Mødedato: 10.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Anbefalinger vedr. ligebehandling af minoritetsunge på erhvervsuddannelserne

Se alle bilag
Beskæftigelses og Integrationsudvalget skal drøfte Eksperttænketank for Integrations anbefalinger inden for temaet "ligebehandling af minoritetsunge", med henblik på fremsendelse til relevante fagudvalg.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses og Integrationsudvalget drøfter Eksperttænketank for Integrations anbefalinger vedrørende ”ligebehandling af minoritetsunge på erhvervsuddannelserne”. 
  2. at Beskæftigelses og Integrationsudvalget videregiver Eksperttænketank for Integrations anbefalinger til Børne- og Ungdomsudvalget samt Økonomiudvalget, således at anbefalingerne kan indgå i budgetforhandlingerne for 2014.

Problemstilling

Eksperttænketank for Integration (ETI) er nedsat efter Lov om kommunernes styrelse § 17 stk. 4. Tænketanken refererer til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med det formål, at yde kvalificeret sparring og indsamle viden til løsning af integrationsproblematikker i Københavns Kommune.

Eksperttænketank for Integration blev med beslutning i Borgerrepræsentationen nedsat den 16. juni 2010. Eksperttænketanken havde ifølge kommissoriet til opgave at yde kvalificeret sparring i form af anbefalinger baseret på forskningsbaseret viden og veldokumenteret praktisk erfaring, i forhold til et tema prioriteret af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beskæftigelses og Integrationsudvalget besluttede i maj 2012 at indstille ”ligebehandling af minoritetsunge i relation til arbejdsmarked og uddannelse” som tema for 2013. Ligebehandling af minoritetsunge er valgt i erkendelse af, at tilknytning til arbejdsmarked og uddannelse har stor betydning for inklusionen af etniske minoritetsunge og at der i dele af uddannelsessystemet er store forskelle på, hvordan etniske minoritets - og majoritetsunge klarer sig[1].

Særlige udfordringer for minoritetsunge på erhvervsuddannelserne:

  • ETI´s undersøgelser og dataindsamling om ligebehandling på erhvervsuddannelserne viser, at etniske minoritetsunge fra erhvervsskolerne oplever diskrimination,  om end det ikke er muligt præcist at angive omfanget af denne. Andre undersøgelser viser dog to måder hvor den oplevede diskrimination kommer til udtryk på. For det første peges der på, at der kan være en "hård tone" på erhvervsuddannelserne og at nogle etniske minoritetsunge føler sig diskrimineret og stigmatiseret af sproget i undervisningen på skolerne, fx i form af nedsættende tale om etniske minoriteter. For det andet viser andre undersøgelser, at nogle virksomheder specifikt beder om en "dansker", når de søger en elev, eksempelvis med henvisning til kundehensyn. De etniske minoritetsunge oplever deraf ved praktikpladssøgning at de på grund af deres etnicitet bliver diskrimineret og har vanskeligere ved at få en praktikplads end etniske danske unge.  
  • Minoritetsunges falder fra på erhvervsuddannelserne i væsentlig højere grad end majoritetsunge. Frafaldet blandt minoritetsunge fra Københavns Kommune udgjorde således 43 %, hvor det tilsvarende tal for unge af dansk herkomst lå på 31 %. Frafaldet er særlig stort blandt mandlige minoritetsunge.
Det høje frafald for minoritetsunge på erhvervsuddannelserne hænger sammen med flere forhold, herunder svage indgangsforudsætninger og vanskeligheder ved at indgå i den kultur, de unge møder på erhvervsskolerne. Videns- og dataindsamlingen dokumenterer desuden, at minoritetsunge i nogle tilfælde oplever, at de møder diskrimination på erhvervsskolerne. 

  • Det høje frafald hænger også sammen med, at minoritetsunge har betydeligt sværere ved at få en praktikplads end unge af dansk herkomst. 33 % af EUD-eleverne med minoritetsbaggrund finder således en praktikplads, mens det tilsvarende tal for majoritetsunge ligger på 48 %. Det er især minoritetsunge under 20 år, som har svært ved at finde en praktikplads.
Vanskelighederne ved at finde en praktikplads afspejler både mangelfulde kompetencer, herunder især sprogkompetencer, og manglen på netværk, der kan understøtte deres adgang til praktikpladser. Men vanskelighederne afspejler også, at minoritetsunge oplever, at de på grund af deres etnicitet møder diskrimination, når praktikpladserne skal tildeles og besættes.  


[1] Der er udarbejdet fire rapporter som dokumenterer en række udfordringer:

Løsning

ETI vurderer at Københavns kommune står med en stor udfordring i forhold til at sikre ligebehandling i etniske minoritetsunges adgang til uddannelse og arbejdsmarked - herunder erhvervsuddannelserne. Her er det især væsentligt at adressere de af kommunens egne institutioner, der udgør overgangen til erhvervsuddannelserne.

Anbefalinger
ETI har udarbejdet seks anbefalinger De første 2 anbefalinger sætter fokus på ligebehandling mere generelt, og retter sig mod kommunen, mens de øvrige 4 anbefalinger vedrører minoritetsunges muligheder for at gennemføre en erhvervsuddannelse. Her retter anbefaling 3 og 4 sig mod erhvervsskolerne. Anbefaling 5 og 6 adresserer dels Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen, men også private virksomheder, idet anbefalingerne indebærer at der indgås nye samarbejdsrelationer.

1.Rådgivning af vejledere mv. om ligebehandling og diskrimination
ETI anbefaler, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) udarbejder en videns- og rådgivningspakke om ligebehandling og diskrimination. ETI anbefaler videre, at videns- og rådgivningspakken indeholder et undervisningsmodul i diskrimination og ligebehandling.

2. Ungeteam med fokus på ligebehandling og diskrimination
ETI foreslår, at der etableres et team af unge med forskellig etnisk baggrund, som ansættes i Københavns Kommune. De unges opgave vil være at iværksætte aktiviteter, der sætter diskrimination og ligebehandling på dagsordenen, der hvor de unge er. Derudover skal teamet give sparring til forvaltningerne og andre, i forhold til hvordan man bedst når de unge med forskellige indsatser. 

3. Styrkelse af kompetencer indenfor dansk som andetsprog på erhvervsskolerne
ETI anbefaler, at erhvervsskolerne styrker undervisernes kompetencer inden for dansk som andetsprog. Det kan gøres ved, at flere lærere uddannes som andetsprogslærere, og at disse bidrager til at kompetenceudvikle de øvrige undervisere med det mål at integrere dansk som andetsprog i al undervisning

4. Opkvalificeringsforløb for fagligt svage elever i udskolingen
ETI anbefaler, at der i et samarbejde mellem grundskolerne og erhvervsuddannelserne etableres uddannelsesforløb i udskolingen, som er rettet specifikt mod etniske minoritetsunge, der ønsker at fortsætte på en erhvervsuddannelse.

5. Praktikpladser og fritidsjob i mangfoldighedscharter-virksomheder
ETI anbefaler, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) rekrutterer 7-10 mangfoldighedschartervirksomheder til et særligt praktik- og/eller fritidsjobprogram. Mangfoldighedschartervirksomhederne skal forpligte sig til at tage etniske minoritetsunge i praktik eller fritidsjob.

6. Etablering af praktikpladser som kombinationsforløb
ETI anbefaler, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) understøtter kombinationsforløb, hvor kommunen og en eller flere private virksomheder deler en elevs praktikforløb mellem sig, således at dele af praktikperioderne gennemføres i kommunen, mens andre perioder gennemføres i private virksomheder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses og Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev sender, på baggrund af Beskæftigelses og Integrationsudvalgets drøftelse af anbefalingerne, et brev til de relevante fagdlige udvalg med Eksperttænketankens tilrettede anbefalinger.
Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen:
For stemte: 7 (A, F, B, Ø)
Imod stemte: 3 (V, O, K)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev godkendt. 

Der var følgende protokolbemærkning:
Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti er imod anbefaling 2 og 5.
Til top