Ansøgning til Arbejdsmarkedsstyrelsens pulje vedr. ægtefælleforsørgede indvandrere
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ansøgning til Arbejdsmarkedsstyrelsens pulje "Opsøgende indsats for ægtefælleforsørgede indvandrere"
Problemstilling
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen søger i samarbejde med Boligforeningen 3B om midler til et metodeudviklingsprojekt om en opsøgende og motiverende indsats for ægtefælleforsørgede borgere med anden etnisk baggrund. Projektets formål er at skabe bedre inklusion i job eller uddannelse for målgruppen. Projektperioden løber fra den 1. januar 2014 til 30. juni 2016. Projektet er motiveret af erfaringer fra det nuværende projekt "Ny i Job og Uddannelse", hvor netop den opsøgende indsats har været meget udfordrende. Til gengæld er der et overraskende lille frafald og stor tilfredshed blandt deltagerne, når de først er startet på arbejdsmarkeds- og jobsøgningskurset. Projekt Ny i Job og Uddannelse har et unikt datamateriale, der kan bidrage til ny viden om målgruppen, og det vil derfor være oplagt at bruge denne empiri til en faglig udvikling og styrkelse af indsatsen i det projekt, som forvaltningen ønsker at søge midler tid.
Det nye metodeudviklingsprojekt skal omfatte:
- En kvalitativ analyse/forundersøgelse baseret på interview med deltagerne fra det igangværende projekt Ny i Job og Uddannelse. Fokus er deltagernes bevæggrunde for deltagelse, motivation, netværk mv. Et eksternt konsulentbureau foretager ca. 50 interview svarende til ca. 3/4 af projektdeltagerne.
- Et samarbejdsprojekt med 3B primært i Urbanplanen, men også i øvrige 3B-afdelinger på Amager. Projektet skal forankres i Hørgården (i Urbanplanen), som er et af Københavns særligt udsatte boligområder. Intentionen er, at der rekrutteres nye deltagere dels til Ny i Job og Uddannelse dels til det lokalt forankrede projekt i Hørgården. Projektet i Hørgården vil komme til at indeholde elementer om samfundsforståelse, dansk, jobsøgning, viden om arbejdsmarkedet, motion, sundhed, udflugter m.v. Der vil være et tæt samarbejde med lokale interessenter fx Bydelsmødrene. Den konkrete udformning af projektet vil tage sit afsæt i resultaterne af forundersøgelsen.
Det forventes, at projektet vil bidrage til at optimere og målrette det opsøgende arbejde via øget viden om målgruppens barrierer, ønsker, motivation samt afprøvning af nye metoder. Derudover forventes 60 deltagere fra Amager at deltage i det lokale projekt målrettet ægtefælleforsørgede. Projektets målsætning er at 70 pct. af de 60 deltagere kommer videre i beskæftigelse, beskæftigelsesrettede tilbud, uddannelse og/eller danskuddannelse.
Målgruppens størrelse
Projektets målgruppe er ægtefælleforsørgede kvinder og til dels mænd med oprindelse i primært ikke-vestlige lande og med kort skole- og uddannelsesbaggrund fra deres hjemland. Målgruppen omfatter potentielt 2839 kvinder og 1681 mænd af ikke-vestlig herkomst i København. På Amager er det potentielt 513 kvinder og 304 mænd (2012-tal). Tallene skal tages med det forbehold, at de kan omfatte personer, der ikke har lønindkomst, men som deltager i ikke SU-berettigede uddannelser, modtager uddannelsesstøtte fra udlandet, har egen virksomhed eller lever af formue.
Forankring af projektet
Projektet forankres i Jobcenter København i afdelingen Integration og Sprog.
Økonomi
Videre proces
1: Ansøgning til Arbejdsmarkedsstyrelsen
Morten Binder Kaj Ove Christiansen
Beslutning
For stemte: A, F, Ø, U2 og V
Imod stemte: C
Undlod at stemme: O
Indstillingen blev dermed godkendt