Integrationsrådets fremtidige arbejdsform
Integrationsrådets fremtidige arbejdsform
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 10. januar 2008
7. Integrationsrådets fremtidige arbejdsform BIU 7/2008
Den nye
arbejdsform udarbejdes på baggrund af Budgetaftalen 2008.
INDSTILLING OG Beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ny arbejdsform for Integrationsrådet i Københavns Kommune 2. at Borgerrepræsentationen efterfølgende orienteres om den nye arbejdsform |
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets
beslutning i mødet den 10. januar 2008 Indstillingen blev godkendt. |
Problemstilling
Den 6. april 2006 godkendte Borgerrepræsentationen det nye Integrationsråd, ligesom Borgerrepræsentationen godkendte en revideret forretningsorden for rådet.
Det fremgår blandt andet af § 1, stk. 2, sidste punktum i denne forretningsorden, at "Integrationsrådet har ret til at blive hørt i sager, der har betydning for integrationsindsatsen i Københavns Kommune".
I forbindelse med budgetaftalen 2008 blev det besluttet, at der i samarbejde med Integrationsrådet skulle udarbejdes en ny arbejdsform, herunder at der skal arbejdes hen imod en løsning, hvor rådet fungerer som tænketank, og at kriterierne for høringer af rådet bliver ændret med fokus på mere principielle høringer.
Løsning
Integrationsrådet
og beskæftigelses- og integrationsborgmester
Indholdet i notatet er, at Integrationsrådet rolle skal ændres fra responsiv til mere proaktiv, således at høring kun foretages i sager af mere principiel karakter samtidig med, at rådet fremover skal arbejde tematisk med henblik på at føde nye politiske dagsordener og i højere grad yde sparring til det politiske arbejde i Københavns Kommune. Integrationsrådet kobles i dette arbejde direkte på integrationspolitikkens årshjul.
Den nye model erstatter således den eksisterende høringsret i alle sager, hvor integrationsindsatsen er relevant.
1. Integrationsrådet skal kunne tage sager op af egen drift
2. Integrationsrådet skal høres i sager vedrørende større politiske tiltag, hvor der er store udgifter, det vil sige høringer vedrørende projekter med budget på 1.000.000 eller derover, hvor der er effekt for en stor del af borgere med etnisk minoritetsbaggrund, og hvor der er tale om nye politikker (ældrepolitik, skolepolitik mv.), hvor der er integrationsmæssig vinkel.
3. Integrationsrådet skal høres angående den tværgående integrationspulje
Herudover skal Integrationsrådet være mere proaktivt og fremtrædende som sparringspartner og idémager for de politiske udvalg i Københavns Kommune. En tænketanksløsning med en aktiv inddragelse i innovationsfasen angående integrationstiltag kræver en timing og relevans i forbindelse med varetagelsen af denne opgave. Derfor kobles Integrationsrådets arbejde op på integrationspolitikkens årshjul.
Der arbejdes med to årlige konferencemøder i 1. og 3. kvartal mellem politikere og Integrationsrådet med deltagelse af eksterne oplægsholdere, mens rådet i 2. og 4. kvartal selv skal arbejde med borgerhøringer mv. med assistance fra sekretariatet.
Der henvises i øvrigt til bilag 1.
Økonomi
Ingen.
Videre
proces
Sagen skal efter godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sendes til orientering hos Borgerrepræsentationen.
Bilag
1. Tænketanksmodel for Integrationsrådet (notat)
Morten Binder /Kaj Ove Christiansen
Adm. Direktør Direktør