Mødedato: 06.02.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udbud af brobygning til uddannelse 2017 - Øvrige udbudsområder

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til udbud af brobygningsforløb for ledige unge med uddannelsespålæg på andre uddannelsesinstitutioner end erhvervsskoler.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer for udbud af Mentorfunktion på voksenuddannelsescenter for primært uddannelsesparate unge.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer for udbud af  brobygningsforløb til uddannelse på daghøjskole for svage unge med uddannelsespålæg.
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender  de indholdsmæssige rammer for udbud af HF Inklusion.
  4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i udbuddene arbejdes med den beskrevne tildelings- og vægtningsmodel, hvor kvalitet vægtes 75 pct., mens pris vægtes 25 pct. 

Problemstilling

Af ungeaftalen, som er indgået af Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Venstre (april 2015) fremgår det bl.a., at:

  • ”Aftaleparterne er derfor enige om at satse massivt på brobygningsforløb og andre typer forløb på en uddannelsesinstitution. Aftaleparterne er enige om, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal indgå aftaler med udbydere af erhvervsuddannelser med henblik på at uddannelsesparate unge har mulighed for at vælge forskellige uddannelsesspor.”

Udvalget tog stilling til brobygningsforløb på erhvervsuddannelser på møde den 23. januar 2017 (punkt 8). Disse forløb er det rette tilbud for størstedelen af de uddannelsesparate borgere. En del af de uddannelsesparate borgere modtager imidlertid ordinær uddannelse (fx dansk eller matematik) som tilbud, men har samtidig brug for mentorstøtte for at blive fastholdt i uddannelsen. Omfanget heraf vurderes at betyde, at opgaven skal udbydes.

Indsatsen for de aktivitetsparate unge varetages i overensstemmelse med ungeaftalen  som udgangspunkt af Center for Kompetence og Brobygning (CKB), mens særligt udsatte unge modtager tilbud via leverandører og socialøkonomiske virksomheder. Der blev med udbud af rammeaftaler til aktivitetsparate og fleksjobvisiterede ledige (BIU-møde 11.01.16, punkt 6) og
samarbejde med socialøkonomiske virksomheder (BIU-møde 08.02.16, punkt 2) valgt leverandører og socialøkonomiske virksomheder til at varetage disse forløb. Udover gruppen af særlig udsatte unge er der målgrupper med særlige behov, som kan have brug for et alternativt tilbud på uddannelsesinstitutionerne. Udvalget skal med denne indstilling tage stilling til de alternative tilbud, idet omfanget heraf vurderes at betyde, at opgaverne skal i udbud.

Løsning

Forvaltningen anbefaler følgende indsatser udbudt:

Mentorfunktion på voksenuddannelsescenter

Mentorfunktion på voksenuddannelsescenter for primært uddannelsesparate unge, der tager enkeltfag (ordinær uddannelse fx dansk eller matematik) med henblik på optagelse på erhvervskompetencegivende uddannelse. De unge på KVUC omfatter såvel unge, der har udfordringer med de grundlæggende almene kvalifikationer og er uafklarede mht. valg af uddannelse som unge, der er afklaret mht. uddannelsesvalg, men mangler at opfylde et eller flere specifikke krav til optag på den ønskede uddannelse.

De unge er dermed enten unge, der ikke endnu vurderes at ville kunne drage nytte af brobygning på erhvervsuddannelsesinstitution, eller unge, hvor brobygning på erhvervsuddannelsesinstitution ikke er hurtigste vej til at påbegynde en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Der kan købes 1-
5 timers mentor ugentligt. Aftalen er i dag indgået med Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC). Helårspladsprisen for en ung udgør ca. 20.000 kr. Dertil kommer udgiften til den unges ordinære uddannelse, som afhænger af antallet af fag, og hvilke fag den unge følger på KVUC.

Tabel 1 viser effekten af brobygning på KVUC i juli 2015 til juni 2016.

Tabel 1 – Oversigt over effekten af brobygning på KVUC juli 2015 til juni 2016

KVUC

1 mds. effekt

3 mds.

Effekt

6 mds.

effekt

Antal forløb 1 mdr.

Antal forløb

3 mdr.

Antal forløb

6 mdr.

Total

25,86 %pct

22,12 pct

24,59 pct

232

104

61

Kilde: Targit - Effekt af brobygningsforløb trukket 16. januar 2017. Effekt opgøres som ”ude af forsørgelse”, dvs. at borgeren hverken modtager ydelse eller er i aktivitet i den måned, effekten måles.

I forhold til effekt skal bemærkes, at da effekt opgøres som "ude af forsørgelse" omfatter tabel 1 ikke de unge, der går videre i brobygning mhp. afklaring af valg af uddannelse som næste ”trin på trappen”. Det er forvaltningens vurdering, at status jf. tabel 1 dermed er som forventet i forhold til målgruppen. Forvaltningen indstiller på den baggrund, at indsatsen udbydes. Forvaltningen vil med det nye udbud fremover opgøre effekten, så den også omfatter unge, der går videre i brobygning på erhvervsuddannelsesinstitution.

Brobygningsforløb på daghøjskole

Brobygningsforløb på daghøjskole mhp. opkvalificering til optag på erhvervskompetencegivende uddannelse for primært aktivitetsparate unge. De unge er karakteriseret ved kombinationer af faglige, sociale, helbredsmæssige og personlige udfordringer som fx negative erfaringer fra skolesystemet / manglende afgangsprøve kombineret med psykiske lidelser, hyppigt ADHD og/eller misbrug. De unge er dermed unge, som ikke endnu vurderes at ville kunne drage nytte af et tilbud om brobygning på erhvervsuddannelsesinstitution.

 Brobygningsforløbet er et fleksibelt forløb på 25 timer om ugen, hvor undervisningen i dansk, matematik mv., såvel i form af Forberedende Voksenuddannelse (FVU) som Almen Voksenuddannelse (AVU), tager udgangspunkt i den unges niveau. Herudover er der tilknyttet studievejledning, samtaler og coaching. Forløbet gennemføres i dag af Kursustrappen Frederiksberg. Helårspladsprisen for en ung udgør ca. 100.000 kr.

Tabel 2 viser effekten af brobygning på Kursustrappen juli 2015 til juni 2016

Tabel 2 – Oversigt over effekten af brobygning på Kursustrappen  juli 2015 til juni 2016

KVUC

1 mds. effekt

3 mds.

Effekt

6 mds.

effekt

Antal forløb 1 mdr.

Antal forløb

3 mdr.

Antal forløb

6 mdr.

Total

9,30 pct

16,88 pct

17,91 pct

129

77

67

Kilde: Targit - Effekt af brobygningsforløb trukket 16. januar 2017. Effekt opgøres som ”ude af forsørgelse”, dvs. at borgeren hverken modtager ydelse eller er i aktivitet i den måned, effekten måles.

I forhold til effekt skal bemærkes, at da effekt opgøres som "ude af forsørgelse" omfatter tabel 2 ikke de unge, der går videre i brobygning mhp. afklaring af valg af uddannelse som næste ”trin på trappen". Det er forvaltningens vurdering, at status jf. tabel 2 dermed er som forventet i forhold til målgruppen. Forvaltningen indstiller på den baggrund, at indsatsen udbydes. Forvaltningen vil med det nye udbud fremover opgøre effekten, så den også omfatter unge, der går videre i brobygning på erhvervsuddannelsesinstitution.

HF Inklusion
Forvaltningen har i dag aftale med KVUC om et forløb for 36 unge med diagnoser inden for autismespektret. Tilbuddet er oprindeligt oprettet af Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) i samarbejde med KVUC. De unge er forrevalidender. I forløbet tager de unge HF enkeltfag med intensiv støtte tilrettelagt ud fra målgruppens behov. Tilbuddet er efterspurgt af målgruppen og målgruppens forældre. Mange i målgruppen er omkring 18-21 år, når forløbet påbegyndes. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er sidst orienteret om indsatsen den 8. december 2014 (punkt 13).

Der er som led i udmøntningen af ungeaftalen disponeret 3,4 mio. kr. årligt til indsatsen.

Helårspladsprisen for en ung udgør ca. 100.000 kr. årligt.

Det bemærkes, at de unge i målgruppen kan modtage andre relevante tilbud om vejledning og opkvalificering til uddannelse, jf. lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, men leverandørernes tilbud er ikke adgangsgivende til videre uddannelse som HF Inklusion er.  Prisen for en helårsplads for målgruppen hos en leverandør med rammeaftale på uddannelsesvej 2 er ved tilbud uden psykolog/psykiater ca. 2/3 dele af udgiften til HF Inklusion. 

Tabel 1 nedenfor viser status januar 2017 for borgere, der med start på HF Inklusion i skoleåret 2012 / 2013 og 2013 / 2014 har afsluttet forløb medio 2015 eller medio 2016. Antallet af deltagere var i 2012 og 2013 lavere end i dag. I alt 19 borgere har afsluttet forløb.

Tabel 3Status for unge efter HF Inklusion januar 2017  

Status

Andel i pct.

Ordinær uddannelse

32 pct (6)

Arbejde

 5 pct (1)

Flyttet

21 pct (4)

Nyt tilbud

37 pct (7)

Førtidspension

 5 pct (1)

I alt

100 pct (19)

Kilde: Fasit, baseret på oplysninger fra Børne- og Ungdomsforvaltningen om deltagere.

Det er forvaltningens vurdering at status jf. tabel 3 er som forventet i forhold til målgruppen. Forvaltningen indstiller på den baggrund, at HF Inklusion udbydes, da tilbuddet giver en svag målgruppe mulighed for adgang til videre uddannelse.

Forslag til antal aftaler per udbudsområde, vægtning af kvalitet og pris samt parametre for kvalitetsvurdering
Nedenstående tabel 4 er et overblik over de forslåede udbudsområder, målgrupper, antal aftaler, vægtning af kvalitet og pris samt parametre for kvalitetsvurdering.

Tabel 4 – Oversigt over udbudsområder i brobygning til uddannelse for øvrige uddannelsesinstitutioner

Udbudsområde

Målgruppe
(primær)

Antal aftaler

Vægtning
kvalitet / pris

Parametre for kvalitet

Voksenuddannelses-centre

Uddannelses-parate

1

75 pct / 25 pct

Opkvalificering af den unge, alment, personligt og socialt ift. opstart på en erhvervskompetencegivende uddannelse.

 

Understøttelse af den

unges uddannelsesvalg

ift. et område, hvor den

unges opstart og forankring

i en erhvervskompetence-givende uddannelse vurderes realistisk.

Daghøjskoler

Aktivitets-parate

1

HF Inklusion

For-revalidender

1

Der forventes ingen ændringer i efterspørgslen fra 2016 til 2017 mht. voksenuddannelsescentre, daghøjskole og HF Inklusion. Derfor anbefales der indgået en aftale per udbudsområdet ligesom i dag, jf. tabel 4.

Brug af beskæftigelsesklausul
Københavns Kommune har ikke i dag et krav om, at der skal anvendes beskæftigelsesklausul i rammeaftaler. Forvaltningen anvender generelt en beskæftigelsesklausul ved rammeaftaler, der betyder, at en leverandør, i takt med at omsætningen stiger under en rammeaftale, skal nyansætte eller beskæftige stadigt flere ledige borgere i støttet beskæftigelse.

Forvaltningen foreslår, at det kommende udbud omfatter en beskæftigelsesklausul, fordi det forventes at bidrage positivt til ledighedsudviklingen i København, men bemærker, at der er en risiko for, at det øger priserne i udbuddet.

Forvaltningens beskæftigelsesklausul er forskelligt fra udbud til udbud, afhængig af summen for udbuddet. Med indeværende udbud foreslås en model, hvor der efter køb af den første mio. kr. om året skal tilknyttes 1 ledig borger per påbegyndt mio. kr. køb i enten virksomhedspraktik, løntilskud eller fleksjob efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats eller gennem ansættelser af ledige, som er omfattede af lignende ordninger for ledige i et andet EU-land.

Udbuddet estimeres at have en årlig omsætning på ca. 7 mio. kr. fordelt på 3 leverandører, hvorfor der kan forventes ca. 5 ledige borgere i virksomhedspraktik mv. om året via udbuddet. De ansatte via klausulen skal kunne matche opgaverne hos leverandørerne. Der kan ikke tilknyttes krav om praktikpladser (uddannelsesaftaler) til unge, fordi kravet om praktikpladser stilles i relation til udbudte opgaver med uddannelsespotentiale for målgruppen af lærlinge, hvori der indgår obligatorisk praktik som en del af uddannelsesforløbet. 

Brug af bonus

Da der er tale om mindre køb årligt på flere områder, er der tale om et meget begrænset budget. En eventuel bonusandel vil derfor ikke kunne blive særlig stor, og forvaltningen vurderer ikke, at en bonus vil stå mål med ressourceanvendelsen.  

Økonomi
Udgifterne afholdes inden for budgetrammen. Tabel 5 viser de midler, der har været disponeret til køb til hhv. mentorfunktion på voksenuddannelsescentre, til brobygningsforløb på daghøjskoler og HF Inklusion i 2016. 

Tabel 5 - Oversigt over disponeret køb på udbudsområderne i 2016

Udbudsområder

Disponeret køb 2016 i mio. kr.

Voksenuddannelsescentre

1,3

Daghøjskoler

2,4

HF Inklusion

3,4

I alt

7,1

Kilde: Targit og 5. kontors beregning.

Videre proces
Forvaltningen iværksætter udbuddet efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutninger.
De nye aftaler træder i kraft fra den 1. august 2017.

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top