Mødedato: 08.02.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Handleplan for bekæmpelse af diskrimination

Se alle bilag

Indstillingen redegør for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forslag til handleplan for bekæmpelse af diskrimination i 2016. 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender handleplan for bekæmpelse af diskrimination i 2016.

Problemstilling

København har i Integrationspolitik 2015-18 sat sig som mål at styrke medborgerskabet blandt københavnere. Medborgerskab handler om at deltage aktivt i samfundet og have tillid til de grundlæggende spilleregler, som det demokratiske fællesskab bygger på. Det kræver, ud over lige adgang til bl.a. uddannelse og job, at den enkelte oplever sig som en anerkendt og ligeværdig del af fællesskabet.

Med Integrationsaftale 2015-16 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget at gennemføre en årlig undersøgelse, der afdækker graden af medborgerskab blandt 18-29-årige københavnere. Udvalget bliver forelagt resultaterne af medborgerskabsundersøgelsen den 22. februar 2016 sammen med status på integrationsaftalens indsatser og målene i Integrationspolitik 2015-18.

Resultaterne fra årets medborgerskabsundersøgelse viser, at der i 2015 er følgende udfordringer med diskrimination i København:

  • 24 pct. af de unge københavnere har oplevet diskrimination inden for det seneste år. For unge med anden etnisk baggrund end dansk gælder det 43 pct.
  • Religiøse minoriteter er i særlig risiko for diskrimination. 43 pct. af de unge københavnere med anden etnisk baggrund end dansk, som har oplevet diskrimination, angiver religion som årsag.
  • Unge oplever diskrimination i det københavnske natteliv. Blandt de unge, der har oplevet diskrimination, har 50 pct. oplevet diskrimination i nattelivet.

I denne indstilling skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tage stilling til handleplan for bekæmpelse af diskrimination i 2016. Med Integrationsaftale 2015-16 blev der afsat 0,8 mio. kr. årligt til bekæmpelse af diskrimination. Fra Budget 2016 bliver der afsat yderligere 2,5 mio. kr. fra ’Styrket medborgerskab’ samt 0,5 mio. kr. fra ’Bedre integration i København’. Handleplanen mod diskrimination udmønter dermed midler i Budget 2016 og beskriver samtidig de allerede besluttede indsatser i Integrationsaftale 2015-16.

Løsning

For at styrke indsatsen mod diskrimination i København bliver der iværksat målrettede tiltag, som enten er helt nye og baserer sig på andre byers gode erfaringer, eller som bygger videre på erfaringerne fra de iværksatte indsatser under Integrationsaftale 2015-16. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forslag til indsatser er beskrevet i det følgende. Indsatserne er desuden udfoldet i deres helhed i den vedlagte handleplan (se bilag 1).

Udfordring
Hver fjerde unge københavner har oplevet diskrimination, og blandt unge med anden etnisk baggrund end dansk gælder det 43 pct. Diskrimination forekommer mange forskellige steder, f.eks. i det offentlige rum, på arbejdspladsen og på skoler. Særligt jøder og muslimer oplever i disse år et stigende antal episoder med diskrimination og hadforbrydelser. Derudover oplever elever med anden etnisk baggrund end dansk diskrimination på byens erhvervsskoler. Diskrimination i det københavnske natteliv er også et udbredt problem blandt unge, f.eks. i form af tilråb og chikane af kvinder, nægtet indgang til restaurationer for unge med anden etnisk baggrund end dansk samt diskrimination af LGBT-personer.

Indsats
Følgende fire indsatser foreslås iværksat eller videreført i 2016:

1. Bekæmpelse af antisemitisme og islamofobi: Der iværksættes en indsats, der skal give københavnerne større viden om jødedom og islam. Der gives midler til, at Det Jødiske Samfund i Danmark etablerer et informationscenter, der tilbyder oplysning om det jødiske mindretal i København. Samtidig gives midler til tilbud fra Muslimernes Fællesråd, der informerer om det muslimske mindretal. For at få dialogen ud blandt byens unge bliver der etableret et dialogambassadørkorps af muslimer og jøder, som tager ud på uddannelsesinstitutioner og skoler i København. Korpset forankres i SSP i samarbejde med BUF. Indsatsen til bekæmpelse af antisemitisme og islamofobi udmøntes 4-årigt i perioden 2016-19. Jf. budgetnotatet fra Budget 2016 skal indsatsen årligt nå ud til 4.000 borgere samt 300 lærere og 1.000 elever.

2. Et trygt natteliv: Diskrimination i nattelivet er fortsat en udfordring i København. 111 af de 359 registreringer i Stemplet-appen omhandler diskrimination i nattelivet. Derfor iværksættes følgende aktiviteter:

  • Test i nattelivet: Der iværksættes systematiske tests, hvor en gruppe af unge med forskellige baggrunde tester indgangene til diverse restaurationer. På den måde bliver eventuelle brud på lovgivningen om ulovlig forskelsbehandling dokumenteret. Denne type indsats har været afprøvet i Oslo (den norske model fremgår af bilag 2 sammen med et forslag til model for indsatsen i København). Samtidig fastholdes Stemplet-appen til registrering af oplevet diskrimination.
  • Dialogforum: Der etableres et dialogforum med deltagelse af relevante aktører fra det københavnske natteliv, som skal finde konkrete løsninger på, hvordan lovgivningen om ulovlig forskelsbehandling bedst efterleves i nattelivet, og hvordan krænkelser, chikane og diskrimination kan forebygges.
  • Et trygt natteliv for kvinder og LGBT-personer: Der vil i 2016 være et særligt fokus på at udvikle tiltag, der forebygger krænkelser af kvinder og LGBT-personer i nattelivet, f.eks. gennem dialogaktiviteter på skoler og en bred oplysningskampagne i byens rum. Denne indsats suppleres af undervisning om ligestilling inden for rammerne af kommunens modtagelses- og integrationsaktiviteter for flygtninge.

Jf. budgetnotatet fra Budget 2016 skal indsatsen i nattelivet årligt nå ud til 30-40.000 unge københavnere.

3. Ungeagenter: Elever med anden etnisk baggrund end dansk oplever diskrimination på byens erhvervsskoler, hvilket kan være en medvirkende årsag til elevernes frafald på uddannelsen. Derfor etableres et korps af ungeagenter blandt elever på erhvervsskolerne, som uddannes i at rådgive andre elever, der oplever diskrimination. Indsatsen finansieres af Ministeriet for Udlændinge, Integration og Bolig med 0,6 mio. kr. i 2016. I samarbejde med ministeriet er der fastsat en målsætning om, at der bliver uddannet mindst 20 elever årligt. I 2015 gennemgik 25 elever uddannelsen, og tallet bliver i 2016 opjusteret til 30 elever. Med midler fra Budget 2016 til ’Bedre integration i København’ afsættes der 0,5 mio. kr. til 1/2 årsværk og uddannelse af yderligere 30 ungeagenter, hvorved der bliver uddannet i alt 60 ungeagenter i 2016.

4. Dialogaktiviteter: Byens unge mangler viden om handlemuligheder til at bekæmpe den diskrimination, der finder sted i København. Derfor fortsættes udbuddet af gratis dialogaktiviteter på folkeskoler og ungdomsuddannelser, som sætter fokus på diskrimination og fordomme via oplæg, workshops og teater fra leverandører som f.eks. teatergruppen C:NTACT. Med Integrationsaftale 2015-16 blev det besluttet, at dialogaktiviteterne skal nå ud til 3.000 elever årligt. På baggrund af resultaterne fra 2015 bliver målet i 2016 opjusteret til 4.000 elever.

Økonomi

Handleplanen er finansieret på følgende måde:

Indsats Finansiering i 2016 (mio. kr.) Finansieringskilde
Bekæmpelse af antisemitisme og islamofobi *1,70   Budget 2016: ’Styrket medborgerskab’
Et trygt natteliv 0,50   Budget 2016: ’Styrket medborgerskab’ 
Ungeagenter 0,60   Ministeriet for Udlændinge, Integration og Bolig
0,50   Budget 2016: ’Bedre integration i København’
Dialogaktiviteter 0,80   Integrationsaftale 2015-16
0,50   Årlig BR-bevilling
I alt 4,60    
½ årsværk til styring og opfølgning på indsatser 0,30   Budget 2016: ’Styrket medborgerskab’
Samlet 4,90    

* Midlerne udmøntes 4-årigt i perioden 2016-19.

Den samlede økonomiske ramme for handleplanen mod diskrimination bliver dermed på 4,9 mio. kr. i 2016. Handleplanen er finansieret af:

  • 2,5 mio. kr. fra Budget 2016 til ’Styrket medborgerskab’
  • 0,5 mio. kr. fra Budget 2016 til ’Bedre integration i København’
  • 0,8 mio. kr. fra Integrationsaftale 2015-16
  • 0,5 mio. kr. fra en årlig bevilling fra Borgerrepræsentationen til indsats mod diskrimination
  • 0,6 mio. kr. fra Ministeriet for Udlændinge, Integration og Bolig

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bliver forelagt en status på de igangsatte indsatser i Integrationsaftale 2015-16 den 22. februar 2016 sammen med resultaterne af den årlige medborgerskabsundersøgelse. Samtidig behandler udvalget en status på målene i Integrationspolitik 2015-18. Primo 2017 får udvalget en status på indsatserne i handleplanen mod diskrimination i 2016.

Birgitte Hansen / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Udvalget behandlede hver indsats for sig.

 

Indsats 1. Bekæmpelse af antisemitisme og islamofobi

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens oprindelige tekst under indsats nr. 1:

 

"Der iværksættes en indsats, der skal give københavnerne større viden om jødedom og islam. Der gives midler til, at Det Jødiske Samfund i Danmark etablerer et informationscenter, der tilbyder oplysning om det jødiske mindretal i København. Samtidig gives midler til tilbud, der informerer om det muslimske mindretal. For at få dialogen ud blandt byens unge bliver der etableret et dialogambassadørkorps. Forvaltningen vurderer, hvilke foreninger der er relevante, og orienterer udvalget herom. Korpset forankres i SSP i samarbejde med BUF. Indsatsen til bekæmpelse af antisemitisme og islamofobi udmøntes 4-årigt i perioden 2016-19. Jf. budgetnotatet fra Budget 2016 skal indsatsen årligt nå ud til 4.000 borgere samt 300 lærere og 1.000 elever."

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Indsats nr. 1 blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Indsats 2. Et trygt natteliv

Indstillingens indsats nr. 2 blev behandlet i 3 dele.

 

"Test i nattelivet" blev udskudt uden afstemning.

 

"Dialogforum" blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre stillede ændringsforslag om at opdele "Et trygt natteliv for kvinder og LGBT-personer"  i henholdsvis "Et trygt natteliv for kvinder" og "Et trygt natteliv for LGBT-personer".

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Indsats nr. 2, "Et trygt natteliv for kvinder" og "Et trygt natteliv for LGBT-personer" blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Indsats 3. Ungeagenter

Socialdemokraterne stillede ændringsforslag til indsats nr. 3, om at "Ungeagenter" ændres til "Ungerådgivere".

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Indsats nr. 3 blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Indsats 4. Dialogaktiviteter

Indsats nr. 4 blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top