Ansøgning til Satspuljen om forsøg med Koordineret løsladelse med jobplan bag murene (fællesindstilling)
Godkendelse af ansøgning til Satspuljen 2013 om forsøg med Koordineret løsladelse med jobplan ”bag muren”.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ansøgningen til Satspuljen 2013 om forsøg med Koordineret løsladelse med jobplan ”bag muren”.
Problemstilling
Dømte og varetægtsfængslede københavnere er en kilde til kriminalitet og utryghed i København. Hertil kommer, at de kriminelle miljøer ser mulige rekrutter blandt de dømte og varetægtsfængslede københavnere, ikke mindst blandt de unge. Både nationale og internationale undersøgelser viser, at arbejdsløshed øger risikoen for kriminalitet, mens omvendt aktivering og beskæftigelse mindsker risikoen.
En effektiv beskæftigelses- og uddannelsesindsats er dermed et centralt værktøj for at forhindre kriminalitetstruede i at bevæge sig længere ud i en kriminel løbebane. Dertil kommer, at indsatser, der mindsker risikoen for ny kriminalitet og øger sandsynligheden for beskæftigelse, må antages at være kosteffektive, og dermed på sigt spare samfundet for mange udgifter.
Løsning
På den baggrund er der som led i Sikker By indsatsen igangsat forsøg mellem Kriminalforsorgen / Københavns Fængsler og Københavns Jobcenter om helhedsorienteret indsats for dømte og varetægtsfængslede borgere i alderen 18 – 25 år via opsøgende indsatser ”bag muren”, benævnt hhv. projekt ”Job og uddannelse for dømte unge (JUDU) og projekt ”Job og uddannelse for varetægtsfængslede unge” (JUVU).
Forsøget er nyskabende i forhold til udslusningen af indsatte borgere, da de indsatte borgere ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.
JUVU er blevet eksternt evalueret for perioden august 2010 – december 2011. Evalueringen viser bl.a. at seks ud af ti efter deres løsladelse mødte op i jobcentret, på en uddannelsesinstitution eller påbegyndte et lærepladsforløb. Og knap halvdelen af deltagerne er stadig i uddannelse, i lære eller i et positivt forløb på jobcentret tre eller flere måneder efter deres løsladelse.
På baggrund af de positive resultater indgår det som forslag i Københavns Kommunes udkast til 18+ strategi, at udvide den helhedsorienterede indsats for dømte og varetægtsfængslede borgere op til 30 år.
Forsøg med koordineret løsladelse med jobplan ”bag muren”
Evalueringen af JUVU har været drøftet mellem Københavns Kommune, Kriminalforsorgen / Københavns Fængsler og Justitsministeriets Forskningskontor med henblik på om der i partnerskab mellem Justitsministeriet og Københavns Kommune, indenfor rammerne af ”Køreplan for god løsladelse”, kan gennemføres et landsdækkende forsøg med opsøgende indsats bag muren for indsatte københavnske borgere, dømte som varetægtsfængslede, i alderen fra 18 år til 30 år.
Udover jobplan ”bag muren” som foreslået i 18+ strategien, foreslås med forsøget bl.a. igangsat fremskudt sagsbehandling fra Socialforvaltningen ”bag muren” som led i borgernes løsladelse.
Formålet er via det landsdækkende forsøg, der proces- og effektvurderes, at dokumentere positive konsekvenser i forhold til:
-
Forebyggelse af tilbagefald til kriminalitet og
-
Øget selvforsørgelse blandt tidligere indsatte borgere.
med heraf forventede positive effekter for vækst og tryghed i Danmark, herunder færre ofre for ny kriminalitet og bedre livskvalitet for indsatte og tidligere indsatte borgere.
Evalueringen skal endvidere pege på, hvad der er af betydning for et øget samarbejde mellem myndighederne jf. behovet for styrket samarbejde mellem Kriminalforsorgen og kommunerne som bemærket af Statsrevisionerne / Rigsrevisionen (Beretning nr. 10/2010) og i Regeringsgrundlaget ”Et Danmark der står sammen”.
Følgende succeskriterier er forslået i forsøget:
-
Mindst 60 pct. af de unge i målgruppen tager imod tilbuddet.
-
Mindst 50 pct. af de dømte og varetægtsfængslede unge, der har modtaget tilbud om jobplan ”bag muren” er 3 måneder efter løsladelse / fremmøde fortsat i positiv kontakt med jobcentret eller i beskæftigelse eller i uddannelse.
-
De unge, der indgår i forsøget, har i markant mindre omfang begået ny kriminalitet i en periode af 2 år efter indsatsen sammenholdt med en tilsvarende gruppe af unge, der ikke modtager denne indsats.
-
De unge, der indgår i forsøget, er i markant større omfang selvforsørgende eller under uddannelse i en periode af 2 år efter indsatsen sammenholdt med en tilsvarende gruppe af unge, der ikke modtager denne indsats.
Projektet foreslås gennemført i perioden 2013 – 2015 med 2 års opfølgning ift. tilbagefald til kriminalitet. Procesevaluering af forsøget skal foreligge april 2016. Den endelige effektevaluering, der angår tilbagefald til kriminalitet og arbejds-/uddannelsesforhold to år efter indsatsen, skal foreligge medio 2018. Opgaven varetages af Justitsministeriets Forskningskontor. Et forsøg af den beskrevne art forventes at ville kunne få international interesse, da der er behov for mere sikker og god forskning om betydningen af arbejde og indsatser for at styrke lovovertræderes arbejdsmuligheder.
Økonomi
Forsøget har et samlet budget for perioden 2013 – 2018 på 37,563 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune medfinansierer 9,8 mio. kr. under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af 18+ strategien / budget 2013. Satspuljen 2013 ansøges hermed om 27,763 mio. kr. til forsøget.
Ansøgningen er afgivet med forbehold for politisk godkendelse, herunder Borger-repræsentationens godkendelse af budget 2013 / 18+ strategien.
Videre proces
Såfremt ansøgningen bevilges, helt eller delvist, forelægges indstilling om implementering af forsøget.
BILAG
- Ansøgning
- Projektbeskrivelse med samarbejdserklæringer
Morten Binder / Kaj Ove Christiansen