Mødedato: 04.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Nytænkning af 18+ centrene

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,   

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at scenarierne for nytænkningen af 18+ centre præsenteres i budgetnotater frem mod Budget 2019.

Problemstilling

På tværs af Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er en arbejdsgruppe i gang med at se på, hvordan kommunens nuværende 18+ indsats kan gentænkes. Arbejdet er en del af budgetaftalen for 2018, hvor der blev aftalt en ”tværgående afdækning af potentialet for at videreudvikle og nytænke konceptet for 18+ centrene. Tilbuddet skal fortsat løfte den kriminalitetsforebyggende indsats, men også tilbyde aktiviteter i samarbejde med foreninger og organisationer, som tiltrækker blandede brugergruppe fra hele byen, samt brobygning til uddannelse og job”.

Samme sag behandles parallelt i de øvrige involverede fagudvalg (hhv. Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget).

Løsning

Der er ca. 500 kriminalitetstruede unge over 18 år, der i dag benytter sig af ét af Københavns Kommunes fem 18+ centre. 18+ centrene hører under Socialforvaltningen og er finansieret under Sikker By.

De unge i 18+ målgruppen hænger ikke ud på gaden, og der er via 18+ centrene en god kontakt til de unge, som er værdifuld, når der er optræk til uro. Det er dog en konstant udfordring at få brugerne til at indgå i almindelige tilbud til unge vedrørende uddannelse, beskæftigelse og fritidsaktiviteter (jf. baggrundsnotat i bilag).

Udgangspunktet for en nytænkning af 18+ indsatsen er en inklusionsstrategi, hvor den nuværende 18+ målgruppe så vidt muligt skal inkluderes i tilbud og miljøer med flere ressourcestærke unge. En nytænkning af 18+ indsatsen vil således ikke være en indsats for 18+ målgruppen alene, men skal ses i sammenhæng med den samlede vifte af tilbud til alle unge i København mellem 15 og 30 år.

På baggrund af kortlægning af de nuværende brugere af 18+-centrene, dialog med brugere og workshop med medarbejdere på tværs af forvaltninger er arbejdsgruppen i gang med at udfolde en række mulige modeller for en nytænkning af indsatsen. Overordnet set går overvejelserne på følgende modeller:

  1. Et nyt stort ungehus med mange tilbud og med en central beliggenhed.

  2. En eller flere pilotmodeller, hvor en videreudvikling af ungetilbud tager afsæt i eksisterende tilbud, som i dag allerede har en større brugerflade end 18+ målgruppen, fx Nørrebrohallen, KBH+ og/eller Smedetoften.

Der er i vedlagte baggrundsnotat (bilag 1) en mere detaljeret uddybning af analysearbejdet og de to modeller.

Øvrige tværgående indsatsområder
Der opstår løbende problemstillinger eller udfordringer i arbejdet med unge, som forvaltningerne ser en fordel i at finde fælles løsninger på. Det gælder aktuelt 18+ målgruppen og en række andre indsatsområder og initiativer. Forvaltningerne arbejder derfor aktuelt med en række yderligere indsatser på ungeområdet, der ligeledes har til formål at forebygge kriminalitet og/eller styrke de unges tilknytning til almensamfundet, herunder gennem uddannelse og beskæftigelse. Det drejer sig bl.a. om:

  • 15+ samarbejdet: På baggrund af bandekonflikten 2017 har forvaltningerne (Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen) og SSP København sat fokus på 15+ målgruppen for at modvirke, at unge i risikomiljøer i København rekrutteres til kriminelle eller banderelaterede grupperinger.

  • Analyse af fritidstilbuds kriminalitetsforebyggende effekt: I Budget 2018 er aftalt, at der forud for Budget 2019 gennemføres en analyse af, hvordan fritidstilbud bedst kan understøtte målsætningerne om, at unge med risikoadfærd benytter sig af tilbud, der har positive og kriminalitetsforebyggende effekter.

  • Ny sammenhængende ungeindsats: Som en del af den nationale politiske aftale om bedre veje til uddannelse eller job skal landets kommuner etablere en sammenhængende kommunal ungeindsats på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet, som skal gøre alle unge under 25 år parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Dette blev drøftet i Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget på udvalgsmøder i april og maj. Fælles indstilling om indretning af den fremtidige ungeindsats i København behandles af udvalgene i august.

Det indstilles, at udvalget godkender, at scenarierne for nytænkningen af 18+ centre præsenteres i budgetnotater frem mod Budget 19.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil der frem mod Budget 19 blive udarbejdet budgetnotater med scenarier for nytænkning af 18+ indsatsen.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top