Mødedato: 09.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Ansøgning til Social-, Børne- og Integrationsministeriet vedr. udvikling og lancering af registreringsapplikation

Se alle bilag
Godkendelse af ansøgning til Social-, Børne og Integrationsministeriets pulje om etnisk ligebehandling og antidiskrimination om midler til udvikling og lancering af en registreringsapplikation til smartphones

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ansøgning til Social,- Børne- og Integrationsministeriet vedr. registreringsapplikation til smartphones.

Problemstilling

Social,- Børne- og Integrationsministeriet har som led i udmøntningen af satspuljeaftalen for 2012 etableret en ansøgningspulje, der understøtter initiativer, der vedrører en helhedsorienteret indsats mod diskrimination. Der udmøntes 3,2 mio. kr. i ansøgningspuljen. Ansøgningsfristen til puljen var d. 8. november 2013.

Puljen er et led i en samlet indsats, der har til formål at fremme oplysninger om medborgerskab, demokratisk deltagelse, etnisk ligebehandling og antidiskrimination. Puljens målgruppe er to primære grupper:
1) Den diskriminerede part forstået som alle flygtninge, indvandrere og efterkommere, som har oplevet at blive diskrimineret i disses arbejdsliv eller privatliv, herunder i nattelivet.
2) Den diskriminerende part forstået som alle personer, som enten har diskrimineret på baggrund af en anden parts etniske oprindelse, eller som færdes i miljøer, hvor diskrimination finder sted, herunder arbejdsmarkedet og nattelivet.

Inklusionsundersøgelse 2012 viser, at 10 % af københavnerne  og 25 % af Københavns borgere med etnisk minoritetsbaggrund har oplevet at blive diskrimineret en eller flere gange det seneste år. Samtidig er det kun få københavnere, som oplever diskrimination eller hadforbrydelser, der registrerer deres oplevelser, hvilket efterlader et stort mørketal på området.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker at udvikle en registreringsapplikation til smartphones, som borgerne i København kan benytte til at registrere diskrimination og hadforbrydelser og til at lette vejen til at anmelde diskrimination og hadforbrydelser. Formålet er at flere borgere i København, der oplever diskrimination og hadforbrydelser, anmelder og registrerer disse oplevelser. Erfaringer fra kampagnen Stemplet viser, at det er muligt, at få borgere til at registrere den diskrimination, de oplever, hvis registreringen er let tilgængelig, f.eks. via mobiltelefon, og hvis man iværksætter en målrettet kampagne med dette formål for øje. Projektet er beskrevet nærmere i Bilag 1. Ansøgning om udvikling og lancering af registreringsapplikation til smartphones.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har søgt Social-, Børne- og Integrationsministeriet om støtte til udvikling og lancering af en registreringsapplikation til smartphones med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendelse. Initiativet vil indgå som et led i og bakke op om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens generelle indsats til bekæmpelse af diskrimination og hadforbrydelser. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har klargjort i ansøgningen, at forvaltningen arbejder horisontalt med ligebehandling og bekæmpelse af diskrimination og hadforbrydelser og at applikationen derfor ikke udelukkende vil være rettet mod beskyttelse af etniske minoriteter, men også andre særligt udsatte minoriteter.

Økonomi

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ansøgt Social-, Børne- og Integrationsministeriet om 1.250.000,- kr. til udvikling og lancering af registreringsapplikationen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil bakke projektet op med initiativer med samme formål som registreringsapplikationen inden for de midler, som er afsat til den generelle indsats til bekæmpelse af diskrimination og hadforbrydelser. Derudover vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til dels trække på forvaltningens egne personalemæssige ressource i forhold til udførelsen af projektet.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ansøgningen og Social-, Børne- og Integrationsministeriet bevilger midler til projektet, vil udvikling og lancering af en registreringsapplikation indgå som et led i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats til bekæmpelse af diskrimination og hadforbrydelser i 2014. 


BILAG
Bilag 1: Ansøgning om udvikling og lancering af registreringsapplikation til smartphones

        Morten Binder
                                                /
                                                    Kaj Ove Christiansen
Til top