Mødedato: 07.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring af udkast til restaurationsplan

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget vedr. udkast til restaurationsplan.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget vedr. udkast til restaurationsplan.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har sendt forslag vedr. udkast til restaurationsplan. Udkastet til restaurationsplanen er udarbejdet af Bevillingsnævnet, der mener, at det ville være en fordel med en samlet og lettilgængelig beskrivelse af gældende regler og praksis for at meddele alkoholbevilling mv. Restaurationsplanen skal skabe et overblik over, hvordan området administreres og være til gavn for både restauratører, beboere og andre interesserede. Mange kommuner i landet har haft restaurationsplaner i en årrække blandt andre Århus, Odense og Aalborg.

Bevillingsnævnet har derfor udarbejdet et udkast til restaurationsplan for Københavns Kommune. For at sikre en yderligere kvalificering af udkastet ønsker Bevillingsnævnet at sende restaurationsplanen i høring i Økonomiudvalget og i de stående udvalg med henblik på at få udvalgenes eventuelle bemærkninger til udkastet. Udkastet vil samtidig blive sendt i offentlig høring via kommunens høringsportal www.blivhoert.kk.dk

Løsning

Beskæftigelses og Integrationsudvalget har følgende bemærkninger til forslaget. 

1. Beskæftigelses og Integrationsudvalget noterer sig med tilfredshed, at diskrimination nu som noget nyt nævnes som et af flere parametre, der skal tages hensyn til i forbindelse med alkoholbevilling.

2. Udvalget mener dog, at diskrimination er så alvorlig en faktor, at det bør være en skærpende omstændighed for, hvorvidt en bevilling gives til en virksomhedsejer, der er dømt for diskrimination.

Vi ved fra resultaterne af vores inklusionsbarometer, at det har en afgørende negativ effekt på københavnernes oplevelser af at høre til i København, hvis de oplever diskrimination. Derfor er det af stor betydning, at diskrimination bekæmpes aktivt i hele byen. Som tallene i bilaget Diskrimination – faktaark 2012 viser, så er det 20 pct. af alle diskriminerede (fra 15 år og opefter), der oplever at blive diskrimineret i nattelivet og vores tal indikerer klart, at andelen stiger, såfremt vi kun kigger på de unge 15-24årige.

Den 10.3.2011 besluttede BR en handlingsplan mod diskrimination i nattelivet. Handlingsplanen hviler på den grundpræmis, at diskrimination i nattelivet hverken kan løses eller forebygges alene ved at gøre en indsats i nattelivet. Handlingsplanen mod diskrimination i nattelivet indeholder følgende fokusområder: a) Forebyggelse af diskrimination gennem bekæmpelse af intolerance og fordomme blandt unge københavnere, b) Holdningsændring blandt gæster og ansatte i det københavnske natteliv, og c) Undersøgelse af sanktionsmuligheder på baggrund af dokumenterede sager om diskrimination.

I henhold til sanktionsmuligheder har borgmesteren Anna Mee Allerslev i 2011 rettet henvendelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen for at få undersøgt mulighederne for at fratage diskoteker og udskænkningssteder alkoholbevillingen, såfremt der foreligger dom for diskrimination. I svaret fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fremgår det blandt andet, at en frakendelse af alkoholbevillingen som følge af diskrimination forudsætter, at der er tale om grove eller gentagne overtrædelser af diskriminationsforbuddet. Både overtrædelserne og bevillingsfrakendelsen vil skulle fastslås ved dom.

På denne baggrund anmoder Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om, at Kultur- og Fritidsudvalget sikrer, at diskrimination bør være en særlig skærpende omstændighed i forhold til at fratage alkoholbevillinger i sager, hvor der foreligger dom for diskrimination.

3. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmoder ligeledes Kultur- og Fritidsudvalget om at sikre, at aktører, der modtager kommunal støtte, som f.eks. spillesteder, bør miste støtten, hvis de dømmes for diskrimination.

Det er udvalgets holdning, at diskrimination i nattelivet såvel som i samfundet i det hele taget er uforeneligt med visionerne for København - nemlig at København skal være en mangfoldig og inkluderende storby med en naturlig accept af forskellighed.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvaret, sendes det til videre proces i Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutning

Dansk Folkeparti stillede forslag om at slette høringssvarets 3. afsnit og 7. afsnit.
Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X
Forslaget blev forkastet.

Det Konservative Folkeparti stillede forslag om at slette ordene "mangfoldig og" i høringssvarets sidste afsnit.
Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X
Forslaget blev forkastet.

Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag til indarbejdelse i høringssvaret:

1:

”Erhvervs- og Selskabsstyrelsen skriver i brev af 7. juli 2011, at det er styrelsens opfattelse, at straffelovens § 79 om frakendelse af særlig offentlig autorisation eller godkendelse kan finde anvendelse på en bevillingshaver. Styrelsen vurderer således, at en restauratør ved dom for strafbart forhold kan frakendes retten til fortsat at udøve restaurationsvirksomhed eller til at udøve den under visse former, såfremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget opfordrer til, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsens vurdering skrives ind i Københavns Kommunes Restaurationsplan under Pkt. 13. Tilbagekaldelse/inddragelse.”

2:

”Beskæftigelses- og Integrationsudvalget konstaterer, at diskrimination desværre ikke er anført som kriterium i Restaurationslovens §13, således at diskrimination kan anvendes som grundbetingelse for fratagelse af alkoholbevillinger.”

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X
Forslaget blev vedtaget.

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til høringssvaret:

I høringens punkt 3 ændres ordene "om at sikre" til "om at arbejde for". 
Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Forslaget blev vedtaget.

Samlet afstemning om indstillingen:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Indstillingen blev vedtaget med ovenstående ændringer.
Til top