Procedure for ansøgninger uden for pulje
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fastholder den eksisterende procedure med behandling af ansøgninger uden for pulje 2 gange årligt, hhv. april / maj og september.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ændringerne til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets delegationsbestemmelser med hensyn til Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje.
Problemstilling
Følgende procedure blev aftalt for ansøgningerne:
"Ansøgninger om økonomisk hjælp/støtte uden for puljer
Ansøgninger uden for pulje forelægges i hhv. april/maj og september måned. Ansøgninger modtaget før 1. januar behandles i april / maj, mens ansøgninger modtaget før 1. juli, behandles i september. Forvaltningen bemyndiges administrativt til at afslå ansøgninger uden for pulje, hvor de aktiviteter ansøgningen omhandler, er afsluttet før Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling af ansøgningen".
Denne procedure har erstattet den tidligere fremgangsmåde, hvor ansøgninger uden for pulje løbende blev sendt til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets vurdering uden forudgående administrativ behandling, således at et eller flere af udvalgets medlemmer kunne ønske ansøgningen behandlet på førstkommende BIU møde. Såfremt en ansøgning ikke blev begæret optaget, indgik ansøgningen i en ½ årlig forelæggelse af ansøgninger uden for pulje.
Proceduren skal evalueres efter 1 år.
Herudover skal delegationsbestemmelserne opdaterets i forhold til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 21. november 2011 (BIU 21.11.11, punkt 3) om retningslinjerne for Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje (tidligere Den tværgående integrationspulje).
Løsning
Forvaltningen vurderer, at den nye procedure har lettet Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling af ansøgninger og skabt et bedre grundlag for politisk prioritering. Den nye procedure har dog samtidig betydet en større tidsmæssige forskydelser i udvalgets behandling af ansøgninger uden for pulje og dermed en langsommere proces for ansøgere end under den gamle procedure, hvor ansøgninger løbende blev udsendt til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets vurdering mhp. optag på dagsordenen.
Følgende tabel 1 viser fordele og ulemper ved forskellige modeller der kan overvejes i forhold til behandling af ansøgninger uden for pulje. Det bemærkes, at uanset hvilken model der vurderes mest hensigtsmæssig af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, kan der altid fremsættes medlemsforslag om at fremme et projekt.
Tabel 1 - Fordele og ulemper ved forskellige modeller for behandling af ansøgninger uden for pulje
Model |
Fordele |
Ulemper |
Eksisterende model med forelæggelse halvårligt |
Administrativ behandling 2 indstillinger årligt Samlet politisk prioritering |
Langsomere proces for ansøgere end tidligere. |
Gamle model med udsendelse til udvalget |
Hurtigere proces for ansøgere end idag. |
Ingen administrativ behandling inden udsendelse Reducerede muligheder for samlet politisk proritering Flere indstillinger |
Løbende forelæggelse | Administrativ behandling Noget hurtigere proces for ansøgere end i dag |
Reducerede muligheder for samlet politisk prioritering Flere indstillinger. |
Ophør med modtagelse | Ingen indstillinger | Ringere muligheder for at fremme gode idéer |
Det er forvaltningens vurdering, at den eksisterende fremgangsmåde samlet set fungerer mest hensigtsmæssigt set i forholdet til behovet for samlet politisk prioritering af ansøgningerne. Den eksisterende procedure anbefales på den baggrund fastholdt.
Opdatering af delegationsbestemmelserne
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog den 21. november 2011 (BIU 21.11.11, punkt 3) reviderede retningslinjer for Den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje. På den baggrund er Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets delegationsbestemmelserne opdateret i overensstemmelse hermed. Udkast til opdaterede delegationsbestemmelserne med ændringer markeret og overstreget vedlagt som bilag 1.
Økonomi
Videre proces
- Udkast til opdaterede delegationsbestemmelser.
Morten Binder / Kaj Ove Christiansen.