Mødedato: 09.01.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken 2017-2018

Se alle bilag
På baggrund af Budgetaftale 2017 skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tage stilling til, hvordan den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken skal udmøntes i 2017 og 2018.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntningen af den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken.

Problemstilling

Med Budgetaftale 2017 vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle iværksætte en særlig beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken. Af budgetaftale for 2017 fremgår følgende:

”Der afsættes:

  • 0,9 mio. kr. i drift i 2017-2018 til særlig beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken

  • 5,6 mio. kr. i overførsler mv. i 2017 og 4,6 mio. kr. i 2018 til virksomhedsforberedende forløb og mentor/efterværn i Mjølnerparken

  • 1,0 mio. kr. i overførsler mv. i 2017-2018 vedrørende udgifter til nuværende aktiveringsindsats indgår som medfinansiering.

Parterne er enige om, at den fremskudte beskæftigelsesindsats evalueres forud for forhandlingerne om budget 2019.”

Med indstillingen beskriver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, hvordan den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken udmøntes i 2017 og 2018.

Løsning

Formålet med den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken er at give borgerne en intensiv indsats med kontinuerlig aktivering med så meget aktivitet som muligt. Indsatsen skal bidrage til at bringe flere udsatte borgere i job og uddannelse, at afklare borgere på kontanthjælp til andre ordninger samt understøtte, at flere kommer tættere på arbejdsmarkedet igennem virksomhedsplaceringer. Udover ovenstående formål har projektet en række delmål, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil følge op på undervejs. Delmålene er: 

  • 20 pct. af de ledige over 30 år har opnået ordinært-, deltids-, fleksjob eller uddannelse

  • 75 pct. af de unge er blevet optaget på en ordinær uddannelse eller er startet på en udannelsesstilling/læreplads

  • 80 pct. af de ledige har været i virksomhedspraktik/løntilskud

  • 80 pct. af de ledige har opnået progression målt gennem udviklingsmål.

Nogle af ovenstående resultatmål er tilpasset i forhold til de mål, der indgik i det budgetnotat, der lå til grund for budgetforhandlingerne. Grundlaget for tilpasningen er den forkortede projektperiode på 2 år, og at budgettet er halveret i forhold til det, som fremgik af budgetnotatet. Et særskilt mål om gennemført FVU på 9-klasses niveau indgår ikke, da budgetforligspartierne besluttede ikke at afsætte midler til den uddannelsesindsats, som var beskrevet i budgetnotatet (se bilag 1). Uddannelse vil dog fortsat indgå på minimum samme niveau som målgruppen i øvrigt. Det er et princip i indsatsen, at den enkelte borger kan få et relevant uddannelsesforløb, hvis dette kan bidrage til at bringe borgeren i job.

Der blev med budgetaftalen for 2017 bevilliget 1,8 mio. kr. i servicemidler og 10,2 mio. kr. i indsatsmidler. Det er 5,4 mio. kr. færre servicemidler og 25,2 mio. kr. færre indsatsmidler til den virksomhedsrettede indsats og 10,8 mio. kr. færre til uddannelse, jf. tabel 1.

Tabel 1: Fordeling af budgetmidler 

Beløb i mio. kr.

Ansøgt (4-årig)

Budgetaftalen (2-årig)

Difference

Servicemidler

7,2

1,8

5,400

Indsatsmidler

35,4

10,2

25,200

Uddannelsesløft

10,8

0

10,800

Budgetforslaget er udviklet i samarbejde med Boligselskabet Lejerbo København og på baggrund af deres analyse og forslag til, hvordan Mjølnerparken skal udvikles. Boligselskabet Lejerbo har peget på, at det er en stor udfordring, at mange beboere i Mjølnerparken aldrig har haft - eller kender nogen, der har - haft tilknytning til arbejdsmarkedet, og at der er behov for at gøre op med den manglende arbejdskultur. Samtidig vurderer Lejerbo, at en stor del af beboerne hverken har redskaberne eller kompetencerne til at deltage i arbejdsmarkedet på lige fod med andre borgere. Forvaltningen kan af tallene se, at det harmonerer med, at 82 pct. af kontant- og uddannelseshjælpsmodtagerne i Mjølnerparken aktuelt vurderes til at være aktivitetsparate, dvs. har andre problemer end ledighed, og som har behov for en understøttende indsats for at kunne komme i arbejde.

Lejerbo peger endvidere på, at der eksisterer stor mistro overfor det offentlige system, herunder jobcentret. Lejerbo påpeger, at beboerne i Mjølnerparken videregiver denne mistro til deres børn og medvirker til, at området lukker sig om sig selv, og at børn og unge bliver præget negativt i forhold til opfattelsen af det danske samfund.

Den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken har således som supplerende formål til hensigt at sætte gang i en kultur- og mentalitetsændring blandt beboerne. Den enkelte borger skal flyttes fra overførselsindkomst til ordinær beskæftigelse. 

Målgrupper

Der er 293 kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere i Mjølnerparken. Alle kontanthjælpsmodtagere i Mjølnerparken gennemgår en indledende screening, som fastlægger målgruppen for indsatsen. Det er ambitionen at omfatte flest muligt i indsatsen, men med en reduceret økonomisk ramme vurderer forvaltningen, at det ikke er muligt at omfatte alle. Forvaltningen vil sikre, at der prioriteres en indsats overfor den enkelte borger, der er lige så intensiv som beskrevet i det oprindelige budgetnotat, jf. bilag 1.

Det er forvaltningens vurdering, at alle de unge under 30 år, alle de jobparate samt op til 90 pct. af de aktivitetsparate kan omfattes i indsatsen på trods af den reducerede økonomiske ramme og den forkortede indsatsperiode. Konsekvensen af den reducerede økonomiske ramme er først og fremmest, at beboerne i Mjølnerparken omfattes af indsatsen i kortere tid, for nogles vedkommende kun i 9 måneder, da indsatsen først er fuldt indfaset i 1. kvartal 2018.

Den særlige beskæftigelsesindsats er rettet imod jobparate og aktivitetsparate kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere bosiddende i Mjølnerparken. For de borgere, som allerede er i gang med et længerevarende aktiveringsforløb, vil der blive sikret en koordination og overgang fra eksisterende forløb. Det gælder blandt andet for de unge, som alle er i aktivitet. Fordelingen af målgrupper i Mjølnerparken samt andre karakteristika for målgruppen ses herunder:

Tabel 2: Fordeling af målgrupper i Mjølnerparken

 

Over 30

Under 30

 

Målgruppe

Jobparate

Aktivitetsparate

Uddannelsesparate

Aktivitetsparate

I alt

Antal

40

221

12

20

293

Antal omft. Alle  Op til 90 pct.  Alle Alle

Tabel 3: Aldersfordelingen inden for målgrupperne i Mjølnerparken

 

Over 30

Under 30

 

Målgruppe

Jobparate

Aktivitetsparate

Uddannelsesparate

Aktivitetsparate

I alt

Under 30 år

2

1

12

20

35

Ml. 30 og 55 år

33

177

 

210

+56 år

5

43

48

I alt

40

221

12

20

293

Tabel 4: Antal kvinder i målgrupperne

Kvinder

Over 30

Under 30

Målgruppe

Jobparate

Aktivitetsparate

Uddannelsesparate

Aktivitetsparate

I alt

23

156

5

5

Samlet

179

10

Tabel 5: Antal mænd i målgrupperne

Mænd

Over 30

Under 30

Målgruppe

Jobparate

Aktivitetsparate

Uddannelsesparate

Aktivitetsparate

I alt

17

65

7

15

Samlet

82

22

 

 

 
Note: tal fra BIFLIS (Maj, 2016)

Uddannelsesniveauet blandt beboerne i Mjølnerparken er langt lavere sammenlignet med resten af København. 54 pct. af de 18 - 64-årige har ingen/ukendt uddannelse eller grundskolen som højest fuldførte uddannelse, hvilket er næsten dobbelt så mange som i resten af byen.

Forløb og indsats for borgerne

Den enkelte borgers forløb og indsats tilpasses til borgeren alt efter hvilken målgruppe, borgeren befinder sig i samt hvilke problematikker, den enkelte borger har. Fællesnævneren for alle forløb er den virksomhedsrettede indsats for de voksne og en uddannelsesrettet indsats for de unge. Uanset dette overordnede formål kan der godt iværksættes uddannelse for de voksne og arbejdes med virksomhedsnære forløb for de unge, der kan motivere til uddannelse. Alle borgere i målgruppen vil få en kontinuerlig og vedholdende indsats i forlængelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ”Aftale for udsatte borgere” og ”Ungeaftale”.

For de uddannelsesparate og aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere under 30 år vil indsatsen følge principperne i Ungeaftalen med hovedfokus på en uddannelsesrettet indsats. Indsatsen består eksempelvis af brobygningsforløb, skolepraktikker, faglig opkvalificering eller lignende. Projektet vil koordinere indsatsen i Mjølnerparken med de indsatser, der allerede eksisterer til de unge i dag.

Indholdet af indsatsen for de jobparate kontanthjælpsmodtagere vil være virksomhedsrettet og følge de beslutninger, udvalget har godkendt for målgruppen, senest på udvalgsmøderne den 24. oktober 2016 og 12. december 2016.

For de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere består indsatsen af virksomhedsforberedende forløb, som har til hensigt, at borgeren træner og opnår kompetencer, som gør borgeren i stand til at deltage i og fastholde en virksomhedspraktik, indtil borgeren opnår ordinært job eller uddannelse. Undervejs kan indsatsen understøttes med kortere, relevante uddannelsesindsatser som andre aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. CAB får det overordnede ansvar for indsatsen for de aktivitetsparate, herunder myndighedsansvaret, og indsatsen bygger på CABs gruppe-1 forløb, som er udviklet i forlængelse af Udsatteaftalen. Under den ordinære ansættelse kan projektet bevilge midler til efterværn for at fastholde borgeren i beskæftigelse ved hjælp af mentorstøtte og opkvalificering. Hvis en borger afbryder sin virksomhedspraktik eller løntilskud eller mister sit job igen, starter borgeren forfra med det virksomhedsforberedende forløb. De allersvageste borgere bevilliges helhedsorienteret mentor, indtil de er stærke nok til at deltage i projektet. Et forløb for aktivitetsparate kunne eksempelvis se således ud:

Figur 1: Eksempel på forløb for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere 

Forvaltningen er fortsat i gang med at tilrettelægge forløbene, og der vil løbende ske tilpasninger, så der igangsættes det, der virker for gruppen. CAB koordinerer indsatsen på tværs af BIF for alle målgrupper. CAB vil være fysisk til stede i Mjølnerparken.

Samarbejde med Lejerbo København

Forvaltningen har indhentet bidrag fra TMF, der varetager tilsynet med de almene boligorganisationer. TMF har oplyst følgende: Lejerbo København er som boligorganisation afskåret fra at varetage en kommunal myndighedsopgave og kan heller ikke konkurrere med andre leverandører på et konkurrenceudsat marked. Lejerbo København er derfor begrænset i deres muligheder for at indgå direkte i beskæftigelsesindsatsen eller have status som leverandør af en beskæftigelsesindsats.

Lejerbo København afsøger derfor muligheden for at indgå i bestyrelsen af en selvejende institution. Det er en forudsætning, at institutionen er økonomisk og organisatorisk uafhængig af Lejerbo København. Den selvejende institution kan fungere som ekstern leverandør af elementer i beskæftigelsesindsatsen til borgerne i Mjølnerparken. Den selvejende institution er endnu ikke etableret. Forvaltningen forventer, at der kan indgås kontrakt med den selvejende institution efter retningslinjerne om særindsatser. Særindsatser kan supplere de rammeaftaler med eksterne leverandører, der har vundet et udbud, hvis det vurderes, at der er behov for aftaler med leverandører med supplerende kompetencer. Det betyder også, at kontrakterne vil være af begrænset økonomisk omfang. Forvaltningen vil påbegynde forhandlinger med institutionen om indholdet af kontrakten, når institutionen er etableret.

Det boligsociale og beskæftigelsesrettede samarbejde mellem kommunen og de almene boligorganisationer koordineres i regi af de boligsociale helhedsplaner, hvilket er en mulighed for at samarbejde med boligorganisationen Lejerbo København om projektet. En boligsocial helhedsplan er en midlertidig (som regel 4-årig) indsats, der skal skabe en positiv social udvikling i udsatte, almene boligområder igennem en helhedsorienteret social indsats. Den boligsociale helhedsplan skal koordineres med den fysiske helhedsplan, der giver området et samlet løft, både i fællesarealerne og i områdets bygninger. Den boligsociale helhedsplan finansieres 75 % af Landsbyggefonden og 25 % lokalt, ligeligt fordelt mellem Københavns Kommune og de relevante boligorganisationer. Den boligsociale helhedsplan skal godkendes politisk i Københavns Kommune af Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Herudover skal den godkendes af beboerdemokratiet i Lejerbo København samt af Landsbyggefonden. I løbet af foråret 2017 skal der udarbejdes en ny helhedsplan for Mjølnerparken. Det vil være muligt at indgå en isoleret delaftale om supplerende aktiviteter til beskæftigelsesindsatsen i regi af helhedsplanen. I den boligsociale helhedsplan kan Lejerbo København bidrage til indsatsen med delelementer, som er beskæftigelsesfremmende, eksempelvis samfunds- og kulturforståelse, sundhedsaktiviteter, der øger borgernes arbejdsmarkedsparathed, fællesskabsaktiviteter i området osv. Lejerbo København ønsker ikke som udgangspunkt at indgå delaftale om beskæftigelsesindsatsen eller supplerende aktiviteter i regi af helhedsplanen, og dette vil derfor kun blive aktuelt, såfremt Lejerbo København ønsker at benytte denne mulighed.

Indsatsen i Mjølnerparken er ikke afhængig af vedtagelsen af den boligsociale helhedsplan, og forvaltningen forventer derfor, at de første borgere påbegynder deres indsats i CAB i første kvartal 2017 og senest den 1. april. Når den selvejende institution er på plads, kan denne levere delelementer til indsatsen. Når den boligsociale helhedsplan er vedtaget kan Lejerbo København indgå i projektet.

Ansøgning til A. P. Møllerske fond for sociale formål

Der er i budgetaftalen afsat færre midler til den virksomhedsrettede indsats samt ingen midler til det uddannelsesløft af borgerne i projektet, som budgetforslaget lagde op til. Forvaltningen er derfor i dialog med den A. P. Møllerske fond for sociale formål omkring en ansøgning sammen med den selvejende institution om støtte til projektet. De eksterne midler skal bl.a. bidrage til at give hele målgruppen en mere intensiv indsats samt løfte borgernes uddannelsesniveau i det omfang, det er relevant. Derudover skal midlerne bidrage til den virksomhedsrettede indsats samt skabe lokale partnerskaber med virksomheder i området. Det er forventningen, at ansøgningen indsendes, så den kan behandles på et møde i fonden i maj 2017.

Økonomi

Økonomien i projektet udgøres af den vedtagne budgetramme.

Videre proces

Projektet indledes den 1. januar, hvor projektlederen starter. Projektlederen står for at afklare de praktiske rammer for selve indsatsen eksempelvis leje af lokaler i Mjølnerparken, således at indsatsdelen kan starte fuldt op den 1. april 2017. Projektet indfases løbende over en længere periode, hvor der hver måned visiteres ca. 30 borgere ind i projektet. Forvaltningen vil så vidt muligt påbegynde visitation af borgere fra Mjølnerparken til indsatser i CAB før den 1. april.

BIU vil blive forelagt en status for projektet i starten af 2018.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning med en bemærkning om, at indsatsen skal koordineres med den eksisterende fritidsjobindsats i området.

 

Socialdemokratiet, SF, Venstre, Radikale Venstre, Kasper Heumann Kristensen (U) og Konservative afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne anerkender, at vejen er lang og svær, men endemålet for indsatsen er ordinære job og uddannelse udenfor Mjølnerparken og partierne ønsker derfor stærke samarbejder med eksterne virksomheder i indsatsen”.

 

Venstre, Konservative, Kasper Heumann Kristensen (U), Radikale Venstre, Socialdemokratiet og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre, Konservative, Kasper H. Kristensen (U), Radikale Venstre, Socialdemokraterne og SF opfordrer Lejerbo til at koordinere deres indsatser med de aktiviteter, der kommer til at foregå i regi af den ny boligsociale helhedsplan for Mjølnerparken.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Ø ser et løft i uddannelse, ordinære jobs og livskvalitet som de reelle mål for forsøget, ikke mere aktivering. På den baggrund bakker Ø op om størst mulig frihed i administrationen indenfor lovens rammer.”

Radikale Venstre og SF tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top