases, og de almindelige opsigelsesvarsler udløber, forventes der at komme endnu flere nye ledige. Beskæftigelsesfagligt er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at tilbyde aktivering meget tidligt i ledighedsperioden, da en del ledige borgere af egen drift kommer i beskæftigelse. Det betyder, at der trods de mange flere ledige ikke forventes et væsentligt øget behov for aktivering her og nu. Det mindreforbrug der er opstået i nedlukningsperioden, forventes dermed ikke at blive opvejet af et øget behov i 2. halvår 2020. Omvendt forventer Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen et øget bevillingsbehov til beskæftigelsestilbud i 2021, da der her skal gives aktivering til et stigende antal ledige borgere.
b. Danskuddannelse (mindreforbrug på 22 mio. kr.).
Tilgangen til danskuddannelse er stort set stoppet på grund af de lukkede grænser. Der var budgetteret med 13.410 kursister, mens der i prognosen efter 1. halvår nu er forudsat et samlet årskursisttal på 6.554 i 2020. Der er i prognosen lagt en forventning ind om, at aktiviteten genoptages i september 2020. Prognosen er behæftet med stor usikkerhed. Usikkerheden skyldes, at der som følge af lukkede grænser i forbindelse med COVID-19 ikke er kommet nye kursister samtidig med, at der fra den 1. juli 2020 er kommet ny lovgivning på området, som betyder, at der ikke længere skal betales startgebyr for deltagelse i danskuddannelse.
Finansposter
På finansposterne forventes ingen afvigelse.
2. Bevillingsmæssige ændringer
De bevillingsmæssige ændringer knytter sig især til tre områder, bevillingsmæssige ændringer, anlægsperiodisering og øvrige korrektioner, hvor der forventes korrektioner.
Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg
For det første afgives 8,0 mio. kr. til andre forvaltninger.
Der er tale om følgende poster (i 2020-priser):
- Løntilskud til kontanthjælpsmodtagere (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 7.978.000 kr. i 2020 og frem på servicerammen til øvrige forvaltninger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget finansierede frem til 2019 alle kontanthjælpsmodtagere i løntilskud på kommunens arbejdspladser. En lovændring betyder, at udgiften fra 2020 er en serviceudgift og budgettet flyttes derfor til de øvrige forvaltninger).
- Effektivisering af snerydning (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen afgiver 38.900 kr. i 2020 som følge af en effektivisering på snerydningsområdet. Baggrunden er, at BIFs udgifter til snerydning bliver lavere i 2020 fordi Økonomiforvaltningen har indgået en ny aftale på snerydningsområdet, som giver effektiviseringer på tværs af alle forvaltninger).
I bilag 2 er der yderligere oplysninger om de bevillingsmæssige ændringer, herunder om baggrund for beslutning, formål og beløb. De bevillingsmæssige ændringer godkendes forventeligt af Borgerrepræsentation på møde den 27. august 2020.
Anlægsperiodisering
For det andet ses der korrektioner omkring anlægsperiodisering, som betyder, at der samlet overføres 1,6 mio. kr. fra 2021 til 2020. Korrektionen omhandler følgende anlægsprojekt:
- Dortheagården, hvor der omplaceres 1,6 mio. kr. fra 2021 til 2020. Projektet skrider hurtigere frem end forudsat og derfor kan en større del gennemføres i 2020.
Anlægsperiodiseringen godkendes forventeligt af Borgerrepræsentation på møde 8. oktober 2020.
Øvrige korrektioner
For det tredje skal der ske en række korrektioner i forbindelse med dels et nyt skøn for pris- og lønregulering og dels DUT-sagen, hvor BIU kompenseres for mer- og mindreudgifter som følge af ny lovgivning.
- Økonomiforvaltningen har udmeldt et nyt skøn for pris- og lønreguleringen, som gælder alle forvaltninger. Det betyder, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal afgive 3,0 mio. kr. på servicerammen.
- DUT-sagen (omfatter 14 delsager, herunder vedrørende COVID-19 og seniorpension) betyder, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager 0,1 mio. kr. på servicerammen og afgiver 0,7 mio. kr. på indsatsrammen.
Korrektionerne godkendes forventeligt af Borgerrepræsentation på møde den 27. august 2020.
Tabel 2 viser de samlede forventede korrektioner til budgettet.
Tabel 2: Forventede korrektioner til budgettet (mio. kr.)
Økonomi
Se ovenfor.
Videre proces
Bilag 1 Det forventede regnskab er afleveret til Økonomiforvaltningen ultimo juli 2020 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.
Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (18./19. august 2020) og Borgerrepræsentationen (27. august 2020).
Økonomiforvaltningen foretager i forbindelse med udarbejdelsen af den samlede regnskabsprognose et konsolideringsarbejde, og der kan i den forbindelse blive belyst forhold, der kræver justeringer i forvaltningernes materiale, herunder i indstillingen til fagudvalget.
Forvaltningen følger fortsat udviklingen i forsørgelsesudgifterne tæt og revurderer udgiftsskønnet på baggrund af Finansministeriets kommende Økonomiske Redegørelse, der forventeligt offentliggøres ultimo august 2020.
Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen