Status på implementering af ny Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats
Resumé
I august 2018 indgik Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti ”Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats”. Denne aftale udmøntes i ny Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB), der træder i kraft 1. januar 2020. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er i gang med at implementere den nye lovgivning, der berører alle enheder i forvaltningen.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller at,
- Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status om implementering af ny Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats til efterretning.
Problemstilling
Den 1. januar 2020 træder en ny Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats i kraft. Der er tale om en ny hovedlov for beskæftigelsesindsatsen, der i større eller mindre omfang vil berøre alle centre og borgere i Jobcenter København. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev første gang orienteret om arbejdet med implementeringen den 18. marts 2019, da lovgivningen endnu ikke var vedtaget. Den 30. april 2019 blev forslag til Lov om en Aktiv beskæftigelsesindsats vedtaget, og sidenhen er der kommet bekendtgørelser og vejledninger til den nye lovgivning.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen påbegyndte implementeringsarbejdet i begyndelsen af året. Implementeringen kører på nuværende tidspunkt i seks overordnede spor, som gennemgås nedenfor.
- Forsøg med samtaler og indsatser i henhold til ny LAB
- Implementering af a-kasseforsøget
- Justering af arbejdsprocesser
- Kommunikation til medarbejdere, borgere og virksomheder
- IT
1. Forsøg med samtaler og indsatser i henhold til ny LAB
Med den nye lovgivning bortfalder en række af de proceskrav, der tidligere har været bestemmende for jobcentrets kontakt med borgerne, særlig efter de første 6 måneders ledighed. Det giver mulighed for at tænke indsatsen anderledes end i dag. Udvalget bliver præsenteret for en indstilling om, hvordan forvaltningen i første omgang vil arbejde med de mere fleksible rammer på udvalgsmødet den 9. december 2019.
2. Implementering af a-kasseforsøget
I A-kasseforsøget har udvalgte a-kasser ansvaret for nyledige borgere de første 3 måneder af ledighedsperioden. I København drejer det sig om Dansk Metals A-kasse, FOAs A-kasse, Magistrenes A-kasse, Socialpædagogernes A-kasse, FTFa og BUPL-A. Udvalget blev præsenteret for en status på a-kasseforsøget på udvalgsmødet den 25. november. Der er på nuværende tidspunkt forhandlet samarbejdsaftaler med samtlige a-kasser om arbejdet med de ledige, der indgår i forsøget.
3. Justering af arbejdsprocesser
I forbindelse med den nye lov flyttes der rundt på lovhenvisninger og paragraffer, hvilket skal opdateres i forvaltningens mange arbejdsgange, redskaber og breve til borgene Der er tale om i alt 199 arbejdsgange, 439 redskaber og 418 breve, som forvaltningen har opdateret. Et redskab understøtter beskæftigelses- og virksomhedskonsulenter i den praktiske udførelse af arbejdsgangen. Hvis der eksempelvis står i arbejdsgangen, at der skal udfyldes en blanket, så kan et redskab være selve blanketten. Et redskab kan også være en it-vejledning, der viser alle skridtene ved oprettelse af en løntilskudsstilling.
4. Kommunikation til medarbejdere, borgere og virksomheder
Forvaltningen har udarbejdet en kommunikationsplan, der skal sikre, at både medarbejdere, borgere og virksomheder er informeret om de ændringer, der træder i kraft ved årsskiftet. Kommunikationen foregår af flere kanaler for at sikre, at informationen rammer så bredt som muligt.
Til medarbejderne kommunikeres der dels gennem en temaside på intranettet, mails og oplæg for medarbejderne i de enkelte centre. Der informeres om implementeringsprocessen, ændringer i arbejdet med borgerne og virksomhederne samt generel information om den nye lovgivning.
Til borgere og virksomheder kommunikeres der gennem flere kanaler. Dels informeres der på kommunes hjemmeside kk.dk, på den statslige side Jobnet, på Facebook og LinkedIn. Derudover kommunikeres der direkte om særlige ændringer i borgernes e-Boks. Disse mails er målrettet de berørte målgrupper. Endelig er der udarbejdet flyers og plakater, der henvender sig til borgerne og virksomhederne, når de kommer i forvaltningens centre.
Det er valgt, at informationen gives drypvis, så der løbende informeres om de ændringer der sker, lige op til de træder i kraft. Informationen forventes at fortsætte ind i det nye år for at sikre, at alle borgere er informeret om ændringerne.
5. IT
Med den nye LAB følger en række større og mindre ændringer til de IT-systemer, som understøtter borgerne og jobcentret i beskæftigelsesindsatsen. Nedenfor fremhæves de væsentligste ændringer.
Den konkrete IT-mæssige implementering er generelt udfordret af, at kommunen først bliver orienteret om ændringerne og deres konkrete udformning meget tæt på lovens ikrafttrædelse, hvilket efterlader kort tid til at implementere dem i. Derudover træder en del af ændringerne allerede i kraft i starten af december, inden selve loven træder i kraft. Det betyder, at jobcentrene skal iværksætte ressourcekrævende midlertidige arbejdsgange i systemerne frem til lovens ikrafttrædelse.
Obligatorisk selvbook udvides til flere målgrupper
Det har siden september 2017 været obligatorisk for dagpengemodtagere at selvbooke deres samtaler med jobcentret. Med den nye LAB bliver det også obligatorisk for flere målgrupper at selvbooke. Forvaltningen har derfor igangsat et serviceeftersyn af jobcentrenes administration af selvbook. Dette er med henblik på at identificere og håndtere eventuelle udfordringer forbundet med at flere målgrupper skal selvbooke. Derudover udarbejdes relevant informationsmateriale til borgerne om selvbook, ligesom de også vil blive informeret om dette via e-Boks.
CV og ”Min Plan” på Jobnet
På Jobnet ligger borgernes CV og ”Min Plan”. Min Plan er borgernes personlige plan med information om beskæftigelsesforløbet og den fremadrettede indsats.
Hidtil har det kun været de jobparate målgrupper, der har skulle registrere CV-oplysninger på Jobnet. Fremadrettet skal udsatte målgrupper også registrere CV-oplysninger. Forvaltningen er i gang med at afklare, hvordan jobcentret kan understøtte de borgere, som af forskellige årsager ikke kan registrere CV-oplysningerne på egen hånd.
Med ny LAB tilføjes en række nye felter i Min Plan. F.eks. felter til opfølgning og status på de indsatser der igangsættes, samt krav til jobsøgning for alle jobparate borgere. Disse ændringer, ændrer kravene til, hvordan sagsbehandlerne skal registrere oplysninger om borgerne i sagsbehandlingssystemet. Derfor opdaterer forvaltningen vejledningen til anvendelsen af felterne i Min plan, så den stemmer overens med ændringerne.
Afgørelser skal sendes til e-Boks
Hidtil har jobcentret kunne anvende ”Min Plan” som både plan og afgørelse til borgerne, da planen indeholdte den lovpligtige vejledning som en afgørelse kræver. Den 9. december 2019 fjernes denne vejledning fra ”Min Plan”, da det står i den nye lovgivning, at ”Min Plan” ikke længere kan anvendes som en afgørelse. STAR begrunder bl.a. beslutningen med, at ”Min Plan” skal medvirke til at skabe overblik og ikke indeholde tung juridisk tekst. I stedet skal afgørelser og vejledning om bl.a. forhold, der kan have betydning for borgerens ydelse, sendes til e-Boks.
For borgerne betyder denne beslutning, at de vil modtage flere breve fra jobcentret i e-Boks, og fremadrettet skal finde information om deres forløb i ”Min Plan” og via brevene i e-Boks. Det betyder dog samtidig, at alle afgørelser vil fremgå af e-Boks, og dermed være samlet et sted.
For Jobcentret betyder denne beslutning et øget administrativt tidsforbrug, da sagsbehandlerne skal sende særskilte breve til borgerne, hver gang der indgås aftaler i Min Plan, som kan få betydning for borgerens ydelse. En af de slags aftaler er bevilling af tilbud. I 2018 blev der bevilget ca. 120.000 tilbud. Derfor er jobcentret stærkt afhængig af, at leverandøren af jobcentrets sagsbehandlingssystem, udvikler en løsning, der i en eller anden grad automatiserer afsendelsen af disse breve. Hvis ikke dette lykkes, forventes det, at jobcentret skal bruge betydelige ressourcer på opgaven.
Forvaltningen er løbende i dialog med leverandøren, der oplyser, at det vil blive muligt at afsende et afgørelses- og vejledningsbrev til borgers e-Boks fra sagsbehandlingssystemet. Forvaltningen har endnu ikke set den konkrete løsning og mangler stadig retningslinjer fra STAR. Forvaltningen har derfor først meget sent kunne forberede jobcentrene på, hvordan de skal gribe opgaven an, når loven træder i kraft 1. januar 2020.
Økonomi
De samlede økonomiske konsekvenser af ny LAB-lov er en merudgift på 2,7 mio. kr. for BIF. Derudover mister kommunen 4,5 mio. kr. på indsatsrammen som følge af mindre statslig kompensation. Merudgiften er indregnet som en del af budget 2020, som blev besluttet af BIU den 11. november 2019. Det har været en forudsætning for beregningerne, at der afholdes det samme antal samtaler for borger med mere end 6 måneders ledighed, som der gør i dag.
Merudgiften på 2,7 mio. kr. kan nedbrydes i følgende delementer:
- færre udgifter, 3,1 mio. kr., som følge af færre samtaler afledt af a-kasseforsøget
- flere udgifter, 2,5 mio. kr., som følge af nye krav til samtaler i de første seks måneders ledighed og
- flere udgifter 3,3 mio. kr. som følge af 1) Øget transport til fællessamtaler, 2) Afgørelser skal sendes til borgeren E-boks og 3) Rådighedsvurdering i forbindelse med Selvbook. Punkt 2 og 3 er beskrevet i IT-afsnittet.
Øvrige initiativer
Det drejer sig om:
- Ret til læse-, skrive- og regnetest og kurser.
Der er estimeret en merudgift på 0,1-0,6 mio. kr. (indsats). Merudgiften skyldes, at flere forventes at blive testet og efterfølgende have behov for kursus, som følge af de nye regler. - CV til udsatte borgere.
Rammerne for opgaveløsningen er p.t. under afklaring, jf. IT-afsnittet.
Økonomien analyseres videre i forhold til eventuelt at blive rejst ved overførselssagen eller i de kommende budgetforhandlinger.
Videre proces
Forvaltningen forsætter arbejdet med implementering af ny LAB. Implementeringen af LAB skal ses i sammenhæng med implementering af Lov om Aktiv Socialpolitik (LAS) som forventes vedtaget 20. december 2019 med ikrafttrædelse 1. januar. I første halvdel af 2020 påbegyndes arbejdet med at følge op på implementeringen.
Tanja Franck / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.