Mødedato: 09.12.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Justeret tilbud

Se alle bilag

 

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) besluttede på mødet den 24. oktober 2016, at Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI) skulle stå for jobsøgningsforløbene til jobparate ledige over 30 år. Jobsøgningsforløbet er senest justeret ultimo 2017 (med godkendelse i BIU). Forvaltningen foreslår nu en justering af forløbet med henblik på at styrke kvaliteten og borgeroplevelsen samt tilpasse forløbet til de reducerede indsatsbevillinger.  

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til justering af indholdet i det interne jobsøgningsforløb for jobparate ledige over 30 år, med henblik på, et kortere samt mere fleksibelt og individuelt tilpasset jobsøgningsforløb. 
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen kan foretage eventuelle fremtidige justeringer i jobsøgningsforløbet på CBSI.

Problemstilling

CBSI udfører 4 forskellige funktioner over for 3 forskellige målgrupper, jf. bilag 1:

1) Som jobcenter:

  • Jobcenterfunktion for flygtninge og familiesammenførte.

2) Som beskæftigelsescenter:

  • Forløb for unge uddannelsesparate med sproglige barrierer,

  • Jobsøgningsforløb for jobparate ledige over 30 år,

  • Program for flygtninge og familiesammenførte. 

3) Som sprogcenter:

  • Danskuddannelse for alle kommunens LAB modtagere, flygtninge og familiesammenførte på ydelse,

  • Forberedende Voksen Undervisning (FVU).

4) Som midlertidig indkvartering

  • Den fysiske indkvartering af nyankomne flygtninge i midlertidige boliger,

  • Ansvaret for Welcome House og organiseringen af frivilligindsatsen.

Denne indstilling vedrører funktionen som beskæftigelsescenter og alene jobsøgningsforløbet for jobparate ledige (dagpengemodtagerne og de jobparate kontanthjælpsmodtagere), jf. bilag 1.

Baggrund for indstillingen

Der er løbende sket en reduktion i forvaltningens midler til finansiering af aktiveringsforløb. Det skyldes dels målgruppefald, dels den besluttede omlægning fra indsatsmidler til servicemidler. Indsatsmidlerne finansierer bl.a. jobsøgningsforløbene på CBSI til jobparate ledige. Reduktionen i indsatsmidler giver en udfordring ift. at tilvejebringe tilstrækkelig mange jobsøgningsforløb til de jobparate ledige, da der ikke er tilvejebragt virksomhedsrettede forløb til de ledige i det forventede omfang.

Beskæftigelsesindsatsen for dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere over 30 år starter med et (samtale)kontaktforløb i jobcentret. I kontaktforløbet er der fokus på:

  • Borgers afgang til ordinært job eller uddannelse.
  • At borgeren selv finder en virksomhedspraktik eller et løntilskud.
  • At jobcentret visiterer til et virksomhedsrettet forløb.

Hvis ingen af de tre ovenstående muligheder lykkes, får kontanthjælpsmodtagerne ret- og pligttilbud i nytteindsatsen senest ved 3 måneders ledighed. Målgruppen kan senere få et jobsøgningsforløb på CBSI, hvis jobcentret vurderer, at det er relevant. Dagpengemodtagerne får jobsøgningsforløbet på CBSI som ret- og pligttilbud ved 6 måneders ledighed.

Det nuværende jobsøgningsforløb er:

  • Et intensivt tilbud på 6 uger og 25 timers aktivering pr. uge.
  • De første 3 uger er et fælles jobformidlingsforløb (uden opdeling i undermålgrupper). Herefter deles deltagerne i de sidste 3 uger ud i 2 brancherettede forløb, nemlig henholdsvis Service og Detail samt Rengøring og Køkken.
  • Et struktureret holdforløb med fokus på at styrke de lediges jobsøgningskompetencer samt motivation for en aktiv jobsøgning.
  • Fokus på job og virksomhedsplacering  

I første halvdel af 2019 har der været i alt 1.847 jobparate ledige på jobsøgningsforløb på CBSI, heraf 1.449 dagpengemodtagere og 398 jobparate kontanthjælpsmodtagere.

Figur 1: Det nuværende 6 ugers jobsøgningsforløb for jobparate 

Det er forvaltningens vurdering, at det nuværende tilbud giver nogle udfordringer udover de ovenfor beskrevne kapacitetsproblemer:

  • Jobkonsulenterne oplever jævnligt en ventetid på 4 uger og mere før borger kan optages på tilbuddet på grund af stor efterspørgsel, hvilket ikke er hensigtsmæssigt ift. at hjælpe borgeren med jobsøgningsredskaber.
  • Borgerne kan opleve, at der ikke er tilstrækkelig individuel kvalitet i tilbuddet.
  • Medarbejderne kan opleve, at det er vanskeligt at målrette undervisning og vejledning til alle borgerne på det enkelte hold grundet bredden i målgruppen.

Det bemærkes, at Jobcenter København p.t. aktiverer denne gruppe mere end der er lovgivningsmæssigt krav om i beskæftigelseslovgivningen. Der er heller ikke evidens for, at et 6 ugers jobsøgningsforløb nødvendigvis har bedre effekt end et kortere forløb.  

Løsning

Forvaltningen foreslår at tilpasse forløbets varighed og intensitet (antal aktiveringstimer pr. uge). Nedenfor foreslås en model for justering af forløbet som forvaltningen vurderer dels vil bidrage til at øge kapaciteten i forløbet, dels styrke kvaliteten i forløbet og herunder borgernes oplevelse. Forløbet vil fortsat være et klassisk jobsøgningsforløb med fokus på at borgerne så hurtigt som muligt kommer i ordinær job/uddannelse eller en virksomhedsplacering inden for brancheområder med gode beskæftigelsesmuligheder.

Forløbets 3 hovedelementer vil være:

  1. En forkortet varighed i forløbet fra 6 uger af 25 timer til 3 uger af 15 timers varighed.
  2. Alle hold inddeles i hold af borgere enten med eller uden uddannelse. Inddelingen forventes at give bedre mulighed for at anvende redskaber og metoder der trækker på de lediges erfaringer og motivation. Det vil samtidigt betyde, at der skabes bedre rammer for et jobsøgningsmiljø omkring forløbet, som borgerne vil finde attraktivt.
  3. Borgerne får som led i forløbet mulighed for en ugentlig individuel sparring udover holdundervisningen.

Jobsøgningsforløbet vil fortsat tage udgangspunkt i jobsøgning, jobformidling og sparring.

Figur 2: Indhold i det nye justerede jobsøgningstilbud

Holdundervisningen vil bestå af klassiske jobsøgningselementer såsom viden om det lokale arbejdsmarked, udarbejdelse og brug af CV samt ansøgninger og jobsøgningsstrategier. Forløbet har fokus på konkrete formidlingsaktiviteter. Det betyder f.eks., at borgerne præsenteres for konkrete jobopslag og jobformidlingsaktiviteter i bl.a. Københavns Erhvervshus. Jobkonsulenterne motiverer ligeledes kursisterne til at blive virksomhedsplaceret som en ’indgang’ til en ordinær ansættelse i en virksomhed.

Tilbudsviften på CBSI, som den vil se ud hvis BIU godkender indstillingen, fremgår af bilag 1.

Forvaltningen vurderer, at der med det faldende indsatsbudget kan blive behov for, at forvaltningen forholdsvist hurtigt og fleksibelt kan justere varighed og timeantal i jobsøgningsforløbet på CBSI. Formålet hermed er, at forvaltningen bedre kan sikre et tilbud til jobparate borgere, i tilfælde af yderligere kapacitetsproblemer eller der viser sig mere hensigtsmæssigheder måder at opdele holdene på end uddannelsesbaggrund.

Økonomi

Forslaget har ikke i sig selv nogle økonomiske konsekvenser, men det er forvaltningens vurdering at justeringen vil medføre en stigning i antallet af jobsøgningsforløb på CBSI.

Videre proces

Hvis BIU vedtager indstillingen vil forvaltningen begynde implementeringen mhp. opstart primo 2020.

 

Tanja Franck / Marianne Becker Andersen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top