Mødedato: 05.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring om forslag til Kommuneplanstrategi 2014

Se alle bilag
Kommuneplanstrategi 2014 "Den sammenhængende by" præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København samt pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det i høringssvaret meddeles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ingen bemærkninger har til Forslag til Kommuneplanstrategi 2014, men at udvalget i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplan 2015 vil have fokus på, at der både i eksisterende og i nye områder om muligt reserveres arealer til erhvervsformål af hensyn til fortsat vækst og beskæftigelse i Københavns Kommune.

Problemstilling

København har i en årrække stået i en gunstig situation med en stærk befolkningstilvækst. Det forventes, at der i 2025 vil være 670.000 københavnere, hvilket er 100.000 flere end i 2014. Befolkningstilvæksten udgør samtidig et godt fundament for fremtidens beskæftigelse og vækst i København og i regionen.

Befolkningstilvæksten og flere arbejdspladser udgør grundlaget for et stort kulturudbud og god kollektiv trafik. Væksten skaber også behov og mulighed for en udbygning af den offentlige service i form af eksempelvis nye daginstitutioner, renoverede skoler, fritidstilbud, moderniserede plejeboliger samt en ren og tryg by med attraktive rekreative muligheder.

Løsning

Efter Lov om planlægning skal der for hver kommune foreligge en kommuneplan, der omfatter en periode på 12 år. Kommuneplanen skal indeholde en hovedstruktur, retningslinier for arealanvendelsen samt rammer for indholdet af lokalplaner.
Loven fastsætter, at kommunalbestyrelsen (Borgerrrepræsentationen) inden udgangen af første halvdel af den kommunale valgperiode skal offentliggøre en strategi for kommuneplanen. Strategien skal indeholde oplysninger om den gennemførte planlægning efter den seneste revision af kommuneplanen samt en vurdering af og en strategi for udviklingen i kommunen samt omfanget af revisionen.

Forslag til Kommuneplanstrategi 2014 er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunens syv forvaltninger og tager udgangspunkt i aktuelle udviklingstendenser og behov i København. I strategien gennemgås en række af de muligheder og udfordringer, som blandt andet befolkningstilvæksten giver for byens udvikling og dens sammenhængskraft.
Det er lykkedes at få igangsat en positiv udvikling i en lang række byudviklingsområder i København og denne udvikling skal følges op og fortsættes. Samtidig fokuseres der med kommuneplanstrategien også på sammenhængskraften og de ældre kvarterer i byen for at sikre, at København fortsat er en fysisk og socialt sammenhængende by.

Med befolkningstilvækst og udvikling af helt nye områder i byen, bliver det eksempelvis aktuelt at se på hvordan det sikres, at Københavns nye og gamle kvarterer hænger godt sammen, så udviklingspotentialerne både i de nye vækstområder og i den eksisterende by kommer hele byen til gavn samtidig med, at udviklingen af en polariseret by imødegås. Det skal også sikres, at der fortsat er et varieret udbud af boliger i forskellige prisklasser, så København vedbliver at være en mangfoldig by.

København skal som Danmarks hovedstad og eneste storby leve op til at være landets vækstlokomotiv, hvor virksomheder kan skabe nye arbejdspladser.

Forslag til Kommuneplanstrategi 2014 "Den sammenhængende by" præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling samt pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015. Målsætningerne bygger overvejende på kommunens "københavnermål".
Strategien indeholder 5 temaer:
  • Plads til flere københavnere
  • Bæredygtig udvikling
  • Flere arbejdspladser i København
  • En sammenhængende by
  • Kvalitet i byen

Efter hvert tema peges på konkrete retninger og indsatser, der kan iværksættes.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har som input til arbejdet med de øvrige forvaltninger fokuseret på uddannelse- og beskæftigelse samt byens sammenhængskraft, herunder tryghed og social balance i byen.
Det fremgår således af strategien, at der arbejdes på at skabe en attraktiv by, som kan danne grundlag for nye virksomheder i form af iværksætteri og etablering af udenlandske virksomheder. Dette sker blandt andet gennem udarbejdelsen af en erhvervs- og vækstpolitik.
Der er i de seneste år udlagt mange funktionsblandede områder med både boliger og erhverv, men for virksomheder med særlige krav overvejer kommunen at fastholde områder i byen til alene erhvervsvirksomheder. I Kommuneplan 2015 vil der således blive sikret gode fysiske rammer for forskellige erhvervstyper, herunder iværksætteri, produktions- og håndværkserhverv, større kontorvirksomheder og hovedsæder samt forskningsmiljøer.

For at styrke den sociale sammenhængskraft i København vil der i forbindelse med Kommuneplan 2015 blive arbejdet med at fastholde målet om 20% almene boliger samt spredning af disse boliger til også at indgå i nye byudviklingsområder for at imødegå risiko for udvikling af udsatte boligområder. Det vil samtidigt blive undersøgt, om kommuneplanens rammer for lokalplanlægningen kan medvirke til at muliggøre billige boliger til grupper med meget lav betalingsevne.

Økonomiudvalget vedtog på mødet den 25. marts 2014, at sende kommuneplanstrategien i udvalgshøring med en frist til den 15. maj 2014. Det forventes, at en repræsentant fra Økonomiforvaltningen vil gennemgå baggrunden for kommuneplanstrategien på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I perioden marts til maj 2014 gennemføres høringen i kommunens fagudvalg, de 12 lokaludvalg og kommunens Udsatteråd, Ældreråd og Handicapråd med frist til den 15. maj 2014. I juni måned fremlægges sagen med udvalgenes respektive høringssvar for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Herefter sendes kommuneplanstrategien i offentlig høring i mindst 8 uger. Der sikres en bred inddragelse af og dialog med borgerne og bl.a. gennem temamøder med eksterne samarbejdsparter inddrages nye aktører i processen. Økonomiforvaltningen udarbejder en hvidbog, der resumerer den offentlige debat og de indkomne høringssvar. Hvidbogen fremlægges sammen med kommuneplanstrategien for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2014. Kommuneplanstrategien og resultatet af den offentlige høring indgår i grundlaget for revisionen af kommuneplanen. Kommuneplan 15 vil blive fremlagt til politisk behandling i første halvår af 2015 med offentlig høring og endelig vedtagelse i andet halvår af 2015.
I bilagene er vedlagt oversigt over både den hidtidige og den fremtidige dialogproces i forbindelse med udarbejdelsen af Kommuneplanstrategi 2014.
BILAG

1. Forslag til Kommuneplanstrategi 2014 "Den sammenhængende by"
2. Oversigt over dialogproces i forbindelse med Kommuneplanstrategi 2014
3. Forslag til BIU´s høringssvar til ØU 

Birgitte Hansen    / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.    

Der var følgende protokolbemærkning fra Ø: 
Fortsat blind vækst er ikke et mål i sig selv.
Enhedslisten er fortaler for grøn omstilling, der skaber bæredygtige arbejdspladser.
Til top