Mindreforbrug på diskriminationsindsatsen 2022
Resumé
På mødet den 26. september 2022 drøftede BIU evt. anvendelse af et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. Indstillingens at-punkt om mindreforbruget blev udskudt til skriftlig votering. I nærværende indstilling er de to forslag uddybet og udvalget har mulighed for at indmelde ændringsforslag til håndtering af mindreforbruget på diskriminationsindsatsen i 2022.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender et af følgende forslag:
- at et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. kan anvendes til at udvikle et oplysnings-/undervisningsmateriale i samarbejde med Ungeråd KBH om retten til ligebehandling og forebyggelse af diskrimination i grundskolen
- at et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. kan anvendes til at indgå et samarbejde med organisationen ”Brobyggerne” om levering af klassesæt med ”Brobyggerspil” til alle 133 grundskoler i København
- at et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. tilbagebetales til kassen.
Problemstilling
På mødet den 26. september 2022 drøftede BIU evt. anvendelse af et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. Der var et ønske om, at forvaltningen uddybede forslag a) og b) samt at udvalgsmedlemmer fik mulighed for skriftligt at stille andre forslag. På den baggrund fremsendes nærværende indstilling til skriftlig votering.
Løsning
Udvalget anmodes om at gøre udvalgssekretæren opmærksom på, om man kan godkende forslag a, b eller c. Svarfrist er fredag den 7. oktober kl. 12.
Nedenfor uddybes de 3 forslag.
Ad a) Udvikling af oplysnings-/undervisningsmateriale materiale i samarbejde med Ungeråd KBH
Om Ungeråd KBH
Formålet med Ungeråd KBH er at sikre, at unge har medindflydelse på udviklingen i Københavns Kommune, får indblik i den demokratiske proces og er med til at kvalificere de politiske beslutninger, der træffes. Ungerådet består af 35 medlemmer og 15 suppleanter i alderen 12-20 år med bopæl i Københavns Kommune. Ungerådet er forankret under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Ungeråd KBH har deltaget i følgegruppen for handleplanen mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser og har ”en folkeskole uden diskrimination” som mærkesag.
På Ungerådets hjemmeside er rådets fokus på forebyggelse af diskrimination beskrevet yderligere.
Forslag til samarbejde
Ungerådet har forebyggelse af diskrimination i grundskolen, som en mærkesag og har foreslået at der udvikles et kursus til lærere om emnet. Forslaget indebærer, at der indgås en aftale med en ekstern leverandør som i samarbejde med Ungeråd KBH og forvaltningen kan udvikle og distribuere et oplysnings-/undervisningsmateriale til lærere om retten til ligebehandling og forebyggelse af diskrimination i grundskolen. Ungeråd KBH kan medvirke til at sikre, at materialet tager højde for udfordringer, som de unge oplever på skoler og uddannelsesinstitutioner i København. Ungerådets medvirken kan endvidere skabe opmærksomhed og fremme udbredelsen af materialet.
Materialet kan fx bestå af en vidensdel og en øvelsesdel. Vidensdelen kan indføre lærere i centrale begreber, lovgivning samt give baggrundsviden om undersøgelser om oplevet diskrimination i grundskolen. Øvelsesdelen kan indeholde opgaver, øvelser og diskussionsoplæg som lærere kan bruge i undervisningen.
Effekten af initiativet vil være, at lærere opnår større viden om forebyggelse af diskrimination og fremme af ligebehandling samt får adgang til øvelser, som kan anvendes i undervisningen og fremme elevernes forståelse af retten til ligebehandling og handlemuligheder såfremt man oplever racisme, diskrimination eller hadforbrydelser.
Forvaltningen vil gå i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om udbredelse på skolerne, såfremt forslaget vedtages.
Risikovurdering
Det vurderes, at materialet kan udarbejdes inden for den relativt korte tidsramme og finde anvendelse i 2023 og frem. Samtidig sætter den relativt korte tidsramme krav til komprimeret udviklingsproces.
Ad b) Samarbejde med organisationen ”Brobyggerne” om levering af klassesæt med ”Brobyggerspil” til alle 133 grundskoler i København
Om Brobyggerne
”Brobyggerne” er en forening stiftet af Özlem Cekic i 2016. Foreningen er bl.a. støttet af Nordea Fonden, Politiken Fonden, Tryg Fonden og Folketinget.
Brobyggerne har til formål at fremme den demokratiske samtale og understøtte at den enkelte borger tager personligt ansvar for samtalen. Målet er ikke, at alle skal blive enige, men at udvikle og skærpe evnen til at rumme uenigheder og forskelligheder mellem mennesker.
Foreningen har fokus på følgende fire områder:
1. At gennemføre en brobyggeruge i skolerne, hvor børn og lærere får redskaber til at tale om forskelle og identificere fordomme og fjendebilleder.
2. At etablere en dialog med lukkede miljøer, hvor ekstremisme og antidemokratiske holdninger og normer trives.
3. At gøre samtalesaloner til en institution i lokalsamfundet.
4. At organisere rum for dialogkaffe på arbejdspladser og andre steder.
På Brobyggernes hjemmeside er spillet beskrevet yderligere, inklusiv en video om spillet.
Forslag til samarbejde
Brobyggerne har udviklet et samtalespil til brug i grundskolen fra 10 år og op. Spillet anvendes i grupper med op til 5 elever. Forslaget indebærer, at der indgås en aftale om levering af klassesæt med ”Brobyggerspil” til alle 133 grundskoler i København. Det forventes, at der ville kunne leveres ca. 3 klassesæt (14 spil) til hver skole inden for den økonomiske ramme.
Formålet med spillet er at fremme den demokratiske samtale mellem deltagerne. Hensigten er, at eleverne gennem spillet deler deres holdninger og meninger og bliver klogere på hinanden. Spillet kan hjælpe eleverne med at sætte ord på det, de har til fælles, og der hvor de tænker forskelligt. På den måde kan spillet bl.a. være med til at forebygge racisme og diskrimination og skabe forudsætning for større forståelse for forskelligheder.
Forvaltningen vil gå i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om udbredelse på skolerne, såfremt forslaget vedtages.
Risikovurdering
Eftersom spillet er udviklet, vurderes der ikke at være væsentlige risici forbundet med udmøntning af forslaget.
Ad c) Tilbagebetaling
Såfremt udvalget ikke ønsker at udmønte mindreforbruget på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr. tilbagebetales beløbet til kassen.
Politisk handlerum
Udvalget kan træffe beslutning om, at mindreforbruget udmøntes som foreslået under punkt a, b eller c.
Såfremt udvalget ønsker at stille ændringsforslag om anden udmøntning af mindreforbruget, sendes forslag til udvalgssekretæren inden for svarfristen den 5. oktober kl. 12. I tilfælde af ændringsforslag, vil indstillingen blive genforelagt med en ny svarfrist.
Økonomi
Indstillingen vedrører håndtering af et mindreforbrug på diskriminationsindsatsen i 2022 på samlet 465.000 kr.
Videre proces
Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udmønte beslutningen mhp. at mindreforbruget anvendes i 2022 eller tilbagebetales til kassen. Såfremt der tages beslutning om at iværksætte et tiltag (fx forslag a eller b), som også vil være aktuelt i 2023, kan initiativet tilføjes til handleplanen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingens at-punkt 1b. blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse:
For: 9 (Ø, A, Å, V, B, F)
Imod: 2 (C og O)
Undlader: 0
Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:
"Enhedslisten savner en grundig undersøgelse af, hvordan vi kan komme racisme, diskrimination og hadforbrydelse til livs i København kommune i forhold til diskrimination på arbejdsmarkedet, i nattelivet og ift. adgangen til lejeboliger.
Enhedslisten ønsker at vi kan implementere handleplanen i en kommende helhedsplan mod diskrimination og racisme i forbindelse med budgettet for år 2024. Dette skal ske på tværs af forvaltningerne, da bekæmpelse af diskrimination og racisme er relevant i alle sektorer i kommunen."