Mødedato: 09.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Danskundervisning: ny lovgivning, yderligere danskundervisning og nye introdanskudbydere

Orientering om lovændring på danskområdet, tilbud om yderligere danskuddannelse, orientering om nye udbydere af Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk)

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om ny lovgivning på danskområdet til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at udlændinge, som ikke har påbegyndt eller afsluttet deres danskuddannelse i løbet af den samlede uddannelsesperiode fortsat skal have tilbudt danskuddannelse i indtil 5 år efter de første gang kunne påbegynde et tilbud. Dette vil ligestille alle udlændinge, uanset om de er henvist til dansk første gang før eller efter 1.1. 2014.
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at flygtninge og familiesammenførte, der har haft et integrationsprogram,  og som ikke har påbegyndt eller afsluttet deres danskuddannelse i løbet af deres uddannelsesperiode, fortsat skal have tilbudt danskuddannelse efter en individuel behovsvurdering hos forvaltningsenheden Integration og Sprog. Dette vil give mulighed for at tilbyde yderligere danskuddannelse til den gruppe af flygtninge og familiesammenførte, der er målgruppen for undervisningen i den fremskudte sprogindsats, og som henvises af Integration og Sprog.
  4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen omkring nye udbydere af arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) til efterretning.

Problemstilling

Ny lovgivning på Danskområdet
Regeringen og Enhedslisten indgik i maj 2013 en aftale om en ekstra indsats for de mennesker, der står over for at opbruge retten til dagpenge. En del af finansieringen af denne aftale sker ved en justering af tilbuddet om danskuddannelse for voksne udlændinge med omlægning af begynderundervisningen til arbejdstagere, studerende, medfølgende ægtefæller og au pairs fra ordinær danskuddannelse til Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk). Samtidig øges længden af uddannelsesretten for flygtninge og familiesammenførte fra 3 til 5 år. Lovforslaget er skriftligt fremsat i folketinget den 13.november og er på folketingets dagsorden den 22. november 2013. Loven forventes at have virkning fra 1.1.2014.

Udvidet periode med ret til gratis danskundervisning
Udenlandske statsborger, der flytter til Danmark som voksne, har i dag som udgangspunkt højest 3 år til at tage en danskuddannelse. Kommunen kan dog ifølge danskuddannelsesloven beslutte, at personer, der ikke har gennemført uddannelsen inden for perioden med uddannelsesret, kan få mere undervisning. Denne mulighed har Københavns Kommune anvendt i en årrækker begrundet i, at målgruppen for den ekstra service er personer, der har valgt at blive i Danmark i længere tid, og at det vil fremme deres muligheder for beskæftigelse og inklusion i København, at de lærer dansk. Den seneste beslutning vedrørende tilbud om uddannelse udover uddannelsesretten blev vedtaget på udvalgets møde den 10. december 2012 (2012-169500). Af hensyn til økonomien er tilbuddet kun givet for ét år ad gangen, og tilbuddet ophører derfor pr. 31.12.2013.
 
Aftaler med udbydere af arbejdsmarkedrettet danskundervisning (Introdansk)
Den 14. juni 2010 godkendte BIU, at opgaven med at tilbyde arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) i Københavns Kommune skulle annonceres med henblik på at indgå aftaler med et begrænset antal udbydere.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har derfor siden 2011 haft en åben annoncering af arbejdsmarkedrettet danskundervisning (Introdansk). I forbindelse med offentliggørelsen af aftalen om midlertidig arbejdsmarkedsydelse og den deraf følgende aftale om justering af danskuddannelse besluttede forvaltningen at lukke annonceringen pr. 14. juni 2013, da det blev vurderet, at der med 6 udbydere var fuld tilstrækkelig kapacitet til at gennemføre undervisningen i Introdansk.

Løsning

Vedr. Ny lovgivning på Danskområdet
Lovforslaget om justering af danskområdet indebærer, at begyndertilbuddet til udenlandske arbejdstagere, medfølgende ægtefæller, studerende og au pair personer fremover vil være 250 timers arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) i stedet for danskuddannelse. De 250 timer tilbydes som 5 forløb hver af 50 timer, der skal gennemføres indenfor 1½ år.

Udenlandske arbejdstagere, studerende, au pair personer og medfølgende ægtefæller vil fremover først have adgang til de ordinære danskuddannelser efter at have gennemført arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk). Hvis udlændinge efter at have gennemført arbejdsmarkedsrettet danskundervisning ønsker mere danskundervisning, er der efterfølgende ret til op til 3 års danskuddannelse. Aftalen indebærer endvidere, at danskuddannelsesperioden for flygtninge og familiesammenførte udvides fra de nuværende tre år til samlet fem år.

Lovændringerne gælder ikke for udlændinge, som er henvist til danskuddannelse før lovens ikrafttræden. For disse udlændinge gælder de hidtidige regler.

Der er i lovforslaget forudsat nedenstående besparelse ved justering af danskuddannelse og ændring af uddannelsesperioderne:
    
Besparelse 2014 2015 2016 2017 +
Landsplan 58,6 mio. kr. 96,8 mio. kr. 133,4  mio. kr. 143 mio. kr.
         

Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) afregnes med en centralt fastsat timetakst på 90 kr. i 2010-niveau. Besparelsen opnåes først og fremmest ved reducere det dyrere danskuddannelsestilbud til nyankomne arbejdstagere, medfølgende ægtefæller, studerende og au pair personer, der  fremover vil have arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) som det primære tilbud. Begynderundervisningen vil således være et mindre omfattende og mindre omkostningskrævende, end den er på de nuværende danskuddannelsers første moduler.

Vedr. udvidet periode med ret til gratis danskuddannelse

En konsekvens af den kommende lovgivning er, at borgerne oplever forskellige undervisningsrets perioder på  hhv.1½, 3, 4½ og 5 år og stor individuel forskel på den reelle længden af undervisningsperioder. For udlændinge, der er henvist før 1.1. 2014 vil der være 3 år fra de første gang startede på dansk. Mange aktive kursister vil have opbrugt denne ret og derfor ikke kunne fortsætte. For udenlandske arbejdstagere m.fl., der er henvist efter 1.1.2014 vil længden på undervisningsretsperioden bl.a. afhænge af de forskellige sprogskolers tilrettelæggelse af arbejdmarkedsrettet danskunderivsning (Intro-dansk). Tilrettelægger sprogskolen fx de 5 forløb med fuld dagtilbud i 16 uger, vil de kursister der følger dette kun have 3 år og 16 ugers samlet uddannelsesret. Tilrettelægges de 5 forløb i stedet med 4 timer om ugen i en peride på 1½ år, vil kursisterne have 4½ års samlet uddannelsesret. Ydermere vil flygtninge og familiesammenførte, der kan sidde på samme danskuddannelsehold som øvrige kursister, have hhv. 3år  eller 5 års uddannelsesret, afhængigt af om de er henvist før eller efter 1.1.2014, uafhængigt af tilrettelæggelsesformen.

Med disse store forskelle i længden på undervisningsretsperioder kan det være svært for borgeren at overskue og dermed planlægge deres danskuddannelsesforløb. For administrationen vil det være vanskeligt og omkostningskrævende at håndtere mange forskellige uddannelsesretsperioder. Derfor foreslår forvaltningen, at man ligestiller alle udlændinge i forhold til den samlede uddannelsesret, så udlændinge, som ikke har påbegyndt eller afsluttet deres danskuddannelse i løbet af den samlede uddannelsesretsperiode, fortsat skal have tilbudt danskuddannelse til og med 5 år efter de første gang kunne påbegynde et tilbud om danskundervisning. Dette vil ligestille alle udlændinge, uanset om de er henvist til dansk første gang før eller efter 1.1. 2014.

Forvaltningen foreslår endvidere, at flygtninge og familiesammenførte, der har været omfattet af et integrationsprogram, og som ikke har påbegyndt eller afsluttet deres danskuddannelse i løbet af deres uddannelsesperiode, fortsat skal have tilbudt danskuddannelse udover 5 år efter en individuel behovsvurdering hos forvaltningsenheden Integration og Sprog. Dette giver mulighed for at tilbyde yderligere danskuddannelse til den gruppe af flygtninge og familiesammenførte, der er målgruppen for undervisningen i den fremskudte sprogindsats, og som henvises af Integration og Sprog. Det anslås, at den årlige udgift til tilbud om yderligere undervisning for alle udlændinge i til og med 5 år beløber sig til 7 mio. kr. efter 50% startsrefusion. Beløbet forventes at kunne holdes inden for det samlede budget på området.

Vedr. aftaler med nye udbydere af arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk )
14. juni 2013 lukkede forvaltningen den åbne anoncering af arbejdsmarkedsrettet danskundervisning(Introdansk), der har været åben siden 2011. Ved dato for lukning havde forvaltningen modtaget ansøgning fra 6 ansøgere, der alle havde kvalificeret sig til at kunne indgå kontrakt om arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) med Københavns Kommune:

  • Københavns Sprogcenter, 
  • IA- Sprog,
  • Studieskolen i København,
  • CLAVIS sprog og kompetence,
  • UCplus A/S.,
  • Københavns Universitet, Center for Internationalisering og Parallelsproglighed.

Med de indgåede aftaler om arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk), samt mulighed for arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) hos det kommunale CBSI Sprogcenter, har Københavns Kommune en kapacitet på området, der forventes at kunne dække den samlede efterspørgsel på arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk).

Det er forvaltningens vurdering, at de aktuelle lovændringer på danskuddannelsesområdet, inklusiv omlægningen til arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk), kan rummes indenfor de indgåede driftsaftaler.

Taksten til  arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) er en statsfastsat timetakst, og derfor forventes de nye driftsaftaler om arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) at være udgiftsneutral for Københavns Kommune.

Økonomi

Det er i lovforslaget om omlægning af begynderundervisningen forudsat, at kun en mindre del udlændinge vil fortsætte i ordinær danskuddannelse efter gennemførsel af arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk). Forudsat dette forventer forvaltningen, at besparelserne for Københavns Kommune kan opnås ved den lovbestemte omlægningen af begynderundervisningen fra ordinær danskuddannelse til arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk).

Udgifterne til danskuddannelse og arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (intro-dansk) finansieres af bevilling 7810 - Efterspørgselsstyret indsats.

Der er udmeldt nedenstående foreløbige budget til området for 2014:

mio. kr.  Udgifter  Indtægter Forbrug 2014
Danskundervisning  205 mio. kr.   -25 mio. kr.    180 mio.kr. 
Forbrugsbudget i alt        180 mio. kr. 

Udgifterne dækker over betaling til udbyderne i København samt betaling til andre kommuner for københavnere, der følger undervisning udenfor København. Indtægter dækker betaling fra andre kommuner for deres borgere, der følger undervisningen i København.

Der hjemtages 50% direkte refusion på det samlede forbrug og kommunerne under ét kompenseres for de sidste 50% over bloktilskuddet.

Budgettet for 2014 er reduceret med 9 mio. kr. som konsekvens af lovforslaget om finansiering af dagpengereformen ved omlægning af begynderundervisningen fra danskuddannnelse til arbejdsmarkedsrettet danskuddannelse (intro-dansk) for arbejdstagere og studerende m.fl. Det forventes, at omlægningen af begynderundervisningen vil give en tilsvarende besparelse, og det forventes, at udgifterne dermed kan holdes inden for den given ramme.

Videre proces

Lovforslaget er på Folketingets dagsorden den 22. november 2013. Udvalget vil blive orienteret, så snart loven er færdigbehandlet.

Under forudsætning af lovens vedtagelse og udvalgets beslutning vil udlændinge, der har opbrugt deres samlede uddannelsesret, fra 1.1.2014 blive tilbudt yderligere danskuddannelse i op til og med 5 år fra først gang, de blev tilbudt danskundervisning. Flygtninge og familiesammenførte, der har været omfattet af et integrationsprogram, vil efter individuel behovsvurdering blive tilbudt yderligere danskuddannelse udover 5 år.


Morten Binder                                     Kaj Ove Christiansen  

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt
3. at blev godkendt
4. at blev taget til efterretning
Til top