Mødedato: 06.02.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende uddybende indstilling om implementering af nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingens forslag til uddybende tiltag i regi af de nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 9. januar 2017 indstilling om implementering af nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder (2016-0370914). Der blev med budgetaftale 2017 afsat 1 mio. kr. årligt i 2017-2020 til indsatsen. Indstillingen blev godkendt med udvalgets bemærkning om at forvaltningen, inden for en måned, skal fremlægge en indstilling, som rummer uddybende oplysninger om erhvervsfremmetilbuddene til de små og mellemstore virksomheder (SMV'ere). Konkret skal indstillingen rumme en skarpere beskrivelse af indhold, effektmål og kommunikation om erhvervsfremmetilbuddene.

Løsning

I det følgende præciseres de ønskede oplysninger om erhvervsfremmetilbuddene for SMV'ere. Der henvises i øvrigt til implementeringsindstillingen fra den 9. januar 2017 for yderligere beskrivelse af indsatsen (bilag 1: Implementering af nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder).  

1. Temaer og effektmål for erhvervsfremme workshops

E-statistik har analyseret overlevelsen for nystartede virksomheder. Analysen fra 2016 viste, at særligt en virksomheds 2. og 3. år er kritisk for dens overlevelse. Efter den første etableringsperiode, har virksomhedens forretningsidé vist sig umiddelbart levedygtig. Herefter bliver det vigtigt for virksomheden at vokse og etablere sig på markedet (fra start-up fasen til scale-up fasen). Fomålet med indsatsen er således at gøre de københavnske SMV'ere mere robuste til at håndtere de udfordringer, de støder på.

Baseret på Københavns Erhvervshus' aktuelle informationer og hidtidige dialog med virksomheder og brancheorganisationer, bliver spørgsmål om rekruttering af egnet arbejdskraft, udvidelse af virksomhedens kundegrundlag og behovet for at opnå yderligere investeringer centralt i scale-up fasen. Derfor vil de første tre workshops i 2017 således have følgende temaer med tilhørende effektmål:

Tema for workshop

Indhold

Effektmål

Rekruttering af medarbejdere

Hvordan tiltrækker og fastholder jeg som virksomhedsejer specialiserede medarbejdere, som kan skabe vækst for min virksomhed?

Minimum 80 % af workshopdeltagerne er ved workshoppens afslutning tilfredse/meget tilfredse med workshoppen.

Minimum 40 % af workshopdeltagerne oplever efter tre måneder at have lettere ved at fastholde og tiltrække specialiserede medarbejdere.

Internation-alisering

Hvordan bringer jeg min virksomheds produkter/services ud til et større/internationalt marked?

Minimum 80 % af workshopdeltagerne er ved workshoppens afslutning tilfredse/meget tilfredse med workshoppen.

Minimum 50 % af workshopdeltagerne oplever efter tre måneder at deltagelse i workshoppen har bidraget til at skabe vækstmuligheder i virksomheden.

Finansiering

Hvordan og hvornår skal jeg søge efter udefra kommende investorer for at udvide min forretning/virksomhed?

Minimum 80 % af workshopdeltagerne er ved workshoppens afslutning tilfredse/meget tilfredse med workshoppen.

Minimum 40 % af workshopdeltagerne oplever efter tre måneder at være mere afklaret om hvorvidt og hvordan der kan opnås eksterne investeringer til virksomheden.

Effekten af kommunens workshops for SMV'eres vækst og antal ansatte vil ikke, på et evidensbaseret grundlag, kunne isoleres fra andre betydende faktorer såsom makroøkonomiske forhold og lovgivning på det nationale niveau. Hertil kommer at det vurderes, at en del af målgruppen for workshoppene vil omfatte mere sårbare og usikre virksomheder, der søger hjælp til at håndtere de udfordringer, de støder på. Derfor vil sammenligning med øvrige SMV'ere i København i forhold til vækst og antal ansatte være en usikker indikator for effekten af workshoppene.

I stedet foreslås det at supplere ovenstående effektmålinger med en generel opfølgning 2 år efter deltagelse i en workshop på om virksomheden fortsat eksisterer. Overlevelsesgraden for de deltagende virksomheder vil kunne sammenlignes med overlevelsesgraden for SMV'ere i København generelt. Desuden følges der op på udviklingen i antal medarbejdere 2 år efter deltagelse i workshoppen. Det bemærkes dog, at data om udviklingen i antal medarbejdere alene kan betragtes som en indikator, da oplysninger om en virksomheds antal medarbejdere opgøres indenfor intervaller som fx 1-5 medarbejdere, 6-10 medarbejdere og også større intervaller som 26-50 medarbejdere. En virksomhed kan således godt have fået flere ansatte uden at dette fremgår af de oplysninger om virksomheden, som er til rådighed fra Danmarks Statistik.

Desuden vil Erhvervshuset, ved opringning til de deltagende virksomheder tre måneder efter workshoppen spørge til om de har yderligere forslag til workshoptemaer. Tilbagemeldingerne fra de deltagende virksomheder vil løbende blive anvendt til at justere kommunens udbud af workshops for SMV'ere, således at disse temaer svarer til de behov virksomhederne oplever at have.

2. Løbende behovsafdækning og markedsføring af workshoppene

Udover de i indstillingen beskrevne tiltag, vil Københavns Erhvervshus løbende holde sig opdateret om virksomhedernes efterspørgsel efter workshoptemaer samt udbrede kendskabet til tilbuddetblandt københavnske SMV'er. Det vil ske på følgende måde:

  • Københavns Erhvervshus kontakter årligt minimum 200 SMV'ere og gør opmærksom på kommunens tilbud om workshops. Desuden spørger Erhvervshuset til virksomhedernes oplevede behov og ønsker til temaer/oplægsholdere for kommende workshops. Erhvervshuset vil desuden primo 2017 afdække ønsker til workshops hos ca. 300 virksomheder på Symbion, som er Danmarks største kontorfælleskab for startups og mere etablerede iværksættervirksomheder.

  • De konkrete workshops planlægges og gennemføres i samarbejde med Væksthus Hovedstaden og Væksthus Sjælland. Erhvervshuset vil i den forbindelse trække på væksthusenes viden om virksomhedernes behov og ønsker. Københavns Erhvervshus vil desuden trække på den viden, der findes blandt relevante brancheorganisationer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Erhvervsfremmetilbuddene vil blive implementeret i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 9. januar 2017 samt de i denne indstilling nævnte supplerende oplysninger om erhvervsfremmetilbuddene.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top