Evaluering af a-kasse samarbejde
Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, har siden december 2009 haft et samarbejde med en række a-kasser. Samarbejdet omfatter varetagelse af kontaktforløbet for nyledige medlemmer over 30 år.
Resultatet af samarbejdet i 2011 er nu evalueret.
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatet af evalueringen af samarbejdet i 2011 mellem de involverede a-kasser og Københavns Kommune til efterretning
Problemstilling
A-kassesamarbejdet omfatter i alt 16 a-kasser. Denne evaluering er afgrænset til tre a-kasser, 3F, FOA og Metal, da de tre har haft borgere i forløb i hele 2011. Evalueringen er foretaget af konsulentfirmaet Mploy
Det bemærkes, at der med de nu afbrudte trepartsforhandlinger ikke er udsigt til, at rammevilkårene for samarbejdet bliver ændret fra centralt hold. Det betyder, at de udfordringer, der fortsat udestår i samarbejdet, må drøftes med udgangspunkt i det nuværende aftalegrundlag.
Det aftalte opfølgningskoncept for a-kassesamarbejdet er et eksempel herpå, da det har afventet det endelige udfald af trepartsforhandlingerne.
Det samme har gjort sig gældende i forhold til afgrænsning af målgruppe, da det fortsat er jobcentrets opgave at varetage indsatsen, herunder afgive tilbud i jobplan, til borgere under 30 år. Denne gruppe får således fortsat deres kontaktforløb varetaget i jobcentrets regi.
A-kasse samarbejdet er etableret som et forsøgssamarbejde i december 2009 men permanentgjort med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 28. marts 2011.
Løsning
Det er forvaltningens vurdering, at der med baggrund i evalueringen er et godt grundlag for en fortsat udvikling af samarbejdet, der med fordel også kan bringes i spil i forhold til målene i beskæftigelsesaftalen for 2013.
Forvaltningen anbefaler på baggrund heraf, at der i a-kassesamarbejdet fremadrettet rettes fortsat fokus på:
-
Rettidighed i samtaleafviklingen
Det fremgår af evalueringen, at Metal i 2011 har opfyldt resultatmålet for jobsamtaler med en rettidighed på ca. 92 procent, hvilket er en stigning i forhold til evaluering af forsøgsperioden i 2009 og 10. Bag stigningen kan konstateres en stor forøgelse af samtaleintensiteten i kontaktforløbet. Omvendt er der sket et tydeligt fald i samtalerettidigheden i 2011 i de to andre a-kasser (3F og FOA), hvor der også er konstateret fald i samtaleintensiteten i forhold til evaluering af forsøgsperioden i 2009 og 10.
Der synes således at være en tæt sammenhæng mellem samtalerettidighed og samtaleintensitet, hvilket er drøftet mellem parterne.
Det skal videre understreges, at der fortsat er brug for en støt og stabil henvisning af borgerne til indsatsen i a-kasserne, da dette af a-kasserne er blevet fremhævet som en vigtig forudsætning for den mest optimale tilrettelæggelse af indsatsen. Der er internt i forvaltningen taget initiativ til at kvalitetssikre henvisningsprocedurerne.
-
Tilfredsheden med kontaktforløbet
Det fremgår af evalueringen, at tilfredsheden med kontaktforløbet er faldet blandt borgerne i alle a-kasser fra evaluering af forsøgsperioden i 2009-10 og til 2011, hvilket er drøftet mellem parterne. Flere aspekter gør sig gældende som mulige årsagsforklaringer, herunder det forhold at den vanskeligere situation på arbejdsmarkedet kan give genklang i borgerens generelle tilfredshed med deres ledighedssituation.
-
To tredjedel af borgerne er kommet i arbejde
Det fremgår af evalueringen, at to tredjedel af borgerne i kontaktforløbet er kommet i arbejde i løbet af forløbets 26 uger, og jobeffekten er stort set ens imellem a-kasserne og Jobcenter København.
Jobeffekten ligger derimod under niveau for en kontrolgruppe fra nabokommunerne, hvilket læner sig op ad den overledighedsproblematik i København, som det med beskæftigelsesaftalen 2013 er aftalt at eliminere.
Særligt i forhold til beskæftigelsesaftalen:
-
Overledighed blandt ufaglærte
Overledigheden blandt ufaglærte og AC´ ere/ nyuddannede udgør 75 procent af den samlede overledighedsgruppe, og det konkret aftalte mål i beskæftigelsesaftalen er at reducere overledigheden for ufaglærte med 25 procent i 2013.
Forvaltningen vurderer, at a-kasse samarbejdet er et værdifuldt bidrag i kampen mod overledighed, og at a-kassernes tætte medlemskontakt giver gode muligheder for at rette fokus mod bl.a. den enkeltes faglige og geografiske mobilitet.
5. Behov for bedre og mere præcise CV på Jobnet
CV-kvaliteten på Jobnet er svingende og præget af, at det er vanskeligt præcist at udsøge de nødvendige kompetencer, der efterspørges. Det vanskeliggør formidlingsindsatsen og svækker arbejdsgivernes muligheder for at finde de rette medarbejdere. Der er derfor behov for, at CV-kvaliteten højnes.
Det er a-kasserne, der forestår afholdelse af CV-samtale og godkendelse af borgernes CV senest tre uger efter tilmelding. Det er derfor oplagt, at dette punkt også er i fokus i det videre samarbejde.
Særligt i forhold til rammevilkår:
Det er forvaltningens vurdering, at der forsat udestår forhold i a-kassesamarbejdet, som der bør arbejdes på at bringe videre til relevante fora. De særlige betingelser for unge-indsatsen er en af disse, ligesom at IT-understøtningen har vist sig at volde problemer.
Sidstnævnte er forvaltningen i fortsat dialog med it-leverandøren omkring.
Økonomi
Evalueringen er finansieret via projektmidler fra LBR.
A-kasserne udfører opgaven med varetagelse af det fulde kontaktforløb for deres ledige medlemmer vederlagsfrit. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen afholder alene udgifter til de udlagte lediges deltagelse i jobklubforløb i henhold til indgået rammeaftale med udbyder.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fortsætter dialogen om deltagelse i samarbejdet med de a-kasser, der endnu ikke er indgået aftaler med.
Evalueringen af alle seksten a-kassers indsats i 2012 forventes af kunne forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget medio 2013.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fortsætter driften af a-kasse samarbejdet i København, på de vilkår, som BIU besluttede den 28. marts 2011.
BILAG
- Evaluering af samarbejdet mellem 3F, FOA, Metal og Københavns Kommune i 2011
Morten Binder Kaj Ove Christiansen