Status på den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg om status på den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken til efterretning.
Problemstilling
Med Budgetaftale 2017 vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle iværksætte en særlig beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken i 2017 og 2018.
Formål og delmål for den særlige beskæftigelsesindsats er følgende:
"Formålet med den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken er at give borgerne en intensiv indsats med kontinuerlig aktivering med så meget aktivitet som muligt. Indsatsen skal bidrage til at bringe flere udsatte borgere i job og uddannelse, at afklare borgere på kontanthjælp til andre ordninger samt understøtte, at flere kommer tættere på arbejdsmarkedet igennem virksomhedsplaceringer. Udover ovenstående formål har projektet en række delmål, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil følge op på undervejs. Delmålene er:
-
20 pct. af de ledige over 30 år har opnået ordinært-, deltids-, fleksjob eller uddannelse
-
75 pct. af de unge er blevet optaget på en ordinær uddannelse eller er startet på en uddannelsesstilling/læreplads
-
80 pct. af de ledige har været i virksomhedspraktik/løntilskud
-
80 pct. af de ledige har opnået progression målt gennem udviklingsmål."
I udmøntningsindstillingen for den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken, som blev forelagt BIU d. 9. januar 2017, blev Beskæftigelses- og Integrationsudvalget lovet en status for projektet i starten af 2018. Der er seks måneders forsinkelse på data fra DREAM (Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase). Grundet dette har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen rykket statussen til nu. Udvalget fik sidst en status på indsatsen den 12. juni 2017.
Løsning
Den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken startede den 1. januar 2017. Indsatsen for de jobparate borgere startede op i februar 2017, mens indsatsen for de aktivitetsparate borgere startede op i marts 2017.
Beskæftigelsesindsatsen varetages i et samarbejde mellem Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) og den selvejende institution FRIGG, som udspringer af Lejerbo København og Helhedsplanen i Mjølnerparken.
CAB er primær ansvarlig for aktiveringsindsatsen i Mjølnerparken og har myndighedsansvaret for de job- og aktivitetsparate. Herudover har CAB ansvar for at koordinere indsatsen i Mjølnerparken med Ungecenterets (JKU) indsats i Mjølnerparken over for de uddannelsesparate og aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere under 30 år.
Den selvejende institution FRIGG er en tæt samarbejdspartner i projektet og står for at screene borgere i projektet, uddannelse af borgere som mentorer samt levering af mentorer til borgere i projektet.
Status på målsætninger
Af tabel 1 nedenfor fremgår de resultater, som er skabt i Mjølnerparken i løbet af de 9-15 måneder, som forvaltningen indtil videre har resultater for. Målene er fastsat af BIU og skal nås i løbet af den toårige periode, som projektet løber over. Forvaltningen forventer, at målindfrielsen vil være højere, når det er muligt at opgøre de endelige resultater i midten af 2019. I januar 2017 var der i alt 272 kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere i Mjølnerparken.
Tabel 1: Oversigt over status på målsætninger
Note: Bemærk, at de enkelte målsætningerne omfatter forskellige målgrupper, og at pct.-satserne dermed ikke kan sammenlignes. Målemetoder og måleperiode for de enkelte målsætninger: Mål 1: DREAM. Målt fra januar til november 2017. Alle som på et tidspunkt i perioden har haft job/uddannelse. Tilflyttere tælles ikke med. Mål 2: DREAM. Målt fra januar til november 2017. Mål 3: BIFLIS (Aktiveringskuben). Målt fra januar 2017 til april 2018. Mål 4: BIFLIS (Udviklingsmålskuben). Målt fra januar 2017 til maj 2018. Udviklingsmål benyttes kun for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
I tillæg til målene kan det oplyses, at 80 borgere har fået eller er ved at få opstartet en forberedende plan med henblik på, at få deres sag vurderet i forhold til førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller anden ydelse.
På udvalgsmødet holder forvaltningen et kort oplæg om status på den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Bevillingen til beskæftigelsesprojektet i Mjølnerparken udløber med udgangen af 2018. For at kunne træffe beslutning om en eventuel forlængelse af projektet i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2019, bliver udvalget derfor forelagt en foreløbig evaluering af indsatsen på udvalgsmødet den 13. august 2018. Den foreløbige evaluering vil indeholde opdaterede data for indsatsen, men da der er forsinkelse på data fra DREAM (Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase), vil der stadig kun være data for en begrænset del af projektperioden. Det er aftalt med FRIGG, at de deltager under BIU-behandlingen af den foreløbige evaluering i august. Udvalget vil blive forelagt den endelige evaluering af indsatsen i midten af 2019.
Michael Baunsgaard Schreiber / Inger Suppli
Beslutning
Behandlingen af indstillingen blev udskudt.