Mødedato: 08.10.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgning på medlemsforslag om aktivering af match 2 borgere hos socialøkonomiske virksomheder

Se alle bilag
Mulighederne for at prioritere at anvende socialøkonomiske virksomheder er begrænset inden for den eksisterende lovgivning.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Borgmester Anna Mee Allerslev rejste for første gang debatten den 14. oktober 2011 i forbindelse med sit besøg hos den socialøkonomiske virksomhed Place de Bleu, der er beliggende på Nørrebro.

På mødet den 25. juni 2012 behandlede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget et medlemsforslag, stillet af Enhedslisten og SF, om socialøkonomiske virksomheder. Udvalget vedtog i den forbindelse, at der skulle udarbejdes et forslag til, hvordan det kan sikres, at forvaltningen forsat kan sende match 2-borgere i aktivering hos lokalt forankrede socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med en høj grad af frivillighed. Også selvom om organisationerne ikke er omfattet af udbuddet.

Udvalget tilføjede en bemærkning til protokollen om, at udvalget ønsker at fremme socialøkonomiske virksomheder, men det skal være inden for lovens rammer.

De regler, der sætter rammerne for, hvad forvaltningen kan gøre for at anvende socialøkonomiske virksomheder til aktivering, er tilbudslovens regler om udbud, herunder princippet om ligebehandling.

Løsning

Inden for lovens rammer kan forvaltningen anvende en socialøkonomisk virksomhed til aktivering af match 2-borgere, hvis virksomheden har vundet en aftale med kommunen herom, i forbindelse med et udbud eller en annoncering. Kommunen skal ifølge den nationale tilbudslov anvende udbud eller annoncering, hvis værdien af aktiveringsopgaven ligger over 500.000 kr. over en fireårige periode.

Næsten halvdelen (5 ud af 12) af de virksomheder, der vandt det seneste udbud om tilbud til match 2-borgere, er socialøkonomiske virksomheder, som har vundet opgaven  på samme vilkår som de øvrige tilbudsgivere.

Der er enkelte situationer, hvor forvaltningen kan anvende virksomheder, som ikke har vundet en rammeaftale:

  1. Hvis særlige hensyn til borgere taler herfor. Det vil sige, hvis de eksisterende leverandører med rammeaftale ikke matcher borgerens behov. Der vil her være tale om enkeltkøb på borgerniveau, som skal være konkret begrundet ud fra borgerens individuelle ressourcer og behov, og ikke et samarbejde med løbende visiteringer.
  2. Hvis det er gratis for forvaltningen at anvende virksomheden. Det fordrer, at  aktiviteterne er finansieret af en anden kilde. Finansieringen kan for eksempel stamme fra puljemidler. Oplagte eksempler er midler fra LBR eller Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets tidligere metodeudviklingspulje.

Kommunens advokat har udarbejdet et notat om mulighederne: ”Den fremtidige organisering af beskæftigelsesindsatsen i Københavns Kommune”. Notatet kan fås hos udvalgssekretariatet.

Forslag om fremme af social innovation og iværksætteri
I forbindelse med forberedelserne af forhandlingerne om budget 2013 drøftede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen mulige initiativer, der kunne fremme udviklingen af nye velfærdsløsninger og samarbejdet mellem offentlige og private aktører, herunder socialøkonomiske virksomheder.

I det vedlagte notat 'Strategisk fremme af social innovation og iværksætteri' er bestkrevet disse fire mulige initiativer:

  • Pulje til social innovation via partnerskaber
  • Fond for risikovillig kapital til sociale innovationsprojekter
  • Styrkelse af social beskæftigelse efter socialøkonomiske principper
  • Juridisk rådgivning til tilrettelæggelse af indkøb og udbud

I forhold til det sidstnævnte initiativ, som forvaltningerne overvejede, så indgår der i budgetaftalen for 2013 et initiativ om juridisk rådgivning til forvaltningerne på området om socialøkonomi. Rådgivningen forankres i Københavns Erhvervsservice. Endvidere fremgår det af budgetaftalen, at Økonomiforvaltningen undersøger mulighederne for, at dele af kommunens indkøb af varer og tjenesteydelser sker hos socialøkonomiske virksomheder, lige fra aktiveringsindsats til madleverancer.

De initiativer, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen overvejede, ville principielt kunne fremme anvendelsen af socialøkonomiske virksomheder. Men der ville fortsat ikke være nogen garanti for, at initiativerne ville have den effekt, at bestemte virksomheder eller virksomhedstyper ville vinde en given opgave. Det ville kræve en ændring af lovgivningen.

Udvidelse af rammerne
Hvis man vil fremme anvendelsen af socialøkomiske virksomheder, så skal lovgivningen ændres. Og det er muligt at gøre dette uden at komme på kant med EU-lovgivningen. Det er muligt i den nationale lovgivning at prioritere anvendelsen af non-profit-virksomheder til visse typer af opgaver. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udtalt sig vejledende herom.

Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren har tidligere på året sendt et brev til beskæftigelsesministeren herom.  Senest har ministeren, borgmesteren og en række embedsmænd drøftet mulighederne på et møde. Ministeriet er nu i gang med at undersøge, hvilke muligheder der er for at justere lovgivningen og fremme anvendelsen af anvendelsen af socialøkonomiske virksomheder, med respekt for EU-rettens rammer og reglerne om udbud.

Borgmesterens brev til ministeren er vedlagt. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udtalelse er med som bilag til brevet

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
BILAG

  1. Brev af 30. januar 2012 til beskæftigelsesministeren
  2. Notat af 27. juli 2012: Strategisk fremme af social innovation og iværksætteri

Morten Binder    /   Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top