AMS-ansøgningen "Nye veje for EUD-dimittender til job"
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender den afsendte ansøgning til Arbejdsmarkedsstyrelsen til projekt "Nye veje for EUD-dimittender til job".
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har med Beskæftigelsesaftalen 2012 sat fokus på at modvirke ledigheden blandt unge nyuddannede og ledige fra a-kasser med særligt store overledighedsproblematikker, herunder f.eks. ledige fra håndværksmæssige fag og service- og handelsbranchen. Herudover har udvalget tiltrådt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens strategi for øget anvendelse af ordinær uddannelse (jf. sag 2011-67651)
Det er på den baggrund, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, med forbehold for udvalgets godkendelse, har søgt AMS-puljen målrettet uddannelsesforløb for unge nyuddannede faglærte ledige.
Løsning
Projektet "Nye veje for EUD-dimittender til job" (jf. bilag 1) er et to-årigt projekt, som løber fra januar 2012 til december 2013 og som er målrettet 500 ledige unge dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, der har afsluttet en erhvervsuddannelse i 2011.
Projektet forankres i Jobcenter Skelbækgade og indebærer en indsats, som består af tre delelementer, som supplerer og understøtter hinanden:
- Kort målrettet arbejdsmarkedsvejledning i jobklubber, som sigter på, at unge får et bredt erhvervsperspektiv og får øje for de muligheder, der er i at søge job i funktioner, som er beslægtede eller tilgrænsende til deres uddannelser. Som et innovativt tiltag vil jobklubben, udover almindeligt fremmøde, også tilbydes som webbaseret vejledning og opfølgning.
- Virksomhedspraktik hvor de nyuddannede unge får mulighed for at afprøve fagligt beslægtede eller tilgrænsende jobfunktioner med gode beskæftigelsesmuligheder. I forbindelse med praktikken kan de unge tilbydes en mentor.
- Hovedelementet i indsatsen vil være kortere opkvalificeringskurser, hvor der bl.a. på baggrund af virksomhedspraktikken vurderes, at der vil være gode jobrelaterede effekter ved korte AMU-kurser inden for områder, som er beslægtede eller tilgrænsende til de unges uddannelser.
Projektet forudsætter tæt samarbejde med virksomheder, uddannelsesinstitutioner, og a-kasser. Til det formål har Jobcenter Skelbækgade foreløbigt indgået aftaler med 4 virksomheder (Radisson Blu Royal & Scandinavia Hotel, Palads Biograf, Dansikring og Lagkagehuset, jf bilag 2). Tiltrædes projektansøgningen af hhv. BIU og AMS vil der søges projektpartnerskaber med mindst 8 andre virksomheder.
Derudover er der indgået et samarbejde med uddannelsescenteret CPH West (jf. bilag 3) og Jobcenter Skelbækgade har gode relationer med bl.a. a-kasser fra bygge- og anlægsbranchen. I projektperioden planlægges 3 netværksmøder mellem jobcenteret, virksomheder, uddannelsessteder og a-kasser.
Målene for projektet er, at:
- 15 procent af projektdeltagerne kommer i beskæftigelse som følge af jobklub og virksomhedspraktik.
- 35 procent af projektdeltagerne kommer i beskæftigelse som følge af virksomhedspraktik og opkvalificeringskurser.
- 35 procent fortsætter i relevant korte eller mellemlange uddannelsesforløb som overbygning på deres hidtidige uddannelse.
Herudover er projektets formål at tilvejebringe validt data for udviklingen af ledigheden blandt nyuddannede, som samtidigt kan danne baseline for projektet. På baggrund af baselinen udføres en midtvejs- og slutevaluering af målene. I den anledning har har forvaltningen indhentet et analysetilbud fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (jf. bilag 4).
Herudover vil der i et samarbejde mellem jobcenteret og virksomhederne afdækkes, hvilke AMU-kurser der vil være udslagsgivende for at virksomhederne vil ansætte de nyuddannede unge faglærte ledige.
Økonomi
Det samlede budget for projektet er 9,437 mio. kr. her af søges 2,475 mio. kr. hos AMS-puljen. Jobcenter København medfinansierer således 6,962 mio. kr. til udgifter forbundet med AMU-kurser, jobklubforløb og brug af mentorer.
Hovedparten af de ansøgte midler vedgår aflønning af projektmedarbejdere og projektkoordination. Hertil er der udgifter til revision, projektevaluering og udvikling af webvejledning. I bilag 1 kan ses det detaljerede budget.
Videre proces
Med forbehold for udvalgets godkendelse og AMS's imødekommelse af ansøgningen vil projektet afvikles i perioden 1. januar 2012 til 31. december 2013.
1. Ansøgning og budget til Arbejdsmarkedsstyrelsen til projekt "Nye veje for EUD-dimittender"
2. Samarbejdserklæringer fra virksomhederne
3. Samarbejdserklæringer fra CPH West
4. Analysetilbud fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Morten Binder /Kaj Ove Christiansen