Mødedato: 04.03.2019, kl. 09:00
Mødested: Glostrup Park Hotel

Yderligere budgetnotater til Overførselssagen

Se alle bilag
 

 

Resumé

Sagen indeholder en status på stigende ventetider på rehabiliteringsmøder og mulige løsninger, der kan nedbringe ventetiden. Herudover bedes udvalget tage et budgetnotat til overførselsforhandlingerne om flere rehabiliteringsmøder til efterretning. Budgetnotatet indeholder et budgetønske på 4,8 mio. kr. til 1.000 flere rehabiliteringsteammøder i 2019.         

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status om stigende ventetider på rehabiliteringsmøder til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager budgetnotat til overførselsforhandlingerne om flere rehabiliteringsmøder til efterretning
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen frem mod overførselssagen sammen med SOF og SUF undersøger, om der kan tages supplerende initiativer, der kan nedbringe ventetiden, og hvor der vil være behov for at søge finansiering.

Problemstilling

Sager om indstilling til førtidspension, fleksjob og ressourceforløb skal forelægges for rehabili­terings­teamet, som består af repræsentanter fra Beskæftigelses- og Integrations­forvaltningen (BIF), Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), Socialforvaltningen (SOF) og evt. Børne- og Ungeforvaltningen (BUF) og klinisk funktion i regionen.

Der er i 2019 afsat midler til afholdelse af 3.000 rehabiliteringsmøder, men der er i øjeblikket flere borgere, der venter på at komme på et rehabiliteringsteammøde, end der er mødekapacitet til. Det betyder stigende ventetider på rehabiliteringsmøder. Ventetiden ultimo februar er på 22 uger, hvor den interne retningslinje er 5 uger. Ventetiden stiger fortsat.

Den nuværende stigende ventetid på rehabiliteringsmøder skyldes en ekstraordinær pukkel af sager forårsaget af, at der i ”Flere skal med ”-projektet visiteres flere kontanthjælps­modtagere til ressourceforløb, hvorfor borgerne skal have deres sag på rehabiliteringsmøde. Dertil kommer, at førtidspensionsreglerne blev lempet pr. 1. juni 2018, og at handleplanen for førtidspension og fleksjob, der har sat fokus på at få afklaret sagerne, er begyndt at virke.

Det forventes, at der vil være en sagspukkel i hele 2019, 2020 og ind i 2021. Estimeringen af antal sager, der skal behandles på et møde i rehabiliteringsteamet er imidlertid svær at forudsige, da mange parametre har indflydelse herpå. For det første ændrer borgernes situation sig løbende. For det andet er det en konkret og individuel vurdering, hvornår den enkelte borgers sag er klar til et rehabiliteringsmøde. Og endelig har sagsstammernes størrelse en betydning for sagsbehandlernes mulighed for at spotte borgere, der er i målgruppen fx for et ressourceforløb og derfor skal have deres sag på rehabiliteringsteammøde. Forvaltningen arbejder på en bedre fremadrettet prognose for antallet af sager, der skal på rehabiliteringsteam.

Løsning

Der arbejdes ad tre spor for at nedbringe ventetiden på rehabiliteringsmøder:  

  • at søge om midler i overførselsforhandlingerne til flere møder.
  • at få flere borgere igennem inden for den eksisterende møderamme.
  • at undersøge supplerende initiativer, der kan tilvejebringe øget mødekapacitet på helt kort sigt.

I nedenstående gennemgås disse:

1. Flere midler i overførselsforhandlingerne

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at det er realistisk at opbygge kapacitet til at afholde i alt 4.000 møder i 2019, såfremt forvaltningerne skal nå at rekruttere medarbejdere til opgaven i 2019. Det er en stigning på 1.000 møder fra de 3.000 møder, der på nuværende tidspunkt er afsat midler til. De ekstra 1.000 møder forventes ikke at nedbringe den nuværende ventetid, men vil forventeligt betyde, at ventetiden ikke stiger yderligere i 2. halvår af 2019. Der må fortsat forventes stigende ventetider frem til sommerferien, som er det tidspunkt, hvor de ekstra 1.000 møder vil kunne iværksættes, såfremt der afsættes midler i overførselsforhandlingerne. Derfor vurderer forvaltningen, at der også vil være et budgetbehov i 2020 og 2021 i forhold til at kunne reducere ventetiderne.

Meromkostninger til 1.000 ekstra møder i 2019 er ca. 7,3 mio. kr.  BIF vil finde delfinansiering indenfor egen ramme og vil på den baggrund tilvejebringe 2,5 mio. kr. Dermed bliver budgetbehovet til overførselsfor­handlingerne på 4,8 mio. kr. Der er vedlagt et budgetnotat til overførselsforhandlingerne.

2. Flere borgere igennem inden for den eksisterende møderamme.

BIF er sammen med SUF, SOF og regionen i gang med at undersøge muligheden for at iværksætte en række tiltag, der kan effektivisere mødeafholdelsen og give en bedre udnyttelse af den eksisterende kapacitet i 2019 og fremover.  

For det første undersøges det, om der er mulighed for at afholde flere rehabiliteringsmøder på samme mødedag. Der skal dog fortsat afsættes tid til forberedelse og efterbehandling pr. sag.

For det andet arbejdes der løbende på at nedbringe andelen af sager, der må udsættes, fx på grund af manglende dokumentation, eller fordi tolken udebliver.  

BIF, SOF og SUF forventer i skrivende stund, at de ovenfor beskrevne tiltag kan effektivisere mødeafholdelsen med 10 pct.  på de fremadrettede møder – både de der allerede er finansieret, og dem der bedes om finansiering til. Hvis det lykkes, er der mulighed for at afholde yderligere 2-300 møder og på denne måde udvide kapaciteten uden, at der skal rekrutteres flere medarbejdere eller hentes yderligere finansiering. Forvaltningerne er fortsat ved at afklare, hvordan møderne praktisk skal tilrettelægges, og hvordan tiden skal fordeles mellem forberedelse og mødeafholdelse. 

BIF arbejder på lidt længere sigt på en mere effektiv forberedelse til møderne. Sagerne kan i dag være meget lange, hvilket betyder, at det er relativt tidskrævende for mødedeltagerne at forberede sig. Det vil på sigt være muligt at afholde flere møder pr. dag, hvis mødedeltagerne skal bruge mindre tid på at forberede sig. Det kræver kompetenceudvikling af de medarbejder, der forbereder sagerne, og denne kompetenceudvikling er ved at blive iværksat i regi af handleplanen for førtidspension og fleksjob. Initiativet har derfor en længere tidshorisont, ligesom potentialet for at bidrage til en effektivisering af mødeafviklingen er usikker.

3. Eventuelle supplerende initiativer

På trods af ovenstående initiativer forventer forvaltningen, at ventetiden fortsat vil stige frem mod sommerferien, og at initiativerne alene er tilstrækkelige til at forhindre ventetiden i at stige yderligere i 2. halvår. Dette er en uhensigtsmæssig situation for mange borgere.

Udfordringen i forhold til at øge antallet af møder er, at der skal rekrutteres medarbejdere i både BIF, SUF, SOF og til regionens socialmedicinske enhed, hvilket har en tidshorisont på minimum tre måneder. Det kan samtidig være en udfordring at tiltrække tilstrækkeligt mange kvalificerede medarbejdere, særligt hvis der bliver tale om midlertidige ansættelser i efteråret.

BIF vil derfor sammen med SOF og SUF frem mod overførselsforhandlingerne undersøge, om der kan findes løsninger, således at rekrutteringsudfordringerne ikke bliver en barriere for at udvide kapaciteten på helt kort sigt. Det kunne fx ske ved at hyre vikarer til opgaven eller andre opgaver i forvaltningerne, således at der kan udlånes medarbejdere til rehabiliteringsteammøderne. Dette forventes dog at give større merudgifter, da vikarer er en dyrere løsning end at rekruttere.

Forvaltningen vil så vidt muligt forsøge at beskrive supplerende initiativer inden overførselsforhandlingerne. Såfremt det sammen med SOF og SUF lykkes at finde relevante supplerende initiativer inden overførselsforhandlingerne, vil forvaltningen opdatere vedlagte budgetnotat.

Økonomi

Flere midler til afholdelse af flere rehabiliteringsmøder vil skulle tilvejebringes dels inden for forvaltningens egen ramme, dels gennem et budgetønske i forbindelse med overførselssagen, jf. vedlagte budgetnotat.

Videre proces

Forvaltningen har udarbejdet et budgetnotat til overførselsforhand­lingerne. Forvaltningen arbejder samtidig sammen med SOF og SUF videre med at afdække mulighederne for at effektivisere afholdelsen af rehabiliterings­møder og at beskrive supplerende initiativer, der ville kunne drøftes til overførselssagen.

Tanja Franck / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

 

Indstillingens tre at-punkter blev taget til efterretning.

Til top