Mødedato: 07.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Rejserapport fra BIU-studietur til Paris den 18.-21. oktober 2015

Se alle bilag
 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager rejserapporten for udvalgets studietur til Paris den 18.-21. oktober 2015 til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har været på studietur til Paris den 18.-21. oktober 2015. Studieturen blev besluttet på udvalgets møde den 4. maj 2015. Planlægningen af studieturen blev forestået af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Erfaringsopsamlingen, som opsummerer det faglige udbytte af studieturen, fremgår af bilag 1. Programmet for studieturen fremgår af bilag 2.

Løsning

Formålet med studieturen var, at udvalget kunne hente ny inspiration til Københavns Kommunes beskæftigelses-, integrations-, antiradikaliserings- og erhvervsindsats. Erfaringsopsamlingen (bilag 1) er struktureret omkring disse temaer. For en mere udfoldet gengivelse af de enkelte oplæg på turen, er der vedlagt power point præsentationer fra de besøg, hvor det har været muligt at indhente sådanne.

Nogle af de centrale læringspunkter fra studieturen er:

Beskæftigelses- og integrationsindsatser 
- En junior/senior-ordning, hvor seniorer lærer unge og dimittender op over en treårig periode, er en effektiv indsats over for udfordringen på det franske arbejdsmarked med høj arbejdsløshed blandt unge og en lav erhvervsfrekvens for borgere over 55 år.
- For at tiltrække og fastholde internationale talenter og højtuddannet arbejdskraft er det vigtigt at kunne stille boliger til rådighed. Boligen skal sikre integration af de nyankomne. De internationale studerende skal desuden tilbydes én indgang til myndigheder, sprogundervisning og gode relationer til virksomheder.
- Bekæmpelse af sociale og integrationsmæssige problemer blandt unge i udsatte boligområder skal primært ske gennem beskæftigelse. Det indebærer skabelsen af nye arbejdspladser, blandt andet ved at tiltrække virksomheder til byen og indgå en kontrakt med virksomhederne om at ansætte unge fra byen, og en målrettet beskæftigelsesindsats over for de udsatte unge.

Bekæmpelse af radikalisering
- I Frankrig er antiradikaliseringsindsatsen primært forankret på nationalt niveau. Det er essentielt, at der er et godt samarbejde mellem myndigheder på det nationale og kommunale niveau, da det nationale niveau kan sikre overblik og koordination, og det kommunale niveau kan sikre den tætte borgerkontakt.  
- Radikalisering hænger ofte sammen med sociale problemstillinger. Myndigheder må skelne skarpt mellem fx unges modstandsidentiteter og en reel radikalisering, ellers risikerer man at skubbe sårbare og udsatte unge ud i de radikaliserede fællesskaber.
- I Frankrig løfter civilsamfundet og private NGO’er en stor del af antiradikaliseringsindsatsen. En effektiv metode i indsatsen er dialogmøder mellem radikaliserede unge og ofre samt mellem unge med antisemitiske holdninger og jødiske borgere. Formålet er at ’sætte ansigt på fjenden’ og derved skabe forståelse og forsoning mellem grupper.

Erhvervsfremme og iværksætteri
- Øget urbanisering skaber vækst. De vigtige faktorer for byers vækst er udvikling af transport, bolig og infrastruktur. København er et stærkt brand internationalt, hvilket kan skabe arbejdspladser og tiltrække højtuddannet arbejdskraft til København.
- Et iværksætter- og innovationshus kan sikre flere og mere succesfulde iværksættere ved at samle nye og etablerede iværksættere, virksomheder og investorer under ét tag.
- Det er vigtigt, at myndigheder bidrager til en iværksætterkultur. Dette kan blandt andet ske gennem økonomisk støtte til iværksættere. Skattefordele for større virksomheder, der investerer i nye virksomheder, kan desuden gøre det lettere for startups at få kapitalindskud, som sikrer vækst og længere overlevelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Studieturen blev afholdt inden for den af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fastsatte ramme på 190.000 kr.

Birgitte Hansen     /    Sofie Munk

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top