Mødedato: 08.12.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes anvendelse af rehabiliteringsteams

Se alle bilag

Ankestyrelsen har den 22. oktober 2014 offentliggjort sin praksisundersøgelse om kommunernes anvendelse af rehabiliteringsteams.

I overensstemmelse med § 79a i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område forelægges Ankestyrelsens praksisundersøgelse til behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Udvalget fik notat herom til orientering den 17. november 2014.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes anvendelse af rehabiliteringsteams til efterretning.

Problemstilling

Ankestyrelsen har i undersøgelsen undersøgt 10 kommuners praksis ved  behandling af sager til rehabiliteringsteamet. Der er i alt gennemgået 139 sager, heraf 49 sager om fleksjob, 53 sager om ressourceforløb og 37 sager om andre indsatser. Københavns Kommune har deltaget med 13 sager i undersøgelsen.

Løsning

Resultatet af undersøgelsen er, at kommunerne overordnet træffer rigtige afgørelser og foretager korrekte vurderinger af, om borgerne tilhører målgruppen for ressourceforløb. Dette finder Ankestyrelsen tilfredsstillende set i lyset af, at ressourceforløb er en ny indsats i kommunerne. Samlet set er kommunens afgørelse i overensstemmelse med regler og praksis i 77 % af sagerne. Resultatet for København er tilsvarende 77 %.

Konkret har Ankestyrelsen vurderet, at 2 sager fra Københavns Kommune ville være blevet omgjort eller hjemvist, hvis der havde været tale om en klagesag. 

Undersøgelsen viser videre, at sagerne var tilstrækkeligt oplyst i 54 %. Resultatet for København viste, at 69 % af sagerne var oplyst tilstrækkeligt, og resultatet ligger således over niveauet for samtlige deltagende kommuner.
 
Ankestyrelsens undersøgelse har resulteret i 5 anbefalinger til kommunernes sagsbehandling:
  • Kommunerne skal sikre tilstrækkelig afklaring af borgeren beskæftigelses- og helbredsmæssigt inden bevilling af fleksjob.
  • Kommunerne bør anvende Styrelsen for Rekruttering og Fastholdelses (nu Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) skemaer for at sikre, at sagsbehandlingsreglerne overholdes.
  • Kommunerne har pligt til at træffe afgørelse, når rehabiliteringsteamet har afgivet indstilling i en sag.
  • Sagen skal genfremlægges for rehabiliteringsteamet, hvis rehabiliteringsteamets indstilling ikke følges.
  • Kommunernes rehabiliteringsteam skal skelne mellem at afgive en indstilling og udsætte sagen med henblik på yderligere undersøgelser eller lignende.
Københavns Kommunes praksis er allerede på linje med Ankestyrelsens anbefalinger. Forvaltningen vil dog alligevel gennemgå arbejdsgange og vejledninger med henblik på at skabe sikkerhed for, at Ankestyrelsens anbefalinger fremgår klart og tydeligt.

Praksisundersøgelsen er formidlet til alle relevante medarbejdere både internt i forvaltningen og på tværs af forvaltninger, drøftet på et fagligt netværksmøde og vil fremadrettet indgå i undervisning på området.

Forvaltningen har konkret genoptaget de 2 sager, hvor Ankestyrelsens har vurderet, at kommunens afgørelse ville blive ændret eller hjemvist ved en ankesag. Genoptagelsen har ikke konsekvenser for borgernes nuværende bevilgede indsats.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Jf. beskrivelsen i indstillingen om implementering af resultatet af praksisundersøgelsen.


Birgitte Hansen            Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Punkt 8 og 9 blev behandlet under ét.

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top