Mødedato: 08.02.2007, kl. 14:15

Opfølgning på projektstyring på integrationsområdet

Se alle bilag

Opfølgning på projektstyring på integrationsområdet

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 8. februar 2007

 

 

2.      Opfølgning på projektstyring på integrationsområdet

      BIU 20/2007

På baggrund af indkomne høringssvar til Indstilling om projektstyring, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sendte i høring i november 2006, skal det besluttes, hvorledes projektstyringstiltagene videre udformes.

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller:

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingens tiltag omkring projektstyring på integrationsområdet. Tiltagene er udarbejdet på basis af indkomne høringssvar og kommentarer til Indstilling om projektstyring fra november 2006.

 

Problemstilling

14. juni 2006 vedtog Borgerrepræsentationen "Københavns Kommunes integrationspolitik" (BR 395/06). Blandt andet med udgangspunkt i en rapport udarbejdet af RAMBØLL i 2006 (BIU 54/2006) blev det ved den lejlighed slået fast, at der er behov for klar koordinering og styring på integrationsområdet. Det blev besluttet for større projekter at "foretage en mere systematisk evaluering og videreformidling af resultater", og at "sikre et bedre overblik over samtlige integrationsprojekter i kommunen". På samme vis, at alle projektansøgere bør opleve indgangen til kommunen som let og smidig.

Med dette for øje sendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i november 2006 Indstilling om projektstyring i høring i de øvrige fagudvalg. Høringssvarerne er relevante og generelt positive over for initiativet. På basis af indkomne høringssvar (se bilag 1 og 2) samt udvalget egne kommentarer, anbefaler denne indstilling hvordan projektstyringstiltagene videre udformes[1].

Løsning

Tiltag til projektstyring på integrationsområdet er opsummeret nedenfor. Integrationsprojekter forstås i forlængelse af integrationspolitikken som "en indsats, der i overensstemmelse med de fastlagte mål for projektet, inden for en afgrænset periode, har en udspecificeret opgave med henblik på at bidrage til, at en gruppe med en anden kultur (inkl. religion) dels tilpasser sig, dels bliver accepteret af en større gruppe, uden at gruppen bliver tvunget til at overtage flertallets kultur".

1. Overblik over relevante puljer

Mhp. at borgeren nemt kan få overblik over de af kommunens puljer, der er relevante for integrationsprojekter, styrker og forbedrer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen det puljeoverblik, Kultur- og Fritidsforvaltningen allerede har udarbejdet på integrationsområdet. Overblikket vil være tilgængeligt på kommunens hjemmeside.

2. Rådgivning og seminarer om evaluering og målrettet projektudformning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen rådgiver projektansøgere ved henvendelse omkring udformning af ansøgning og evaluering. Samtidig formidler forvaltningen dokumenterede erfaringer fra andre integrationsprojekter og information om kommunens integrationspolitiske mål og strategi. Hvor det er relevant og muligt, afholder den relevante forvaltning informationsmøder før puljeansøgningsfrist. Rådgivningen koordineres med eksisterende rådgivningstilbud i kommunen (Projektrådgivningen, Projektværkstedet og puljespecifik rådgivning), idet forvaltningens rådgivning særligt fokuserer på projektevaluering og målstyring.

 

Halvårlige seminarer

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arrangerer desuden halvårlige seminarer omkring målstyring og evaluering. Seminaret er samtidig et forum, hvor projekter, forvaltning, politikere m.fl. kan mødes, vidensdele og formidle dokumenteret erfaring.

3. Fælles ansøgnings- og evalueringsstandarter

Der udarbejdes fælles ansøgnings- og evalueringsstandarter for flg. puljer: 8 mill. kr puljen, Udviklingspuljen, Brobygningspuljen, §115 puljen, Tilskud til etablering og renovering af beboerlokaler og udearealer, Lokale puljer til borgerinitiativer i kvarterløftsområder og områdefornyelse samt Arrangementspuljen. De fælles ansøgnings- og evalueringsstandarter udarbejdes i en tværgående gruppe, hvor alle forvaltninger inviteres til at deltage. Målet er at opnå enighed omkring en række standarder for systematisk evaluering og effektmåling, der kan indarbejdes fleksibelt i den enkelte puljes ansøgnings- og evalueringsskemaer.

Det er hensigtsmæssigt, at kravene til evaluering og effektstyring i en vis grad afhænger af projektstørrelse i kr. Den tværgående gruppe drøfter hvori sådan forskelle til krav skal bestå eventuelt med udgangspunkt i det forslag, der er opstillet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Håndbog om Systematisk Evaluering (bilag 3). Forvaltningen anbefaler dog, at grænsen for ekstern evaluering fastholdes på 1,5 mio. kr., da evalueringen ellers vil blive meget udgiftstung for projektets budget. Efterfølgende mødes gruppen regelmæssigt for at vurdere status for kommunens integrationsprojekter, og koordinere projektstyring, herunder krav om evaluering og ansøgning. Jfr. Økonomiudvalgets høringssvar, bør det tilstræbes at også interne, ikke-puljefinansierede projekter evalueres af den relevante kommunale institution.

4. Kobling mellem projekt og drift

For ethvert projekt er det vigtigt at vurdere, hvorvidt projektet skal forankres i varig drift. Med det for øje bør den relevante fagforvaltning benchmarke projekterne med ordinær drift. Dette danner sammen med den aktuelle integrationspolitik baggrund for indstilling til beslutningstagere omkring eventuel forankring. Pt. er viden omkring effekt og cost-effect af den ordinære drift på integrationsområdet mangelfuld. Det er et område Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder på at forbedre, bland andet gennem udviklingen af et integrationsbarometer (BIU 227/2006)

5. Overblik over projekter

For at sikre et bedre overblik over kommunens integrationsprojekter, blev det med Københavns Kommunes integrationspolitik (BR 395/06) vedtaget at etablere en database. I databasen registreres integrationsprojekter, der (med)finansieres af kommunen, og har et budget på > 50.000 kr./år. Der er ingen høringssvar der forholder sig til den nedre grænse for registrering. Databasen forventes at være i luften med de centrale fagforvaltningers projekter registeret pr. marts 2007.

Databasen er samtidig kilde til datatræk omkring eksempelvis indsatsområde, projektfinansiering og geografi. Ligesom der kan søges på aktive projekter og målgrupper, herunder nationalitet. Det vil bidrage til at sikre gennemsigtighed og målbarhed af projektindsatsen, og til at forstå integrationsbarometerets målinger nærmere. Databasen kan desuden bruges til at formidle projekterfaringer internt og eksternt i kommunen.

Det er obligatorisk for projekter, der bevilliges midler fra puljerne nævnt under punkt 3 at selv-registrere sig i projektdatabasen. Fagforvaltningerne udpeger desuden ressourcepersoner til at bistå ved indsamling af materiale til projektdatabasen[2], samt til den løbende koordinering af evaluerings- og ansøgningsstandarter.

Økonomi

Udgifter afholdes inden for de 10 mio. kr., som blev afsat til styrkelse af den tværgående indsats (jfr. BR 37/2006). Der forventes følgende konkrete udgifter:

 

2006

2007

2008

Udvikling og drift

0,75 mio. kr.

0,1 mio. kr.

0,1 mio. kr.

Administration

4 årsværk

4 årsværk

4 årsværk

 

Videre proces

Indstillingen forelægges Borgerrepræsentationen. Herefter er Beskæftigelses- og Inte-grationsforvaltningen tovholder på den videre implementering, der evalueres efter et år.

Bilag

Høring:

Bilag 1: "Notat om høringssvar" inklusiv en tværgående oversigt over kommentarer i indkomne høringssvar.

Bilag 2: "Oversigt over høringssvar"

Øvrige bilag:

Bilag 3: Håndbog om systematisk evaluering

 

         Morten Binder

                                                         /Kaj Ove Christiansen

 

 



 



[1] Pt. er forslagene primært relevant for den delmængde af kommunes projekter, der er integrationsprojekter. Som sådan kan de opfattes som et pilotforsøg på en tværgående projektindsats i kommunen.

[2] Indtastning i projektdatabasen er som udgangspunkt forankret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Til top