Mødedato: 05.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Kvalitetstjek af beskæftigelsesindsatsen, april 2014

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget præsenteres hvert år for en status på kvaliteten af vejledning og opkvalificeringstilbud til borgere i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for tilbuddenes kvalitet og handlingerne til efterretning.

Problemstilling

Ledige og sygemeldte københavnerne bliver af Jobcenter København henvist til en bred vifte af forskellige tilbud og indsatser hos eksterne leverandører og i egne beskæftigelses- og jobcentre.

Med henblik på at foretage en systematisk rapportering på tilbuddenes kvalitet udarbejder forvaltningen årligt en status - et kvalitetstjek.

Løsning

Hvad indeholder kvalitetstjekket?
Forvaltningen har udarbejdet oversigter over tilbuddenes kvalitet på baggrund af udvalgte kvalitetsindikatorer i februar 2014. Kvalitetstjekket omfatter forvaltningens egne tilbud om opkvalificering/vejledning, tilbud om opkvalificering/vejledning hos eksterne leverandører, samt andre aktører, dvs. leverandører, der både udfører myndighedsopgaver (især samtaler) og giver aktive tilbud.

Oversigterne indeholder kvalitetsindikatorer på tilbudsniveau i forhold til: 

  • Job- og uddannelseseffekter

For beskæftigelsestilbuddene opgøres effekten som andelen der er ude af offentlig forsørgelse 3 måneder efter endt tilbud.

  • Brugertilfredshedsmålinger

Brugertilfredshed måles løbende på anvendte tilbud – både kommunens interne tilbud og de eksterne tilbud. Borgerne bedes i slutningen af forløbet om at evaluere ved at gå ind på www.borgerevaluering.dk og svare på et kort spørgeskema om oplevelsen af tilbuddet. I kvalitetstjekket samler forvaltningen op på de samlede besvarelser fra 2. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014.

  • Antal klager over tilbuddene.

Kvalitetstjekket samler op på modtagne klager i 2013.

Udover kvalitetsindikatorerne i oversigterne indeholder forvaltningens kvalitetsopfølgning også et eksternt tilsyn, jf. senere afsnit om resultaterne af det eksterne tilsyn.

Job- og uddannelseseffekter
Effektopgørelserne på tilbudsniveau viser - ligesom det foregående år - at der er en ofte stor sammenhæng mellem effektniveau, målgruppe og ledighedslængde. Blandt stærke målgrupper med kort forsørgelseshistorik er effekterne således højere end blandt svage målgrupper, som har været uden job længe. De overordnede resultater omkring effekter er trukket frem i nedenstående tabel, hvor der også sammenlignes med resultaterne fra sidste års kvalitetstjek.


Målgrupper

Antal afsluttede forløb i perioden september 2012 til august 2013

3 måneders job- og uddannelses-effekt af de afsluttede forløb, april 2014

3 måneders job- og uddannelseseffekt i Kvalitetstjek, april 2013

Interne og eksterne leverandører af opkvalificering og vejledning


Arbejdsmarkedsparate ledige
(dagpenge- og jobparate kontanthjælpsmodtagere, tidligere matchgruppe 1)

36.096

30 %

30 %


Aktvitetsparate 
kontanthjælpsmodtagere, (tidligere matchgruppe 2)

5.061

11 %

10 %


Tilbud til sygemeldte
(sygedagpengemodtagere og sygemeldte aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere) 

4.314

16 %

14 %

Anden Aktør der udfører myndighedsopgaver samt aktivering


Anden aktørs kontakt- og aktiveringsforløb (april 2013-februar 2014)
(kun dagpengemodtagere med en lang videregående uddannelse)

6.479

21 %

Ingen data i forrige kvalitetstjek


Der er således tale om et mindre løft i effekterne på den samlede vifte af opkvalificerings- og vejledningstilbud.

Det er første gang der måles på job- og uddannelseseffekter for anden aktør, idet data ikke tidligere har været tilgængelige.

For at få en pejling på, om resultatet er tilfredsstillende er der lavet en sammenligning med resultater af akademikerindsatsen i København med de øvrige store universitetsbyer. Sammenligningen handler om hvor hurtigt nyledige akademikere bliver selvforsørgende. Resultatet viser, at København i de første 12 måneder af indsatsen for akademikere på dagpenge opnår lidt bedre resultater end kommunerne, der sammenlignes med.

I bilag 1 er de job- og uddannelseseffekter, som tilbuddene til de enkelte målgrupper kan fremvise kommenteret.

Brugertilfredshedsmålinger
Brugertilfredsheden er, for langt de fleste leverandører, på et meget tilfredsstillende niveau. Et tilbud går igen med lav brugertilfredshed. Det stammer fra brugertilfredshedsmålinger fra tidligt i 2013. Tilbuddet anvendes ikke længere.

På akademikerområdet (Anden Aktør) viser målingen et billede af et forbedringspotentiale og en nærmere analyse af resultaterne peger på, at der kan være noget at hente ift. at forbedre de fysiske rammer omkring tilbuddet. Forvaltningen vil nu bede de enkelte aktører fremlægge de initiativer de vil tage for et løft i brugertilfredsheden.  

I et enkelt centers interne tilbud arbejdes der ligeledes med løft i brugertilfredsheden.

Antal klager over tilbuddene
Der klages generelt meget lidt over det indholdsmæssige i tilbud. Når der klages følges der typisk meget direkte op med leverandøren fx med et uanmeldt tilsynsbesøg eller udarbejdelse af redegørelse fra leverandøren.

Anden aktør træffer, ligesom jobcentret, også afgørelser ift. aktive tilbud, indberetter tvivl om rådighed til a-kassen m.v. Af den årsag er der naturligt et højere klageniveau hos anden aktør end hos leverandører af aktiveringsforløb, hvor der ikke må træffes afgørelser.

Eksternt tilsyn
Kommunens eksterne tilsyn, Europakontoret AB, udarbejder årligt samlede tilsynsrapporter vedr. kommunens bekæftigelsestilbud. Nærværende kvalitetsstatus omfatter tilsynets årsrapporter vedr. 2013. Det eksterne tilsyns årsrapporter for 2013 kan rekvireres i sekretariatet.

Forvaltningen har vurderet de konkrete bemærkninger fra tilsynet. Tilsynets bemærkninger ift. kommunens eksterne leverandører har i 2013 fx omhandlet at få opdateret Arbejdspladsvurdering (APV). Der har desuden været enkelte bemærkninger om adgangsforholdene for kørestolsbrugere på nogle leveringsadresser, som forvaltningen har taget hånd om.

I forhold til tilsynsbesøgene i 2 af Jobcenter Københavns jobcentres interne tilbud, bemærkede tilsynet tilfælde, hvor man - enten borgere eller kollegaer – kunne overhøre samtaler med personfølsomme oplysninger. Det er herefter indskærpet, at samtaler i tilbuddene skal afholdes, så samtalen er privat.

Såfremt bemærkningerne fra tilsynet giver anledning til handling fra kommunens side, har forvaltningen løbende i 2013 haft individuel kontakt til de enkelte leverandører og job- og beskæftigelsescentrene.  Der har ikke været bemærkninger fra det eksterne tilsyn, der har givet anledning til mere vidtgående skridt fra forvaltningens side.

Det eksterne tilsyn vurderer også opfyldelsen af rammeaftalernes hårde sociale klausuler for leverandørerne. Den hårde sociale klausul indeholder krav om ansættelse af borgere i virksomhedspraktik, løntilskud eller evt. fleksjob. Klausulerne er opfyldt for alle leverandører, som tilsynet har besøgt i 2013 (dvs. måleperiode 2012). En leverandør, mangler dog stadig, at få indsendt den rette dokumentation for overholdelsen. I forbindelse med rammeaftalerne for jobparate, aktivitetsparate og for sygemeldte har leverandørerne foreløbigt redegjort for 90 ansættelser under den hårde sociale klausul. For flere leverandørers vedkommende er det årlige minimumsomsætningskrav på typisk 1 mio. kr., før at klausulen træder i kraft, dog ikke nået. 

Opfølgende handlinger
Enkelte tilbud viser job- og uddannelseseffekter, der er for lave og/eller ligger under niveau af, hvad andre leverandører på området kan præsentere.

For nogle af disse leverandører er der en dialog og handlinger i gang, og der er yderligere leverandører, som via dette kvalitetstjek er kommet i fokus, jf. bilag 3.

Forvaltningen anvender generelt følgende procedurer overfor leverandører, der skiller sig ud på en eller flere af de kvalitetsindikatorer som forvaltningen løbende overvåger:

  • Første skridt er, at indkalde en leverandør til et møde omkring deres præstation.
  • Der kan afhængig af leverandørens reaktion og forvaltningens vurdering af situationens alvor og det konkrete problems karakter herefter finde et eller flere tiltag sted:
    • Det kan fx være yderligere vejledning af leverandøren,
    • krav om redegørelser,
    • udarbejdelse af handleplaner,
    • supplerende uanmeldte tilsynsbesøg (fra eksternt tilsyn eller forvaltningen selv),
    • yderligere evalueringstiltag og (midlertidigt) stop eller reduktion af henvisninger til leverandøren.
  • Ultimativt kan forvaltningen opsige rammeaftalen, hvis leverandøren vurderes at være i misligholdelse af aftalen.   

I perioden 2. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014 er der stoppet for visitationen til et enkelt tilbud, og der har været dialog med aftalte handlinger for en række leverandører og dialog med enkelte leverandører uden det har ledt til behov for handling.  

Til orientering har ISS siden seneste kvalitetstjek opsagt deres rammeaftale for jobparate ledige. Ramsdal og Integro har formelt sat deres rammeaftaler for jobparate i bero, som følge af manglende brug af deres tilbud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste oversigt over kvaliteten af aktiveringstilbud for ledige i Københavns Kommune, vil blive forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i foråret 2015.

BILAG

  1. Samlet kvalitetsopfølgning på beskæftigelsestilbud for Københavns kommunes borgere – april 2014
  2. (2A-2E): Brugertilfredshedsoversigter 
  3. Opfølgende handlinger ift. leverandører

Birgitte Hansen        / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top