Mødedato: 10.03.2006, kl. 13:00

Høring om evaluering af lektiecafeer

Høring om evaluering af lektiecafeer

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 10. marts 2006

 

 

10.      Høring om evaluering af lektiecafeer

                      BIU 43/2006 INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver vedlagte hørings­­svar til Børne- og Ungdomsforvaltningen, om evaluering af lektiecaféer.

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2006

Høringssvaret blev godkendt med den bemærkning, at udvalget ønsker tilføjet i høringssvaret, at udvalget opfordrer til, at forældrene inddrages i ordningen og at lektiecaféer indtænkes i forhold til skole- og hjemsamarbejdet.

 

Det Konservative Folkeparti ønskede følgende protokolleret: "Lektiecaféer bør være åbne overfor forældrene, som opfordres til at deltage. Bemandingen kan være lærer og frivillige, forældre og ældre elever, etc.

Lektiecaféer bør være åbne i perioder udenfor arbejdstid, så forældre kan deltage sammen med deres børn. Altså mere fleksibilitet, så familierne har mulighed for at inddrages, evt. også som frivillige hjælpere.

F.eks. kan skolerne holde aftenåbent 2x2 timer om ugen efter kl. 19."

 

Enhedslisten ønskede følgende protokolleret: "I forhold til integrationsspørgsmålet er det vigtigt at overveje om lektiecaféen kan blokere for andre integrationsfora. Det gælder fritidshjemmene og klubberne. Udvalget bør overveje initiativer set i denne sammenhæng."

 

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har den 14. december 2005 sendt evaluering af lektiecaféer i høring.

Evalueringen viser at anvendelsen af lektiecaféer har positiv betydning for svagere elever, herunder elever af anden etnisk herkomst end dansk. Den viser dog også, at der er forskelle på sko­ler­nes implementering af lektiecaféer, skolernes samarbejde med lokalområdets aktører og problemstillinger med at få de ældste elever til at anvende lektiecaféerne.

På baggrund af evalueringen har Uddannelses- og Ungdomsudvalget bedt om stillingstagen til følgende 4 temaer. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har følgende bemærkninger:

 

1.      Skævdeling af ressourcer ud fra antal tosprogede og/eller mønsterbrydningstal?

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens skal hertil bemærke, at lektiecaféer er et generelt tilbud i skolerne, og at skolerne i forvejen er kompenseret i forhold til elevsammensætningen.  Der findes hermed ikke anledning til ændring af ressourcefordelingen på det foreliggende grundlag.

 

2.      Større sammenhæng mellem skolernes støttede aktiviteter: Lektiecafé, sprogcenter, specialcenter?

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ingen bemærkninger hertil, idet spørgsmålet ikke vurderes at være særligt for integration.

 

3.      Samarbejde med eksterne aktører vedr. et sammenhængende lektiehjælpstilbud – hvilke muligheder og barrierer ser skolerne?

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at skolernes nuværende indsats i forhold til integrationssigtet kan styrkes ved at inddrage det frivillige foreningsliv, ikke mindst de etniske minoritetsforeninger, f.eks. som led i Børne- og Ungeforvaltningens implementeringsplan for Københavns Kommunes frivillighedspolitik (BR 754/05). 

Lige­led­es kan Børne- og Ungeforvaltningen med fordel styrke samarbejdet med Socialforvaltningen og Kultur- og Fritids­forval­t­ningen herom.

 

4.      Lektiecaféens karakter. Skal tilbuddet primært være en kompen­serende støtte til elever, hvis forældre ikke kan hjælpe med lektielæsningen – eller skal skolerne skabe et frit læringsmiljø efter skoletid rettet mod alle elever?

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at der skal arbejdes ud fra en "både og" strategi mhp. også at støtte børn og unge af anden etnisk herkomst end dansk netværks­dannelse på tværs af etnisk herkomst.

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurdere herudover, at integrationsperspektivet kan styrkes ved:

·        At iværksætte systematisk evaluering af lektiecaféernes effekt på integrationsområdet i form af bl.a. løbende opsamling og videreformidling af krav til og mål for resultater, effekter og aktiviteter herfor.

·        At samarbejde mellem lektiecaféerne og Ung­dom­mens Uddannelsesvejledning overvejes, ikke mindst i relation til uddannelsesvejledningen for unge af anden etnisk herkomst end dansk med utilstrækkelige forudsætninger for umiddelbar at gennemføre ungdoms- eller erhvervsuddannelse.

 


 

Til top