TaskForce Inklusion - status 2011 og program 2012
Med afsæt i den konkrete model for udmøntning af TaskForce Inklusion (BIU 201/206) fremlægges status for arbejdet i 2011, samt program for indsatsområder og aktiviteter i 2012.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for TaskForce Inklusions arbejde i 2011 til efterretning.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte program for TaskForce Inklusions arbejde i 2012.
Problemstilling
TaskForce Inklusion blev etableret i 2007 og er et team af fire konsulenter, der har til formål at styrke den tværgående inklusionsindsats i Københavns Kommune. TaskForce Inklusion tilbyder bl.a. rådgivning og undervisning til byens inklusionsaktører, understøtter og udbreder kendskabet til god praksis indenfor inklusionsområdet. TaskForce Inklusion fremlægger årligt arbejdsprogram for det nye år, samt status for det foregående års arbejde til godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Løsning
I 2011 arbejdede TaskForce Inklusion målrettet med inklusion og medborgerskab via bedre dialog mellem aktører og borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Det er bl.a. sket gennem uddannelse af Dialogkonsulenter i at optimere lokal dialoger, gennem bredere og længerevarende samarbejdsforløb med etniske minoritetsforeninger med henblik på at styrke deres mulighed for at søge indflydelse i lokale processer og via dialogskabende aktiviteter for unge.
1. Status for TaskForce Inklusions arbejde i 2011
Formålet med TaskForce Inklusions indsats i 2011 var at sikre, at alle borgere får gavn af kommunens tilbud og oplever at høre til. TaskForce Inklusion har derfor arbejdet målrettet med at styrke borgere med etnisk minoritetsbaggrunds indflydelse i lokaldemokratiske processer og med øget dialog og interaktion mellem byens aktører og borgere med etnisk minoritetsbagrund.
I 2011 har TaskForce Inklusion:
- Uddannet 28 dialogkonsulenter
- Afholdt Internationale Dage – Taste the World på Rantzausgade med 50.000 besøgende i samarbejde med Wonderful Copenhagen
- Afholdt religiøs fejring Eid på Nytorv med 2.500 besøgende
- Planlagt og afholdt Byens Stemmer med afholdelse af 21 workshops hos 8. klasser i København og afslutningsevent på Vega i samarbejde med Ghetto Gourmet og Vega
- Deltaget i afholdelsen af Frivillighedens Dag i København
- Involveret etniske minortietsforeninger med afsæt i Internationale Dage og dialog med to lokaludvalg
- Udført 14 rekvireringsopgaver for en række samarbejdspartnere (dvs ydet konsulentbistand til)
- Deltaget i to helhedsplaner og et områdeløft, samt siddet i følge- og styregruppe for fire projekter og faste fora
- Overtaget ansvaret for Københavns Kommunes anti-diskriminationsindsats.
Årets publikationer
Ø Internationale Dage 2011: film om eventen
Ø International dag 2011 – Katalog med præsentation af de medvirkende foreninger og kunstnere
Ø Mangfoldig Borgerdialog – et katalog over gode metoder(færdiggjort fra sidste program).
TaskForce Inklusion har herudover, ligesom tidligere år, også i 2011 prioriteret at løse rekvireringer (konsulentbistand) og rådgivningsopgaver indenfor inklusionsområdet på tværs af forvaltninger og andre inklusionsaktører i byen. Antallet af denne type ad hoc rådgivninger steg hvert år indtil 2010 og siden ligget på et stabilt niveau (13 i 2011).
2. Program 2012 for TaskForce Inklusion
TaskForce Inklusions overordnede formål er at styrke tværgående inklusion lokalt. TaskForce Inklusion vil i 2012 understøtte Inklusions- og mangfoldighedspolitikkens mål i forhold til primært indsats 4: Den åbne og imødekommende storby, som udmøntes i Bland dig i byen programmet. Derudover understøtter TaskForce Inklusion også indsats 3: En hånd til udsatte grupper og områder. Programmet for TaskForce Inklusions arbejde i 2012 har fokus på at styrke anti-diskriminationsindsatsen med fokus på at skabe bedre livsvilkår for byens borgere.
Det fremgår af Københavns Kommunes inklusionsindikator 2011, at det at blive udsat for diskrimination påvirker borgernes oplevelse af inklusion negativt. Derudover viser indikatoren, at det at blive udsat for diskrimination har en større negativ indvirkning på oplevelsen af at høre til i byen for borgere med etnisk minoritetsbaggrund sammenlignet med borgere med etnisk majoritetsbaggrund. TaskForce Inklusion vil derfor arbejde intensivt på at bidrage til bekæmpelse af diskrimination og eksklusion blandt byens borgere.
Programmets hovedområder
TaskForce Inklusions opgaveportefølje for 2012 er opdelt på følgende hovedområder:
1. Bekæmpelse af diskrimination og eksklusion
· Undersøgelse af diskrimination i København
· Holdnings- og oplysningskampagner
· Efteruddannelse af frontpersonale
· Dialogkonsulenter
· Mangfoldighedsevents
2. Koordinering af frivillighedspolitikken i BIF
3. Faste fora i bl.a. helhedsplansarbejde, konsulentbistand og rådgivninger
Fordeling af ressourcer på hovedområder
Hovedområder |
Årsværk |
Bekæmpelse af diskrimination og eksklusion |
3 |
Koordinering af frivillighedspolitikken i BIF |
0,25 |
Faste fora, konsulentbistand og rådgivninger |
0,75 |
I alt |
4 |
I relation til hovedområde 1 vil TaskForce Inklusion, som det fremgår af bilag 2, arbejde både med undersøgelse med henblik på redegørelse for diskriminationsdata, kampagneaktiviteter, efteruddannelse af frontpersonale i anti-diskriminationsredskaber, Dialogkonsulenterne og med events.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Midler til TaskForce Inklusions program er afsat fra Bland dig i Byen-programmet, fra antidiskriminationsmidlerne og Den Tværgående Integrationspulje. Se tabel over midler afsat til program 2012 i bilag 1.
Videre proces
BILAG
1. Program 2012 for TaskForce Integration
2. Statusrapport 2011 for TaskForce Integration
Morten Binder /Kaj Ove Christiansen
Beslutning
Indstillingens 2. at blev godkendt.