Mødedato: 04.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse: Ny arbejdsform, nye visionsmål og strategiske fokusområder i valgperioden

Med temadrøftelsen skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende et forslag til en ny arbejdsform, der i første omgang igangsættes som et forsøg på 5 udvalgsmøder. Den nye arbejdsform skal understøtte udvalgets rolle i den løbende udvikling og tilpasning af beskæftigelsespolitikken i København. Samtidig skal udvalget drøfte den overordnede retning for beskæftigelsespolitikken i København samt strategiske fokusområder for udvalgets arbejde i valgperioden.

Som en del af temadrøftelsen er der afsat tid til drøftelser i mindre grupper.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender det fremlagte forslag til ny arbejdsform for udvalgets arbejde.

2. at forslaget til ny arbejdsform i første omgang igangsættes som et forsøg på 5 udvalgsmøder gældende fra udvalgsmødet den 13. august 2018.

3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter de foreslåede input til nye visionsmål.

4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter de foreslåede strategiske fokusområder for valgperioden.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at spille en større rolle i den løbende udvikling og tilpasning af beskæftigelsespolitikken i København.

I forlængelse heraf ønsker udvalget fremadrettet, at forholde sig til indstillinger, hvor det er mere tydeligt i sagsfremstillingen, hvornår der er tale om en politisk beslutning – og hvornår der er tale om sager af mere administrativ karakter. Der ønskes i bred forstand indstillinger, der er let forståelige og klart beskriver, hvordan indstillingen indgår i kommunens samlede beskæftigelsespolitik.

Som udvalget markerede på udvalgsmødet den 23. maj 2018 er Borgerrepræsentationens Københavnermål om, at ’København i 2020 skal være den by blandt sammenlignelige kommuner, der har flest borgere med job og uddannelse’ allerede nået på nuværende tidspunkt.

Figur 1 viser således, hvordan udviklingen i andelen af ydelsesmodtagere har været i perioden januar 2015 til og med marts 2018. Københavns Kommune har haft det største fald, og dermed den bedste udvikling, af alle kommuner siden 2015.

 

Figur 1. Ydelsesmodtagere i procent af befolkningen

Kilde: Jobindsats.dk og Danmarks Statistik

Dette giver anledning til, at udvalget drøfter den overordnede retning for beskæftigelsespolitikken i København, og at udvalget dermed opstiller et nyt visionsmål for udviklingen af beskæftigelsespolitikken.

Og ikke mindst at udvalget peger på de strategiske fokusområder i beskæftigelsespolitikken, hvor der er behov for at forbedre indsatsen for at nå de ønskede effekter for borgere og virksomheder.

 

Løsning

Indstillingens punkt 1. og 2.: Ny arbejdsform for udvalgets arbejde

Forvaltningen foreslår, at der igangsættes en forsøgsperiode på 5 udvalgsmøder – med start fra udvalgsmødet den 13. august 2018– hvor der benyttes en ny arbejdsform i udvalget. I forsøgsperioden tilpasses arbejdsformen for udvalgsmøder, så der fokuseres på de strategiske fokusområder.

I forsøgsperioden vil udvalget i højere grad end nu blive præsenteret for temadrøftelser samt indstillinger uden færdige løsningsforslag. Indstillinger om at igangsætte indsatser, vil derfor i udgangspunktet indeholde oplysninger om, hvornår udvalget skal drøfte indsatserne igen med henblik på justering. På den måde vil der være et kontinuerligt samspil mellem udvalg og forvaltning om udvikling og justering af indsatserne.

Den nye arbejdsform vil blive understøttet af måden sagerne præsenteres på. Fx vil udvalgets behandling af en sag i højere grad blive indledt med et kortere oplæg som tydeliggør, hvordan en given indstilling passer ind i kommunens samlede beskæftigelsespolitik. Endvidere vil sagerne blive indledt med korte resuméer, som kort skitserer det væsentligste indhold i den enkelte sag.

For at skabe overblik over den enkelte sags betydning i en større sammenhæng, vil forvaltningen arbejde med symbolmarkering af dagsordenen i forhold til emne – så det bliver nemmere at få overblik over den sammenhæng en sag skal behandles i. Symbolmarkeringen kan fx være jobcenterindsatser, integration, økonomi eller strategiske fokusområder.

Forvaltningen foreslår videre, at der som led i dette overblik arbejdes med henholdsvis drøftelsessager og øvrige sager (a og b sager). Som udgangspunkt skal udvalget derfor kun drøfte sager (a sager), hvor udvalget har et klart beslutningsrum. Øvrige sager (b sager) drøftes derimod som udgangspunkt ikke på møderne. Det foreslås dog, at udvalget har mulighed for at løfte øvrige sager (b sager) til drøftelse forud for mødet ved henvendelse til sekretariatet. Opdelingen i a og b sager vil ligeledes fremgå af Kommende sager-oversigten til hvert møde. 
Alternativt kan en øvrig sag (b sag) løftes til drøftelse under godkendelse af dagsordenen.

Endelig foreslår forvaltningen, at der i forbindelse med foretræder afsættes tid umiddelbart efter foretrædet til drøftelser i udvalget.

Arbejdsformen vil være løbende og tilbagevendende drøftelser i udvalget. Der planlægges med andre ord med en åben proces, hvor udvalget løbende drøfter mål og indsatser i beskæftigelsespolitikken, ligesom der løbende vil være mulighed for at afprøve og justere indsatser. Arbejdsformen er illustreret i figur 2, hvor det er vist hvordan udvalget forholder sig til og genbesøger en given sag ved flere lejligheder.

Som eksempel skal udvalget den 19. juni drøfte en handleplan vedrørende anbefalingerne fra taskforcen vedrørende førtidspension og fleksjob. Handleplanen er imidlertid ikke hele svaret vedrørende indsatsen for udsatte. Dels vil der løbende skulle ske justeringer af handleplanen, dels vil der være andre områder at fokusere på i forhold til udsatte, fx mestring af psykiske lidelser.

 

Figur 2. Model for ny arbejdsform i udvalget 

Indstillingens 3. punkt: Nyt visionsmål

Formålet med et nyt visionsmål er, at udvalget fastlægger den overordnede retning og det politiske fokus for beskæftigelsespolitikken i København. Drøftelsen af et nyt visionsmål vil kunne tage udgangspunkt i en eller flere af følgende målsætninger, men målsætningen kan også være en helt anden:

  • Flere ledige kommer i job og uddannelse
  • God service til borgere
  • God service til virksomheder
  • Færre udgifter til forsørgelse, så der er råd til velfærd på andre områder

Forvaltningen vil på baggrund af udvalgets drøftelser lægge én eller flere indstillinger om nyt visionsmål frem for udvalget til drøftelse og godkendelse i løbet af efteråret 2018.

 

Indstillingens 4. punkt: Strategiske fokusområder i valgperioden

For at understøtte visionsmål skal der udvælges en række strategiske fokusområder, som forvaltningen skal arbejde med i valgperioden for at sikre den valgte retning med beskæftigelsespolitikken.

Der er på baggrund af kommunernes rammevilkår gode resultater for sygedagpengemodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere i København (Socialforskningsinstituttet – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (2013): Kommunernes rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen. København: SFI).

Omvendt er der flere udsatte borgere på kontanthjælp mv. end rammevilkårene tilsiger, blandt andet fordi borgerne ikke i tilstrækkeligt omfang bliver afklaret til de rette ordninger – fx fleksjob eller førtidspension. Dette er ikke god nok borgerservice, og kan – som taskforcens rapport viste – blandt andet tilskrives større sagsstammer end i resten af landet.

I forhold til at sikre et velfungerende arbejdsmarked er det en udfordring, at der i dag er virksomheder, som mangler arbejdskraft samtidig med, at der forholdsmæssigt er flere ledige københavnere end i resten af landet. Dette er hverken tilstrækkelig service for virksomheder eller borgere.

Endelig eksisterer der forsat en integrationsudfordring med overledighed blandt københavnere med ikke-vestlig baggrund.

På baggrund af udvalgets tilkendegivelser på velkomst- og budgetseminarerne samt forvaltningens eksisterende viden, foreslår forvaltningen følgende 4 strategiske fokusområder for valgperioden:

  1. Udsatte ledige er på kontanthjælp i for lang tid
  2. Virksomheder mangler arbejdskraft samtidig med at der er mange ledige dagpengemodtagere

  3. For svag servicekultur og varierende medarbejdertrivsel

  4. For mange københavnere med ikke-vestlig baggrund uden job

Det indstilles, at udvalget drøfter, om det er disse fire strategiske fokusområder, der skal arbejdes videre med, og hvordan de relaterer sig til et muligt visionsmål.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser på nuværende tidspunkt.

 

Videre proces

Den nye form for udvalgsmøder evalueres som sidste punkt på hver af de fem udvalgsmøder med henblik på løbende justering. Er der tilfredshed med arbejdsformen fortsættes med den nye arbejdsform.

Som led i arbejdsformen vil der kontinuerligt i efteråret blive fremlagt indstillinger vedrørende visionsmål og strategiske fokusområder.

Budgettemaer vedrørende Budget 2019 fremlægges for udvalget i særskilt indstilling den 19. juni.

 

Michael Baunsgaard Schreiber / Jeppe Bøgh Andersen

 

Beslutning

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt. Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev drøftet.
Til top