Mødedato: 03.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forlængelse af leverandøraftaler om tilbud til aktivitetsparate og formidling af fleksjob

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens leverandøraftaler om tilbud til aktivitetsparate ledige og leverandøraftaler om fleksjobformidling udløber den 31. juni 2015. Udvalget skal nu drøfte den fremadrettede håndtering af områderne.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at leverandøraftaler om tilbud målrettet aktivitetsparate ledige og leverandøraftaler om fleksjobformidling forlænges med 6 måneder, således at de udløber den 31. december 2015. 

Problemstilling

Rammeaftalerne med de eksterne leverandører om levering af beskæftigelsestilbud til primært aktivitetsparate ledige og rammeaftalerne med leverandører af fleksjobformidling udløber den 31. juni 2015.

Forvaltningen foreslår, at de gældende aftaler forlænges i 6 måneder, således at de nye leverandøraftaler så vidt muligt kan tage højde for anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget samt evt. politiske udspil i forlængelse heraf.

Løsning

Leverandøraftalerne målrettet de aktivitetsparate sikrer, at Jobcenter København kan tilbyde kommunens aktivitetsparate borgere relevante beskæftigelsestilbud. Leverandøraftalerne om fleksjobformidling sikrer, at Jobcenter København kan efterleve lovkrav om eksternt varetaget fleksjobformidling efter revurdering af den ledige fleksjobvisiterede borgers sag. Denne del af fleksjobformidlingen kan ikke hjemtages, da der er lovkrav om, at fleksjobformidlingen skal varetages eksternt efter revurderingen, der gennemføres efter 12 måneders ledighed, jf. bekendtgørelse af lov nr 990 af 12. september 2014 om aktiv beskæftigelsesindsats.

Der er mulighed for at forlænge aftalerne på de to områder i hhv. 12 måneder (for de aktivitetsparate) og 24 måneder (for de fleksjobvisiterede).

Det er forvaltningens vurdering, at et eventuelt genudbud af de to aftaleområder med fordel kan ske via en samlet udbudsproces, hvorfor aftalernes udløb bør synkroniseres. Blandt årsagerne til dette er, at opgaverne fagligt henvender sig til det samme marked, hvorfor processerne med fordel kan koordineres.
 
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler, at begge de nævnte aftaleområder forlænges med 6 måneder, således at de udløber den 31. december 2016.

Denne forlængelse skal gøre det muligt at indtænke Carsten Koch-udvalgets anbefalinger i de kommende aftaler. Forvaltningen vurderer – efter dialog med centrene – at de eksisterende aftaler overordnet lever op til forvaltningens behov. Der vil således være tilfredsstillende tilbud til målgruppen i 2015. Der henvises til bilag 1 for en kort præsentation af tilbuddene under de eksisterende aftaler.

Resultater af beskæftigelsesindsatsen overfor bl.a. de aktivitetsparate ledige blev rapporteret samlet til BIU i kvalitetstjekket (BIU-mødet d. 5. maj 2014, pkt. 9). Kvalitetstjekket pegede på beskedne udslusningsresultater af leverandørindsatsen for målgruppen af ledige aktivitetsparate over 30 år (op til 6 %). For de under 30-årige aktivitetsparate varierede udslusningsresultaterne betydeligt – fra 6 - 30 %. Den samme variation i effekter genfindes i kommunens egne beskæftigelsestilbud og afspejler, at der er tale om en svag gruppe af borgere.
 
For så vidt angår den eksterne fleksjobformidlingsindsats bemærkes, at 15-20 % af de ca. 600 henviste fleksjobvisiterede er i job 7 måneder efter henvisningen. 

Deltagerne i leverandørtilbuddene er overordnet tilfredse. En måling i 2014 peger således på, at ca. 80 % af de visiterede borgere er tilfredse eller meget tilfredse med leverandørtilbuddet. Der er ikke tilgængelige brugertilfredshedsmålinger på aftalerne om ekstern fleksjobformidling.

Økonomi

Forvaltningen har opgjort, at centrene i perioden fra aftalernes ikrafttrædelse i juli 2012 har anvendt ca. 350 mio. kr. til køb af ca. 25.000 tilbud til ca. 16.000 aktivitetsparate borgere. De fire største leverandører er Incita, Dansk Råstof, Væksthuset og Hans Knudsen Instituttet, der tilsammen står for ca. 70 % af denne omsætning.

Fsva. aftalerne med de to leverandører af ekstern fleksjobformidling har forvaltningen anvendt op mod 5 mio. kr. på knap 600 formidlingsforløb hos leverandørerne siden aftalernes indgåelse medio 2013. Størstedelen af den eksterne opgaveløsning under dette aftaleområde varetages af AS3 Employment.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget får mulighed for at drøfte indsatsen for aktivitetsparate ledige via en temadrøftelse i 2015. Konklusionerne fra Carsten Koch-udvalgets anden rapport forventes at kunne danne baggrund for drøftelsen og en evt. politisk aftale i forlængelse heraf.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil herudover senere på året blive bedt om at træffe beslutning om genudbud af indsatsen.
Såfremt en politisk aftale i forlængelse af Carsten Koch-udvalgets rapport kommer senere end ventet, vil forvaltningen fremlægge indstilling om en yderligere forlængelse af aftalerne for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

BILAG

  1. Beskrivelse af den eksisterende indsats under rammeaftalerne


Birgitte Hansen
                                    /
                                            Kaj Ove Christiansen


Beslutning

Der var følgende ændringsforslag til indstillingen:

B foreslog, at indstillingens at-punkt bliver erstattet med:

1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at leverandøraftaler om tilbud målrettet aktivitetsparate ledige og leverandøraftaler om fleksjobformidling forlænges, med 12 måneder, således at de udløber den 30. juni 2016.

For stemte: 9 (A, B, F, Ø, V og I)
Imod stemte: 0
Blankt stemte: 0

Ændringsforslaget blev dermed godkendt med følgende bemærkning:

I forlængelse af BIU’s godkendelse af ændringsforslaget, kan forvaltningen forlænge leverandøraftalerne i 6 måneder. Herefter kan forvaltningen forlænge aftalerne administrativt i 3 måneder og derefter yderligere 3 måneder. Forvaltningen orienterer udvalget ved administrative forlængelser af udbuddet. Derudover orienterer forvaltningen løbende om udviklingen og Carsten Koch-udvalgets eventuelle betydning for udbuddet.

Ø, F og I havde følgende protokolbemærkning:

Ø , SF og LA mener, at der er behov for løbende kvalitetstjek af de eksterne leverandører, og der kan være grund til at luge ud blandt dem.
Til top