Temadrøftelse om grøn omstilling
Resumé
På BIU-mødet den 7. juni 2023 har udvalget en temadrøftelse om grøn omstilling og partnerskaber. Temadrøftelsen indeholder en kort rammesætning ved forvaltningen, oplæg ved Dansk Industri og Sustainable Change Makers, der er et netværk af unge professionelle (25-35 år), der arbejder med bæredygtighed. Udvalget har mulighed for at drøfte forvaltningens fremtidige arbejde med grøn omstilling.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens rammesætning om status på arbejdet med grønne jobs og grønne kompetencer til efterretning.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg fra Dansk Industri til efterretning.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg fra Sustainable Change Makers til efterretning.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter beskæftigelsesindsatsen med fokus på grønne jobs og grønne kompetencer.
Problemstilling
Den grønne omstilling medfører et stigende behov for arbejdskraft, der kan løfte de opgaver, der følger med omstillingen. Konkret betyder det at der bl.a. er brug for flere elektrikere ifm. Elbiler og lade-standere og flere smede til produktionen af vindmøller og at kompetencerne på arbejdsmarkedet udvikles. Efterspørgslen på arbejdskraft, kompetencer og nye idéer betyder dog også, at der er et stigende behov for at flere borgere – både ledige og borgere i arbejde – orienterer sig mod den grønne omstilling.
På trods af udsigt til en økonomisk afmatning er der forsat en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft til grøn omstilling. Tænketanken Concito estimerer, at den grønne omstilling, herunder en kommende CO2-afgift og andre klimainvesteringer, vil skabe ca. 30.000 flere jobs årligt i 2022-2024. Det tal vil være støt stigende til 50.000 flere jobs i 2030 (Job til grøn omstilling, Concito, 2022).
Den grønne omstilling vil særligt skabe efterspørgsel efter arbejdskraft inden for industri og bygge- og anlægssektoren i dette årti. Efterspørgslen skabes i størst grad blandt de erhvervsfagligt uddannede og for de ufaglærte. Men der er en betydelig stigning i grønne jobs inden for alle uddannelsesniveauer. Det kan være akademikeren, der skal kunne lave et CO2-regnskab, eller kantinemedarbejderen, der skal være opdateret om madspild og affaldssortering.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats med at skaffe arbejdskraft til grøn omstilling skal understøtte private og offentlige arbejdsgivere i at få den arbejdskraft, der bliver efterspurgt ifm. Den grønne omstilling. Ambitionen er, at flere af byens ledige har de rette kompetencer til at varetage grønne jobfunktioner og understøtte byens virksomheder i grøn vækst og samfundets grønne omstilling.
I foråret 2021 udarbejdede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen strategien ’Grønne job – grønne kompetencer’. Strategien sætter den overordnede ramme for, hvordan forvaltningen understøtter, at private og offentlige arbejdsgivere får den arbejdskraft, der bliver efterspurgt ift. Den grønne omstilling.
Strategien skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes bæredygtighedsdagsorden, f.eks. i forhold til grøn turisme, hvor der er fokus på bl.a. certificering af hoteller til grøn omstilling, men også f.eks. kommunens grønne mad- og måltidsstrategi mv. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens grønne strategi kommer også til at tappe ind i Københavns Kommunes overordnede Klimaplan. Klimaplanen berører bl.a. omstilling fra fjernvarme, bygas mv. til vindmøller og solcelleanlæg, samt renovering og effektivisering af bygningsmassen i København. I den forbindelse deltager forvaltningen i Borgmesterforum for Klima, og forvaltningen er her tovholder for arbejdsgruppen for rekruttering til grøn omstilling.
I bilag 2 beskrives forvaltningens arbejde med strategien ’ Grønne jobs – grønne kompetencer’, fokus i 2023 og frem og finansieringen af de grønne indsatser. I bilag 3 beskrives indsatser og pilotprojekter under den grønne strategi. I bilag 4 fremgår de initiativer, som forvaltningen har meldt ind til en klima-budgetpakke listet i forvaltningens bud på en prioriteret rækkefølge.
Oplæg ved Dansk Industri
Dansk Industri (DI) er Danmarks største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation og repræsenterer over 19.500 små og store virksomheder fra dansk erhvervsliv. DI repræsenterer 11 forskellige branchefælleskaber, herunder byggeri, energi og turisme. I DI’s 2030-plan: Ambitioner for Danmark, er det ene ud af tre afgørende ambitioner, at Danmark skal være grønnere og gå forrest for at sikre klimaneutralitet. Oplægget fra Dansk Industri har primært fokus på efterspørgslen efter arbejdskraft til grøn omstilling.
Oplæg ved Sustainable Change Makers
Sustainable Change Makers er en af de aktører, som forvaltningen støtter på det grønne område. Oplægget har primært fokus på, hvordan Sustainable Change Makers metodisk arbejder med en partnerskabsmodel i planlægningen og udførelsen af den grønne job- og karrieremesse. Modellen giver mulighed for at trække på forskellige kompetencer og netværk i planlægningen af messen, og samtidig styrker det ejerskabet til messen før, under og efter messen er afholdt.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Det grønne område har ikke finansiering fra 2024, medmindre det får midler i Budget 2024.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan under temadrøftelsen drøfte f.eks. udvalgets prioriteringer ifm. grøn omstilling, om der er noget, forvaltningen overser i arbejdet med grøn omstilling, og om hvordan forvaltningen fremover kan samarbejde med eksterne aktører på det grønne område mv. Udvalget kan også foreslå initiativer eller samarbejder, som de mener bør være en del af forvaltningens indsatser vedr. grønne jobs og grønne kompetencer.
Udvalget kan foreslå initiativer, som forvaltningen skal have med ifm. arbejdet med Københavns Kommunes overordnede Klimaplan i samarbejde med de andre forvaltninger, som er nævnt under afsnittet Løsning.
Københavns Kommune er også ved at udarbejde en ny erhvervsstrategi, der sætter retningen for KK’s arbejde for udvikling af erhvervslivet i perioden 2024-2027. Udvalget kan også foreslå områder inden for f.eks. grønne jobs eller grønne kompetencer, som forvaltningen kan arbejde på at få med i erhvervsstrategien.
Videre proces
Forvaltningen tager input fra udvalgets temadrøftelse med i det videre arbejde med grønne jobs og grønne kompetencer. Både i forhold til forvaltningens indsatser, Københavns Kommunes Klimaplan og Københavns Kommunes erhvervsstrategi.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingens første tre at-punkter blev taget til efterretning.
Indstillingens fjerde at-punkt blev drøftet.