Om forlængelse af rammeaftaler med leverandører af tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats for perioden 1. januar - 31. december 2007
Om forlængelse af rammeaftaler med leverandører af tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats for perioden 1. januar - 31. december 2007
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 9. februar 2006
7. Om forlængelse af rammeaftaler med leverandører af tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats for perioden 1. januar - 31. december 2007
BIU 27/2006
INDSTILLING
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at anvende optionen i rammeaftalerne med leverandører af tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats om forlængelse, foreløbig for perioden 1. januar – 31. december 2007.
RESUME
Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget tildelte den 6. oktober 2004 (FAU 476/2004 / FAU 477/2004) rammeaftaler til et antal leverandører om
levering af tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig
beskæftigelsesfremmende tiltag for perioden 1. januar 2005 – 31. december 2006.
I rammeaftalerne indgår tillige en option for Københavns Kommune at forlænge
kontrakter med 2x12 måneder.
Det er Forvaltningens vurdering, at det af hensyn til den eksisterende omlægning af København s Kommune og den forestående sammenlægning af Statens og kommunernes beskæftigelsesindsats til et jobcenter, må anses for hensigtsmæssigt allerede nu at anvende optionen i rammeaftalerne med henblik på forlængelse af de indgående rammeaftaler med leverandørerne, foreløbigt for perioden 1. januar 2007 – 31. december 2007.
Det indstilles på den baggrund at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at anvende optionen i de indgående rammeaftaler med leverandører af tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats for perioden 1. januar 2007- 31. december 2007.
SAGSBESKRIVELSE
Om samarbejde med
andre aktører
Jf. Bekendtgørelse 578 om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats er det gældende:
·
§ 4:
"Arbejdsformidlingen, kommunalbestyrelsen og amtsrådet skal ved inddragelse af
andre aktører i varetagelse af opgaverne efter lov om en aktiv
beskæftigelsesindsats, udbyde opgaverne i overensstemmelse med de gældende
regler for udbudsforretninger. Arbejdsformidlingen, kommunalbestyrelsen og
amtsrådet kan tillige indgå aftale om varetagelse af opgaverne ved samarbejdsaftaler
uden betaling, jf. dog stk.
Stk. 2 undladt.
Dette betyder at Københavns Kommune, når Københavns Kommune skal afholde udgifter til tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, enten selv skal være gennemførende enhed, eller ved anvendelse af anden aktør til opgaven, at denne skal have vundet en rammeaftale via en udbudsforretning.
Københavns Kommune har gennemført udbudsforretning for tilbud til borgere med problemer udover ledighed. Tilbud for ledige arbejdsmarkedsparate borgere varetages af Københavns Kommune.
Om udbudsforretningen af tilbud til ledige borgere med
problemer udover ledighed
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tildelte den 6. oktober 2004 rammeaftaler til en række leverandører indenfor 2 udbudsområder om tilbud til ledige borgere om for- og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats, hhv.:
· Udbudsområde 1: Tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 10, Vejledning og Opkvalificering , § 32, stk. 1,:
1) Kortere vejlednings- og
afklaringsforløb
2) Særlig tilrettelagte
projekter og uddannelsesforløb
og kapitel 14, § 78 - §
81, "Mentor".
·
Udbudsområde
2: Tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats:
Kapitel 11, formidling
m.v. af virksomhedspraktik.
Kapitel 12, formidling
m.v. af ansættelse med løntilskud
og kapitel 14, § 78 - §
81, "Mentor".
For udbudsområde 1 er leverandørerne, i alfabetisk rækkefølge:
· Beskæftigelseskonsortiet Settlementerne (tidl. Kristeligt Studenter- Settlement og Settlementet Askovgården)
· Contra
· Dag- og Døgncentret
· & nbsp; Fountain House
· Hans Knudsen Instituttet
· Kofoeds Skole
· Konsortiet af Daghøjskoler.
· Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats (kontrolbud)
· Plan og Handling
· Revacentret i København
· Væksthuset.
For udbudsområde 2 er leverandørerne, i alfabetisk rækkefølge:
· Beskæftigelseskonsortiet Settlementerne (tidl. Kristeligt Studenter- Settlement og Settlementet Askovgården)
· Contra
· Dag- og Døgncentret
· Kofoeds Skole .
· Plan og Handling
· Revacentret i København
· Væksthuset.
Udbudsforretningen løber for perioden 1. januar 2005 – 31. december 2006 med mulighed for 2*12 måneders forlængelse jf. rammeaftalernes punkt 18 hvoraf det er gældende at:
· "Rammeaftalen træder i kraft den 1. januar 2005 og løber uopsigeligt indtil den 31. december 2006, hvor den ophører uden varsel.
Rammeaftalen kan af Københavns Kommune forlænges i op til 2 gange 12 måneder. Københavns Kommune meddeler senest 3 måneder før rammeaftalens ophør, om rammeaftalen ønskes forlænget".
Idet gennemførelse af en udbudsforretning er en proces af ca. 1 års varighed til forberedelse af udbudsmateriale og gennemførelse af forhandlinger med tilbudsgiverne, skal der primo 2006 træffes beslutning om, hvorvidt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen:
· Skal påbegynde arbejdet med gennemførsel af udbudsforretning for en ny periode, 1. januar 2007 – 31. december 2008,
eller
· Hvorvidt optionen om mulighed for forlængelse af rammeaftalerne, foreløbig for perioden 1. januar – 31. december 2007, skal finde anvendelse.
Om fordelene ved
iværksættelse af ny udbudsforretning
Umiddelbart er fordelene ved iværksættelse af en ny udbudsforretning:
· At en række andre tilbudsgivere får mulighed for at tilbyde Københavns Kommune nye forslag til indsatser til gavn for ledige borgere med problemer udover ledighed
· At Københavns Kommunes gennemsnitlige udgift til et tilbud må antages at falde gennem anvendelsen af nyt udbud, idet de eksisterende leverandørers tilbud bliver gjort til genstand for priskonkurrence.
Om fordelene ved
anvendelse af optionen om forlængelse
Umiddelbart er fordelene ved anvendelsen af optionen om forlængelse:
· At Forvaltningen indenfor beskæftigelsesområdet kan fokusere ressourcerne omkring den forestående etablering af Københavns Jobcenter via sammenlægningen af Staten og Kommunens service for ledige borgere, til gavn for de ledige borgere.
· At teammedarbejderne ikke vil blive belastet med nye opgaver i forbindelse med introduktion af nye leverandører i 2007, samtidig med at Københavns Jobcenter implementeres.
· At der kan indhentes flere erfaringer omkring samarbejdet med de eksisterende leverandører, herunder ikke mindst dialogen omkring vanskelige sager.
Det bemærkes, at ved evt. beslutning om forlængelse kan det besluttes kun at forlænge en eller flere af rammeaftalerne med en eller flere af leverandørerne, f.eks. som følge af reduktion af budgettet til køb eller som følge af en leverandørs manglende evne til at indfri forpligtigelserne i sin(e) rammeaftale(r).
Vurdering
Det er Forvaltningens opfattelse, at den eksisterende omlægning af Københavns Kommunes forvaltninger, og ikke mindst den forestående sammenlægning af Statens og Kommunens service for ledige borgere i et jobcenter, fordrer - og fortsat vil - fordre en meget stor politisk og ledelsesmæssig fokusering på opgaven.
Det er på den baggrund Forvaltningens vurdering, at det af hensyn til sikring af servicen for borgerne må anses for hensigtsmæssigt at optionen om forlængelse af rammeaftalerne finder anvendelse for foreløbigt perioden 1. januar – 31. december 2007.
Der vurderes ikke at der i den forbindelse er anledning til, at en eller flere leverandører ikke får forlænget sin(e) rammeaftale(r), pga. manglende indfrielse af sine forpligtigelser, idet der ikke på nuværende tidspunkt er forhold, der er Forvaltningen bekendt, der kunne give anledning til dette.
Ligeledes vurderes det heller ikke at budgetreduktionen på 15 mill. kr. fra budget 2005 til budget 2006, giver anledning til ikke at forlænge en eller flere rammeaftale, idet leverandørerne i 2005 løbende har anvendt muligheden i deres rammeaftale(r) for at tilpasse kapaciteten, hvilket leverandørerne jf. rammeaftalen fortsat kan gøre uændret.
Det indstilles på den baggrund at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at anvende optionen i rammeaftaler for udbudsområde 1 og udbudsområde 2 om forlængelse af rammeaftalerne med foreløbig 12 måneder for perioden 1. januar – 31. december 2007 for alle leverandører indenfor udbudsområde 1 og udbudsområde 2.
Indstillingen har været forelagt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens juridiske rådgiver i udbud sforretning, advokat dr. jur. Thorbjørn Sofsrud, advokatfirmaet Poul Schmith (Kammeradvokatens kontor), som ikke har indvendinger til sagsfremstillingen.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Om udgifterne til
gennemførelse af udbudsforretning
Københavns Kommune har tidligere rejst DUT-krav på 2,9 mill. kr. årligt til dækning af udgifterne til gennemførsel af udbudsforretninger. Staten har afvist kravet med henvisning til at det er valgfrit for kommunerne at beslutte om kommunen vil gennemføre sine beskæftigelsesaktiviteter selv eller gennemfører udbudsforretning i forhold til samarbejde med andre aktører mod betaling.
Om budgettet til køb af tilbud til ledige borgere om for-
og revalidering samt særlig beskæftigelsesfremmende indsats
Budgettet til køb af tilbud fra leverandører fastsættes med vedtagelsen af Københavns Kommunes budget. Budgettet for 2006 udgør ca. 165 mill. kr., hvilken er en reduktion af aktivitetsniveauet fra budget 2005 på 15 mill. kr.
Budgettet er afgørende for hvilken kapacitet, der indgås rammeaftaler for, idet der af hensyn til at sikre såvel:
· At borgerne har flere tilbud at vælge mellem, som
· At der er intern konkurrence mellem leverandørerne og
· At leverandørerne, samlet set, kan have en vis forventning om køb
af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 6. oktober 2004 er
besluttet at fastsætte en grænse for indgåelse af rammeaftaler om garanteret
mindstekapacitet fra leverandørerne svarende til det fastsatte budget + 30 pct.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
Ingen.
Morten Binder
/