Mødedato: 07.03.2017, kl. 09:00
Mødested: Vilvorde Kursuscenter - Vilvordevej 70, 2920 Charlottenlund

Business cases til Investeringspuljen – Intensiv jobhjælp til akademikere

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender business casen ’Intensiv jobhjælp til akademikere’ (bilag 1) til Investeringspuljen.
  2. at finansieringen af casen indgår i forhandlingerne for Overførselssagen 2017.

Problemstilling

Med Budget 2016 er det besluttet at iværksætte en ny strategi: ’Smarte investeringer i kernevelfærden’. Strategien har til formål at implementere ny teknologi og udvikle medarbejderne i Københavns Kommune. Investeringerne skal desuden føre til effektiviseringer. Da den kraftige befolkningsvækst i København sætter kommunens økonomi under pres, besluttede aftaleparterne med Budget 2017 at forlænge strategien til og med 2018.

Aktuelt har Københavns Kommune ca. 5.300 ledige akademikere (bruttoledige), hvilket svarer til en akademikerledighed lige under 6 pct. Ca. halvdelen af dem er dimittender. I resten af landet (ekskl. København) er tallet under 4 pct.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) foreslår at oprette et internt aktiveringstilbud kaldet ’Intensiv jobhjælp til akademikere’ i en forsøgsperiode, der løber til og med 2019. Formålet med aktiveringstilbuddet er at forkorte den gennemsnitlige ledighed for de ledige akademikere. Forslaget er således at betragte som et pilotprojekt, der kan udvides til et større projekt – og eventuelt andre målgrupper – såfremt pilotprojektet viser sig at have de forventede positive beskæftigelseseffekter.

Målgruppen for forslaget er nyledige borgere med akademiske uddannelser. Målgruppen tilstræbes at være repræsentativ blandt de, der ikke allerede skal modtage en tidlig aktivering ud fra en risikovurdering, jf. aftale ”Flere akademikere i job”. Det vil sige, at målgruppen er ledig med lav eller gennemsnitlig risiko for langtidsledighed, da højrisikogruppen allerede aktiveres tidligt. Forløbet tilbydes årligt 1.000 borgere i målgruppen. Det vil dermed blive muligt at sammenligne effekten i forhold til en tilsvarende gruppe, som ikke får samme indsats. Personer i målgruppen skal i udgangspunktet formidles direkte til job eller virksomhedsplacering, men erfaringen viser, at der for nogle er brug for en ekstra indsats, hvis ledigheden ikke skal trække ud. Førstevalget er altid job, dernæst virksomhedsplacering og endeligt et tilbud som det foreslåede, der kan hjælpe på vej for de, der ikke kan selv eller søger job for snævert fagligt og geografisk. Forvaltningen vil blandt andet bistå i jobsøgning i hele landet og præsentere de partnerskabsaftaler med større AC-afhængige virksomheder og offentlige arbejdspladser, som forvaltningen arbejder på at kunne indgå i den kommende tid.

Aktiveringsforløbet vil give deltagerne de nødvendige basisforudsætninger til at komme godt i gang med jobsøgningen. BIF har dokumenteret, at ledige akademikere i København gennemsnitligt søger 1,6 job om ugen – typisk 30-60 minutter fra egen bopæl. Forløbet skal øge antal søgte job, øge søgeradius og dermed forkorte ledighedslængden.

Forløbets indhold tilrettelægges med en kombination af holdundervisning og individuel sparring i jobsøgning, herunder udarbejdelse af ansøgning og cv. Forløbet vekselvirker mellem undervisning og praktisk afprøvning af de tillærte redskaber, så forløbet direkte omsætter det tillærte i praktisk handling. Dvs. at borgerne bruger en stor del af tiden på egen jobsøgning støttet af underviseren. Af samme grund er forløbet tilrettelagt med en høj aktiveringsgrad på 30 timer ugentligt i 4 uger. Dermed kan skabes et intensivt kvalitetstilbud med fokus på progression.

Forløbet supplerer de eksisterende aktiveringstilbud til akademikere. Se bilag 1 for en detaljeret beskrivelse af casen.

Økonomi

Indsatsen betyder, at der skal afholdes udgifter til undervisning og findes egnede lokaler til formålet. For at 1.000 borgere årligt skal kunne deltage i indsatsen, er der løbende behov for tre hold med hver 30 deltagere, med løbende opstart hver måned. Det betyder, at der skal tilknyttes 5 årsværk undervisere, der hver gennemfører ca. 6-7 kurser årligt. Derudover tilknyttes et administrativt årsværk. Der er desuden huslejeudgifter i forbindelse med at gennemføre forslaget.

På baggrund af evalueringen af ’Hurtigt i gang forløb’ fra 2008, forventes forslaget at medføre en forkortelse af den gennemsnitlige ledighedslængde for de omfattede akademikere på ca. 2 uger og dermed en årlig besparelse på overførselsudgifterne på ca. 4,4 mio. kr. Efter afslutningen af forsøget forventes der endvidere at være en marginal varig resteffekt pga. mindre tilbagefald svarende til ca. 0,4 mio. kr. årligt.

Forslagets samlede økonomiske konsekvenser fremgår af tabellen.

 

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) godkender business casen i den foreliggende form, indgår i forhandlingerne i forbindelse med Overførselssagen for 2017, jf. beslutning i Budget 2017 om at investeringscases fremover fremlægges i forbindelse med Overførselssagen og budgetforhandlingerne.

Såfremt BIU ønsker ændringer til casen indarbejdet, må casen afvente budgetforhandlingerne, da en indarbejdelse af ændringer ikke kan nås inden udsendelse af materiale til forhandlerkredsen for Overførselsforhandlingerne, da fristen herfor til Økonomiforvaltningen er overskredet.

Business casen vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen, når Overførselssagen for 2017 vedtages.

 

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

 

Beslutning

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af to nye at-punkter:

”3. at indsatsen sker i samarbejde med de relevante akademiske a-kasser.”

”4. at underviserne skal bl.a. sikre et større forretningsmæssig forståelse hos de ledige akademikere samt bistå med at oversætte deres fagligheder til konkret opgaveløsning i åbne stillinger eller ved uopfordrede ansøgninger. Underviserne forudsættes at have et godt arbejdsmarkeds- og relevant branchekendskab for brancher, der har brug for akademisk arbejdskraft.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Der blev begæret afstemning om selve indstillingen.

For stemte: 6 (B, V, Ø og A)
Imod stemte: 1 (SF)
Undlod: Ingen.

 

Herefter var indstillingen godkendt i sin helhed.

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF er skeptisk for om business casen får gruppen hurtigere i beskæftigelse og dermed om business casen kan realiseres.” 

Til top