Mødedato: 05.09.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om virksomhedssamarbejdet

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i beskæftigelsesaftalerne og gennem en række selvstændige beslutninger iværksat initiativer for at øge virksomhedssamarbejdet om beskæftigelsesindsatsen for kommunens job- og indsatsklare ledige.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter virksomhedssamarbejdet.

Problemstilling

I forbindelse med drøftelserne af beskæftigelsesaftalen for 2012 blev det aftalt, at der skulle afholdes en temadrøftelse om kommunens virksomhedssamarbejde.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har iværksat en række initiativer for at øge samarbejdet med virksomhederne i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen for ledige i matchgruppe 1 og 2.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har vedtaget disse initiativer i forbindelse med beskæftigelsesaftalerne i 2008, 2009, 2009/2010, 2011 og 2012, samt i selvstændige beslutninger vedrørende Ungejobpakke (februar 2010), Udmøntningen af budgetbeslutning om en intensiveret virksomhedsindsats i Jobcenter København (maj/december 2010) og Beskæftigelse for Alle (marts 2011). Det fremgår af bilag 1 hvornår udvalget vedtog de forskellige initiativer.

Løsning

Jobcenter Københavns samarbejder med private og offentlige virksomheder består p.t. af følgende initiativer:

Løntilskud og praktik i private virksomheder
Med godkendelsen af forvaltningens budgetbidrag for 2011 besluttede udvalget at styrke den virksomhedsrettede indsats ved at øget offentlige og private løntilskudsansættelser og virksomhedspraktik. Derudover tog udvalget til efterretning at initiativet blev udmøntet gennem en omlægning af virksomhedsindsatsen i AMC og etableringen af en virksomhedsenhed i Jobcenter Musvågevej, som er særlig målrettet virksomhedsplaceringer af kvinder fra etniske minoriteter.

I forlængelse af disse beslutninger har forvaltningen iværksat kampagnen Vækst og Ansvarlighed i regi af det nye Job- og Virksomhedscenter under AMC. Kampagnens formål er at lave en ny type af samarbejdsaftale med virksomheder om etableringen af private løntilskudspladser for ledige i matchgruppe 1. Herudover tilbydes virksomhederne muligheden for at samarbejde om matchgruppe 2 og sygedagpengemodtagere. I virksomhedsmappen (bilag 2) ses det materiale, som anvendes i kampagnen.

Partnerskabsaftaler for matchgruppe 2
Udvalget besluttede i Beskæftigelsesaftalen 2008 og igen i 2009 at Jobcenter København skulle indgå partnerskabsaftaler med offentlige og private virksomheder om praktikforløb for svage ledige (tidligere match 3 og 4, og nu matchgruppe 2). Aftalerne indgås efter § 81a i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, hvor virksomheden kan få tilskud til afholdte udgifter i forbindelse med praktikken.

Forvaltningen har siden medio 2008 haft aftaler med i alt 23 virksomheder. I øjeblikket har jobcenteret aftaler med 12 private og to offentlige virksomheder om 195 løbende praktikpladser. Belægningsgraden af pladserne er svingende med et gennemsnit på knap 60%.

Forvaltningen genforhandler p.t. alle partnerskaber med henblik på at udrede evt. knaster i samarbejdet, og der åbnes for muligheden for at samarbejde om matchgruppe 1 i henhold til det nye koncept for samarbejdsaftaler for virksomheder.

Offentlige løntilskudsansættelser i Københavns Kommune
Der oprettes løntilskudspladser i alle syv forvaltninger i Københavns Kommune, så kommunen samlet set opnår 2.781 løntilskudspladser ved udgangen af 2011. Initiativet indgik som hovedelementer i Københavns Ungejobpakke og Beskæftigelse for alle. Derudover etablerer jobcenteret løntilskudspladser i offentlige statslige virksomheder og virksomheder under Region Hovedstaden.

Jobbus
Et tilbud hvor ledige fra alle matchgrupper kan besøge virksomheder, som har et ansættelsesbehov, eller som ønsker at præsentere deres virksomhed for jobkandidater. Initiativet stammer fra beskæftigelsesaftalen for 2009. Jobbussen kører p.t. på et nedsat niveau, og forvaltningen er derfor ved at lægge en strategi for relanceringen af initiativet.  

Kvikservice
Et tilbud til virksomheder, hvor jobcenteret
hjælper med rekrutteringen af ledige gennem en screening af CV’er i jobnet.dk. Kvikservice forventningsafstemmer med virksomhederne i løbet af et døgn. Tilbuddet blev etableret med beskæftigelsesaftalen 2009/2010.

Varslingsenhed
Med beskæftigelsesaftalen for 2009/2010 blev der igangsat et tilbud til virksomheder i forbindelse med større afskedigelser. Varslingsenheden tager kontakt til virksomhederne bl.a. for at fortælle de afskedigede om jobmulighederne på deres arbejdsmarked. Initiativets omfang er i forlængelse af jobcenterets lovgivningsmæssige forpligtigelser.

Målrettet uddannelsestilbud/uddannelseskort
Tilbud til virksomheder og ledige om at jobcenteret kan finansiere korte og målrettede opkvalificeringer af konkrete ledige, forudsat at virksomheden giver en rimelig jobgaranti. Initiativet blev vedtaget i beskæftigelsesaftalerne for 2009/2010 og 2011.

Jobrotationskampagne
Der er iværksat en jobrotationskampagne rettet mod private og offentlige virksomheder, som følge af initiativet om at relancere jobrotationsordningen i beskæftigelsesaftalen for 2011. Forvaltningen har i den forbindelse indgået en række aftaler med virksomheder om jobrotationsforløb (se bilag 3).

Rådgivning til socialøkonomiske virksomheder
I kraft af beskæftigelsesaftalerne i 2011 og 2012 er der etableret en hotline, hvor socialøkonomiske virksomheder kan søge rådgivning om støttemulighederne i forbindelse med ansættelsen af svage ledige. Initiativet implementeres i samarbejde med Københavns Erhvervscenter.

Udnyttelse af sociale klausuler i virksomhedskontrakter
I forlængelse af Ungejobpakken, opsøger jobcenteret virksomheder, som har indgået en kontrakt med en social klausul med Københavns Kommune med henblik på at etablere praktikpladser til unge.

Virksomhedskampagne for akademikere
Som følge af beskæftigelsesaftalen for 2012 og aftalen København i Vækst fra marts 2011 vil der i efteråret iværksættes en kampagne over for små og mellemstore virksomheder, som promoverer ansættelsen af akademikere i støttede eller ordinære job. Initiativet iværksættes i samarbejde med Københavns Erhvervscenter.

Elev- og praktikpladser til unge
Med Ungejobpakken og beskæftigelsesaftalerne for 2009 og 2009/2010 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget at intensivere indsatsen for at oprette elev- og praktikpladser i Københavns Kommune og i private virksomheder. Dette udmøntes gennem en særlig team i Jobcenter Skelbækgade, Lærlingecenteret, hvor jobkonsulenterne udøver en opsøgende virksomhedsindsats for at oprette nye, og genbesætte allerede eksisterende, elev- og praktikpladser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

  1. Oversigt over beslutninger om virksomhedsindsatsen
  2. Virksomhedsmappen "Tilbud til virksomheder" (ligger ikke på KKnet, kan evt. rekvireres i Ledelsessekretariatet) 
  3. Virksomhedsaftaler om jobrotationsforløb

Morten Binder                                            /Kaj Ove Christiansen 

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top